:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 27. 12:10

Snapdragon SDK-t mutatott be a Qualcomm

Ha valaki idén vásárol egy okostelefont, amit nem az Apple gyártott, akkor 40 százalék esélye van, hogy a Qualcomm chipje duruzsol majd az eszközben. Épp ezért fontos hír, hogy a cég éves rendezvényén bejelentette a Snapdragon SDK-t, amivel a fejlesztők extra optimalizációt és további képességeket adhatnak appjukhoz.

A Qualcomm szokásos, évente megrendezett fejlesztői konferenciáján, az Uplinq-en jelentette be, hogy a fejlesztők és készülékgyártók számára egy új szoftverfejlesztői kitet (SDK-t) ad ki, amivel képesek lesznek a Qualcomm platformját használó készülékekre értéknövelt szolgáltatásokat varázsolni. Az SDK előzetes verzióját a fejlesztők máris letölthetik a Qualcomm oldaláról, a teljes SDK viszont csak néhány hónap múlva jelenik majd meg.

A Snapdragon SDK for Android lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy hozzáférjenek a következő generációs Snapdragon processzorok által támogatott technológiákhoz, illetve képességekhez egy API-n keresztül. A hivatalos API-n kívül máshogy ezek a funkciók nem érhetőek el. Elsőként a Snapdragon S4 8960 (Krait) processzorok lehetőségeit lehet kiaknázni az SDK segítségével, innentől kezdve pedig minden egyes új processzorcsalád és verzió megkapja a támogatást. Visszafelé értelemszerűen nem nyúl az SDK.

Másnak kell lenni

A Qualcomm lépése azért nagyon fontos, mert Androidon a legütősebb alkalmazások közül szinte egyik sem rendelkezik hardveres integrációval, optimalizációval. Az appok kizárólag a szoftveres réteg API-jait használják és szinte figyelembe sem veszik, hogy mire képes a vas alattuk. Rob Chandhok, a Qualcomm Internet Services elnöke nyilatkozatában azt fejtegette, hogy cége mindig is próbálta segíteni, hogy a készülékgyártók és az alkalmazásfejlesztők megkülönböztethessék magukat a Qualcomm termékek használata vagy támogatása révén. A Snapdragon SDK pedig ennek az erőfeszítésnek adna teret, könnyedén kiaknázhatóak a hardverben bujkáló lehetőségek, ami egy zsúfolt ökoszisztémában kritikus előnyt jelenthet bárkinek, aki él vele.

Az SDK ráadásul úgy kínál a fejlesztőknek további képességeket, hogy közben megtartja a teljes kompatibilitást a többi androidos eszközzel. Így a Snapdragonra optimalizált appok is gond nélkül futnak más platformon és a nem optimalizált is működik Snapdragon alatt. Nem elfelejtendő előny, hogy az SDK révén már a készülékek megjelenése előtt tesztelhetőek az appok, így végre nem kell majd fél-egy évet várni arra, hogy az újonnan beszerzett csúcskészülékre megjelenjenek az annak teljesítményét kiaknázó appok.

Pislogás és szenzoros gesztusok

A most bemutatott, még messze nem teljes SDK olyan lehetőségeket tartalmaz, mint a kameraképen való arcelemzés pislogás- és mosolyfelismeréssel. Ezen felül hardveres támogatást kap a sorozatfelvétel, amivel gyakorlatilag 0 késleltetésű állókép folyamot lehet kreálni. Rendszerszintű surround hangfelvétel támogatás is lesz, amihez nyilván nem árt több mikrofon a készülékben. Ha pedig már van, akkor hardveres visszhangszűrés is lesz, ami a kihangosított hívásoknál jön jól.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az SDK-val egyedi szenzorokat használó gesztusokat is lehet programozni, ilyet például az LG mobilokban láttunk. Ha rápöckölünk a készülék jobb vagy bal oldalára (nem a kijelzőre), akkor lapoz egyet a listában. Ezen felül alacsony áramfelvételű, de folyamatos geolokációs adatgyűjtés, illetve beltéri helymeghatározás is található a listában.

Ha valaki tovább szeretné tanulmányozni a Snapdragon SDK for Androidot, akkor a Qualcomm Developer Network weboldalon megteheti, illetve érdemes követni a @Qualcomm_Dev Twitter-fiókot a folyamatos hírekért. A többieknek pedig ajánljuk a cikkbe is beágyazott szórakoztató rap-videót, amiben dalban mondják el, miért érdemes Snapdragonos mobilt venni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.