Szerző: Koi Tamás

2012. június 29. 10:20

Ereszt a levegő a RIM mentőcsónakából

A befektetők rémálma vált valóra a kanadai Research in Motion első negyedéves pénzügyi jelentésének kiadása után: a kanadai cég masszív veszteségbe futott, és ha ez nem lenne elég, a megváltóként várt BlackBerry 10 platform piaci debütálását is elhalasztotta a vállalat.

Könnyen lehet, hogy végzetes lehet a cég számára az a döntés, mellyel a BlackBerryket gyártó, waterloói székhelyű Research in Motion (RIM) a jövő évre halasztotta a következő generációs mobil platform, a QNX-alapú BlackBerry 10 megjelenését. Az új ütemtervről Thorsten Heins, a társaság elnök-vezérigazgatója a tegnapi pénzügyi jelentés részeként tájékoztatta a nyilvánosságot. A jelentésből egyúttal kiderült, hogy a vállalat pénzügyi teljesítménye drámai mértékben romlott az időszakban.

Waterloói rémálom

Az okostelefon-piacon egykor rendkívül erős pozíció elvesztése sokba került a RIM-nek, melynek árbevétele egy év alatt csaknem megfeleződött, a társaság az első pénzügyi negyedévben 2,8 milliárd dollárnyi bevételt termelt, szemben az egy évvel korábbi 4,91 milliárd dollárral. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Thorsten Heins május végén arra figyelmeztetett, hogy a cég működése az első negyedévben biztosan veszteséges lesz, ez végül be is igazolódott. A június 2-ával záródó üzleti negyedév során a gyártó a leírások nélkül 192 millió dolláros veszteséget könyvelt el. Heins korábbi nyilatkozata valószínűsíti, hogy az aktuális negyedévet is veszteséggel fogja zárni a RIM.

Az amerikai piacot egykor toronymagasan vezető okostelefon-gyártó a pénzügyi időszakban mindössze 7.8 millió BlackBerryn és 260 ezer PlayBook tableten tudott túladni. Az eladási mennyiség visszaesését jól jelzi, hogy a vállalatnak 2009-ben volt utoljára olyan negyedéves ciklusa, amikor tízmillió okostelefonnál kevesebbet adott el - az okostelefon-piac ráadásul azóta látványosan bővült.

A továbbra is jelentős, mintegy 2,2 milliárd dollárnyi készpénzállománnyal rendelkező vállalat átszervezésekkel és leépítésekkel igyekszik javítani pénzügyi helyzetén. A negyedéves jelentés részeként a társaság közölte, az idei pénzügyi évben 5000 munkavállalótól válik meg, ami nagyjából 350 millió dolláros egyszeri költséget jelent majd. Az átszervezések révén a RIM az üzleti évben egymilliárd dollárnyi működési költség-lefaragást vár.

Fogy a türelem

A tegnapi üzleti jelentés legdrámaibb üzenete mégsem a számokban rejlik leginkább, a BlackBerry 10 platform piaci debütálásának elhalasztása ugyanis könnyen megpecsételheti a kanadaiak sorsát. Az eredetileg az idei év harmadik negyedévére jelzett rajtot a "vártnál időigényesebb fejlesztési munkálatok" miatt kellett elhalasztani a jövő év elejére, kérdéses azonban, hogy addig kitartanak-e a legnagyobb partnerek és a mintegy 78 milliós BlackBerry felhasználói bázis - akiknek a RIM még hosszú hónapokig semmiféle átütő újdonsággal nem fog tudni szolgálni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A platform startjának elhalasztása a RIM által lepkehálóval becserkészett fejlesztők számára sem feltétlenül jó üzenet, az idő ugyanakkor itt akár a gyártó malmára is hajthatja a vizet, hiszen a platform indulására így több alkalmazás készülhet. A vállalat egyébként éppen idén, a májusi BlackBerry World konferencián mutatott először részleteket a BlackBerry 10 operációs rendszerből, az akkor még alfaállapotúnak is csak nagy jóindulattal nevezhető rendszer kezdetleges funkciói már akkor azt sejtették, hogy az operációs rendszer fejlesztése nagyon a kezdeti fázisban jár még.

Pedig a BlackBerry 10 irányába tett stratégiai lépések már 2010-ben megkezdődtek. A RIM-nél ekkor döntöttek a régi, Java-alapú platform lecseréléséről, az új rendszer alapjait már az a monolítikus mikrokernelre épülő QNX adja majd, melyet a RIM ugyanebben az évben vásárolt fel. A gyártó már a BlackBerry World előtt is bemutatott részleteket a QNX képességeiből, hiszen ez az alapja a tavaly áprilisban megjelent PlayBook tablet operációs rendszerének (PlayBook OS) is, a RIM pedig versenytársaihoz hasonlóan az egyplatformos stratégiát követve a későbbiekben gyakorlatilag teljes átjárhatóságot nyújt a tabletes és az okostelefonos környezetek közt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról