Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 27. 14:50

Durván hasít az új Firefox for Android

A Mozilla nyílt forrású androidos böngészője az előző verzióhoz képest nem egyszerűen gyorsabb lett, hanem a fejlesztők teljesen a nulláról építették újra a kezelőfelületet, ami immár az Android natív UI widgetjeit és eszközeit használja.

Az eredmény így nem meglepő módon egy olyan böngésző lett, ami sokkal kevésbé "firefoxos", de sokkal inkább androidos. Ha valaki azért használná, mert ragaszkodik az asztali verzió vizuális hangulatához, akkor az csalódni fog. Talán az extra sebesség és a rendszerhez való simulékonyság viszont kárpótol ezért.

Az első tesztek eredményei megdöbbentőek, mert a Mozilla hosszú idő után tényleg képes volt ütőkártyát kidobni az asztalra. A Firefox 14 nem csak saját elődjeinél sokkal gyorsabb, hanem gyakorlatilag minden más mobil böngészőnél. Nehéz döntés előtt állnak a tudatos Android felhasználók, amikor választani kell a szintén szuper gyors Chrome for Android között, aminél most a legcsábítóbb képesség a Google-fiókkal való élő szinkronizáció, illetve a szintén csinos képességeket felvonultató és szintén szupergyors új Firefox között.

Csak bírd szemmel követni

Élő környezetben (futó alkalmazások, megnyitott oldalak) egy HTC One X-en a Chrome 1914 ms eredményt produkált a Sunspider teszten, közvetlenül utána a Firefox 14 pedig 1790-et, ami már számottevő különbségnek számít azonos eszközön, egymás után végezve a tesztet. Egy teljes Index.hu oldalt (asztali verzió) hektikusan 5-9 másodperc alatt töltött be teljesen Flash tartalmakkal együtt, ugyanezt a Chrome is 6-8 másodperc alatt teljesíti.

A Firefoxnak a Chrome-mal szemben azonban van egy jelentős előnye, aminek bizonyára sokan örülnek majd. A Firefox nem Ice Cream Sandwich exkluzív, így a régi Android verziókat használók is áttérhetnek egy sokkal gyorsabb és kényelmesebb böngészőre. A korábbi extrém lassú működés és a mostani gyorsulás oka leginkább abban keresendő, hogy a korai verziók a sztenderd XUL-alapú interfészt használta, ugyanazt, amit az asztali kliensek is. Ez garantálta, hogy minden ugyanúgy néz ki, mint az asztali környezetben, ami egy jó pont. Cserébe viszont szaggatott még a scrollozás és a zoom is.

Pontosan ezért döntött úgy a Mozilla még tavaly év végén, hogy mobilon eltemeti a XUL kezelőfelületet és átvált natív Android megoldásokra. Az iOS-böngésző bejelentésnél is pontosan erről van szó, csak ott az iOS natív megoldásokra kell építeni. Ez a példa más fejlesztők előtt is tanulságos: nem érdemes más platformok megoldásait migrálni, ha van rá jobb natív eszköz platformon belül. Minél több belső megoldást használ egy app, annál stabilabb és gyorsabb lesz.

Masszív

Az így készült 14-es verzión látszik is a kontraszt. Az oldalak betöltődése sebes, folyamatos, a smart scroll jól működik. A tabok száma nincs limitálva 16-ra, mint a Chrome-ban 21-nél feladtuk az újak nyitogatását. Meglepő, de még 21 fül után is fitt maradt a program, ügyesen kezeli a háttérben tartott oldalakat.

A megnyitott oldalakat a felső menüből egyből elmenthetjük offline is használható PDF-be, elfelejtethetjük az böngészővel az oldal korábban tett beállításait, kezelhetjük a könyvjelzőket, a böngészőkiegészítőket és a letöltéseket is. A navigáció intuitív, aki látott már okostelefont és webböngészőt, annak az új Firefox csupán dal, móka és kacagás, semmi stressz. Nem utolsó sorban pedig van kilépés menüpont, ha valaki nem bízna az Android task-kezelőjében.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Firefox for Android teljes mértékben támogatja az Adobe Flash beépülőt, ami a konzervatív felhasználók számára komoly előny. Viszont sokat dob a mobilweb élvezeti értékén, hogy oldalanként megadhatjuk, hogy szeretnénk-e engedélyezni a beépülők futását vagy sem. Ha például az Indexen kicsit soknak gondoljuk a reklámokat és az izgő-mozgó részeket, akkor csak ott külön letilthatjuk. Beállítástól függően az első látogatáskor megkérdezi a böngésző, hogy mit szeretnénk, de ezt később is lehet állítani.

Szinte kötelező

Azok számára, akiknek ez még kevés és nem érzékenyek a kísérletezésre, azok kipróbálhatják a fejlesztői verziókat, amik kevésbé stabilak, viszont már most látszik, hogy izgalmas funkciókhoz lehet hamarabb hozzájutni innen. Hamarosan jön a tabletekhez készült UI, a mostani kissé egyszerű böngészőfül-rendező felület lecserélődik, bekerül az oldalon belüli keresés lehetősége, illetve a reader mód is. A nem Android 4-et használók számára kötelező darab, de az ICS-sek is vessenek rá egy pillantást és döntsék el, hogy Chrome vagy Firefox. Az app letölthető a Play Store-ból, innen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról