Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 2. 14:37

Annyi a legnagyobb japán memóriagyártónak

Megszületett a megállapodás a februárban csődvédelembe menekült Elpida felvásárlásáról, a Micron Technology 750 millió dollárért szerzi meg a céget.

A Microné lesz az Elpida

A Micron Technology menti meg az Elpidát, a világ harmadik legnagyobb DRAM-gyártója ma kiadott közleménye szerint 750 millió dollár készpénzt fizet ki most a japán vállalat 100 százalékos tulajdonrészéért, emellett további 1,75 milliárd dollárt fizet ki 2019-ig - a Micron lényegében szerződéses chipgyártóként használja majd saját leányvállalatát. A megállapodás értelmében a Micron pénzügyi segítséget nyújt az Elpida átszervezéséhez és biztosítja a folyamatos működést, valamint finanszírozza a szükséges beruházásokat.

Az Elpidával a Micron kezébe került egy modern, 300 milliméteres szeleteket megmunkáló hiroshimai félvezetőgyár, valamint a Rexchip nevű tajvani chipgyártó 65 százalékos tulajdonrésze. A Rexchipnek van egy 300 milliméteres szeleteket feldolgozó DRAM-gyára, illetve egy akitai tesztelő- és tokozóüzeme. Az amerikai vállalat emellett azt is közölte ma, hogy megvásárolta a tajvani Powerchip Technology 24 százalékos tulajdonrészét a Rexchip Electronicsban, mintegy 334 millió dollárért. Így a Micron kezében van már a Rexchip 89 százalékos tulajdonrésze.

Nem sikertörtént

Az Elpida Memory 1999-ben alakult az NEC és a Hitachi DRAM-gyártási tevékenységének összevonásával - a cél a méretgazdaságos működés volt, amit csak ideig-óráig sikerült elérni. A DRAM-piaci hullámvasútról a nagy gyártók idővel áttértek a flash memóriák területére, amelyek piacát a zenelejátszók, majd később az okostelefonok rohamos terjedése lökte robbanásszerű pályára. A Samsung, a Hynix vagy a Micron sikerrel tudta diverzifikálni portfólióját és javította nyereségességét, de a legnagyobb japán memóriagyártó vesztére kitartott a DRAM-ok mellett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég idén februárban kért csődvédelmet, miután az adósságállománya kezelhetetlen méretűre dagadt. Nem sokkal később már szárnyra kaptak a pletykák, amelyek szerint a Micron kezébe kerülhet a cég, az amerikai rivális ugyanis nem csak a hitelek rendezését vállalta, hanem azt is, hogy megtartja az Elpida üzemeit, nem bocsátja el a dolgozókat, és saját tőkéjéből modernizálja az üzemeket.

A Micron tájékoztatása szerint az Elpida és a Rexchip üzemeiben havonta 200 ezer darab 300 milliméteres wafer indul el hetekig tartó útjára a gyártósorokon, hogy aztán DRAM-chip legyen belőlük. Ezzel a bevásárlással a Micron gyártókapacitása 50 százalékkal emelkedik, ami a méretgazdaságosságról szóló memóriaiparban a túlélés kulcsa és a jövőbeli fejlesztések alapja. A DRAM-chipek piacát a Samsung vezeti 40 százalék körüli részesedéssel. A Micron-Elpida ügylet révén az amerikai cég a második helyre léphet előre 25 százalék körüli piaci hányaddal, megelőzve az eddig ezüstérmes, a piac 22 százalékát birtokló dél-koreai Hynix Semiconductort.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról