:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 19. 12:12

Arcfelismerőt vett a Facebook

Újabb bevásárláson van túl a Facebook. A pletykák igaznak bizonyultak, a cég hivatalosan is bejelentette, hogy felvásárolja az arcfelismerő rendszereket fejlesztő Face.comot. Az akvizícióval a Facebook megszerezte a Face.com teljes állományát, minden termékkel, technológiával és az emberekkel együtt.

Az izraeli Face.comot még 2007-ben alapították, a cég mind asztali, mind mobil platformon kínál arcfelismeréső rendszert, amely fényképek között keres. A megoldással jelentősen egyszerűsíthető a fotók címkézése a rajta szereplő emberek neveivel, ami a Facebook számára kapóra jön: a  felhasználók naponta 300 millió új fényképet töltenek fel a közösségi hálózat képtáraiba. A probléma a fotófelismerésnél, hogy ez mobilon egyáltalán nem működött, sőt az okostelefonos kliensekben a képkezelés általában egy neuralgikus pontnak számít.

Ezen segíthet a Face.com felvásárlása, a technológia integrálásával ugyanis gyors és egyszerű lehet a fényképkezelés, megjelenhetnek olyan rendezési módszerek, amik a jelenlegi struktúrában elképzelhetetlenek. A felvásárlás időzítése sem lehet véletlen, a Facebook nemrégiben indította útnak a Facebook Camera alkalmazást, ami egy különálló fotómegosztó app okostelefonokra. Az Instagram megvásárlásával együtt a három komoly lépésből nyilvánvaló, hogy a Facebook is komoly pénzzel fogad a vizuális kommunikáció előretörésére.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kiszivárgott információk szerint 100 millió amerikai dolláros szerződést kötött a két cég, de az amerikai All Things Digital forrásai szerint jelentősen kevesebb, 55-60 millió dolláros vételár lett a Face.commal történt alkudozás vége, amit készpénzben és részvényben egyenlített ki a Facebook. A megállapodás tényét ugyan megerősítették már a felek, de a részletekről csak néhány héttel később tájékoztatják a publikumot.

A legnagyobb kérdés, a Face.com szolgáltatásait jelenleg is használó külső fejlesztők számára, hogy a felvásárlást követően meddig marad még elérhető a mai formában az arcfelismerő szolgáltatás, aminek nyilvános API-ja s van. Gil Hirsch, a Face.com vezérigazgatója szerint továbbra is kiszolgálják és támogatják a fejlesztőket, de ehhez nyilván a későbbiekben a Facebooknak is lesz néhány szava.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.