Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 29. 17:12

Bemutatkozott a frissített Dell XPS-sorozat

Magyarországon is bemutatkoztak a Dell új könnyű és vékony számítógépei, valamint a megújult ultrabook is. A cég képviselői nagy változásokat ígérnek a hazai piacon, volumen helyett a nyereség kerül előtérbe.

Hamarosan hazánkban is elérhetőek a Dell legújabb könnyű és vékony kategóriás illetve ultrabook szegmensbe tartozó modelljei. Az XPS család 13-as 14-es és 15-ös modellje gyakorlatilag a teljes skálát lefedi a minőségi ultrahordozhatótól a csúcsteljesítményű noteszgépig. A két nagyobb modell vadonatúj alumínium-magnézium készülékházat és kiváló kijelzőket kapott, a hibrid meghajtók pedig kiváló használhatóságot ígérnek.

Menetrendszerű váltás, újdonságokkal

A kora nyári időszakban az összes számítógépgyártó frissítette kínálatát, az Intel új generációs processzorainak apropóján. A Dell azonban az XPS sorozat kapcsán továbblépett az egyszerű ráncfelvarrásnál, a 14-es és 15-ös modell teljesen új készülékházat és kialakítást kapott. A néhány hónapos 13 hüvelykes ultrabook nem kapott új külsőt, csupán az Intel új számítási platformja nyújt újdonságot.

A Dell az XPS családban korábban három modellt "foglalkoztatott", az XPS 14z, XPS 15 és XPS 15z formájában. A z-modellek közös ismérve a vékony kialakítás volt. Ez változik most a modellváltással, a 2012-es XPS-felhozatal minden eleme vékony, így a z utótag el is tűnik a számítógépek neveiből.

Az XPS 14 két "ízben" lesz elérhető, a normál változat alumínium fedlappal rendelkezik, a beépített mobilinternetet tartalmazó verzió esetében ez azonban leárnyékolná az antennát, így ennek a gépnek bőr borítást álmodtak a formatervezők. Az XPS 14 egyébként elsősorban hosszabb akkus üzemidejében különbözik a kisebb testvértől, a Dell adatai szerint akár 11 órán keresztül is képes egy feltöltéssel működni. A mindössze 20 milliméter vastag gép egyébként egyes konfigurációiban teljesíti az Intel ultrabookokra vonatkozó feltételrendszerét is, így a gyártó is ebbe a kategóriába sorolja.

Az XPS 14 Intel Ivy Bridge processzorokat használ, az ultraalacsony feszültségű CPU-k teljesítménye ma már kielégítőnek számít általános célú feladatokra. Az XPS 14 maximum 8 gigabájt memóriát képes kezelni, szerencsére az egyik modul cserélhető. Az erősebb grafikát igénylők számára a Dell NVIDIA GeForce GT 630M-mel szerelt változatot is kínál 1 gigabájt GDDR5 grafikus memória társaságában, amely elégséges lehet a panel natív felbontásának meghajtásához.

Az ultrabook kategóriának megfelelően az XPS 14 hibrid meghajtóval rendelkezik, az mSATA csatolót használó SSD mellett teljesértékű tányéros merevlemez is helyet kapott. Tapasztalataink szerint az ilyen hibrid megoldások nyújtják egyelőre a kapacitás és sebesség közötti legjobb egyensúlyt. Optikai meghajtó nincs, így az akkuk még nagyobbak lehettek - sajnos az iparági trendeknek megfelelően a Dell is integrált, nem cserélhető akkukat használ.

A rövid kézbevételt követően megállapíthattük, hogy a Dell ezúttal kifejezetten jó minőségű panelt használt, a maximális fényerő 400 nit, az 1600 x 900-as felbontás pedig elegendő ebben a méretosztályban. A panel mindkét méretben Gorilla Glass üvegborítás mögé kerül, így szükség is van a nagy fényerőre, ha esetleg világosabb környezetben szeretnénk használni a gépet - erre a kérdésre mindenképp kitérünk, ha alkalmunk lesz tesztelni a modellt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az XPS 15 a 14-es változattal azonos készülékházat kapott, csupán alapterülete nagyobb, a nagyobb kijelzőnek betudhatóan. Ugyanaz az alumínium-magnézium ház, a háttérvilágításos billentyűzet és az üveg trackpad is, az 1600 x 900-as kijelző helyett azonban kérhető Full HD felbontású, nagy fényerejű panel is. A 15-ös modell nagy előnye a teljesértékű mobilprocesszor, sőt, a csúcsmodellbe négymagos feldolgozóegység került. A jóval nagyobb teljesítménynek köszönhetően a 15-ös modell komoly teljesítményt igénylő, tartalomkészítést célzó munkára is alkalmas. Ennek megfelelően a memória és két bővíthető nyílást kapott, így akár 16 gigabájtnyi memóriával is felszerelhető a gép. A háttértár az XPS 14-hez hasonlóan mSATA formátumú SSD és HDD kombinációja, a GT 630M pedig szériatartozék, de kérhető jóval nagyobb teljesítményű GT 640M is, ez utóbbi már 2 gigabájt GDDR5 memóriával rendelkezik, amely már Full HD-ban is elfogadható játékélményt nyújt. A gép akkus üzemideje a magasabb fogyasztású processzoroknak és a sok helyet foglaló optikai meghajtónak köszönhetően valamivel alacsonyabb, mint az XPS 14-nek, a Dell 8 órás üzemidőt ígér.

A most bemutatott modellek július 30 után lesznek hazánkban is elérhetőek. Hazai árakat egyelőre nem tudni, az amerikai forgalmazásban 1100 és 2000 dollár között érhetőek el az XPS sorozat tagjai - utóbbi az abszolút csúcsmodellnek felel meg.

Dell Magyarország

A sajtóeseményen a Dell regionális képviselői egyébként beszéltek a magyarországi stratégiáról, pontosabban stratégiaváltásról is. A noteszgépek piacán a tavaly a Dell piacvezető volt, az idei első három hónapban azonban hajszállal átadták a vezetést az ASUS-nak (IDC adatok). Ez a tény azonban különösebben nem zavarja a vállalatot, a piacvezető pozíció helyett a piaci részesedés megtartására koncentrálnak. A jövőben pedig a belépő szintű, nagy eladási volument generáló modellek helyett inkább a nagyobb nyereséghányadot tartalmazó, középkategóriás és felső-középkategóriás modellekre helyeznék a hangsúlyt - mint például a bemutatott XPS család.

A Dell Magyarország ígérete szerint a jövőben megpróbálják feltámasztani a kis szerverek üzletágát is. Ebben a szegmensben a HP gyakorlatilag egyeduralkodó, a piac mintegy 80 százalékát uralja, a Dell, a Fujitsu és az IBM együtt osztoznak a maradékon. Az amerikai cég képviselői szerint az ilyen szintű dominancia nem egészséges, a fogyasztók választási lehetőségeit és a versenyt is korlátozza. Ennek megfelelően a jövőben belehúznak majd és agresszívabb értékesítési kampányba kezdenek a belépő szerverek piacán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról