Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 18. 14:40

iPadre is fejleszt böngészőt a Mozilla

Asztali környezetben a Google elérte, hogy az igen hűséges Apple-felhasználók egy része áttérjen a “gyári” böngésző helyett egy másikra, s a Chrome ma már teljes jogú szereplő a Mac gépeken is. A Mozilla ugyanerre a mutatványra készül, de iOS platformon.

A Firefox fejlesztője, a Mozilla egy videós prezentációban mutatta be legújabb projektjét: mobil böngészőt készítenek az Apple táblagépeihez. A videót a Mozilla termékdizájn stratégiai csapata adta közre még múlt héten. Az egyelőre csak “Junior” becenéven futó fejlesztés célja, hogy a böngészés az eddigi száraz, mérnöki folyamatok sokaságából valami sokkal szórakoztatóbbá váljon. A Mozilla kényelmesebbé kívánja tenni a böngészést, de ezt nem felületi csiszolások révén, hanem úgy, hogy az alapjaitól újragondolják a ma működő böngészőfilozófiákat. Az persze kérdéses, hogy a jól bevált klisék helyett kitalált új elemek működőképesek-e, a felhasználók számára hoz-e az új fejlesztés bármi előnyt.

Újragondolna a Mozilla

“Valami teljesen újat akartunk létrehozni. Megnéztük, hogyan tudjuk újra feltalálni a böngészőt egy új formában” - mondta a Firefox termékdizájnere, Alex Limi a videóban. A folytatásban nem állt meg a saját koncepciójuk fényezésénél, hanem a Safari mostani felületét kritizálva Limi azt állította, hogy iPaden a Safari szánalmas élmény.

21:38
 

Firefox Junior on iPad

Még több videó

A Mozillának minden oka megvan arra, hogy nekitámadjon a Safarinak, még akkor is, ha a meglévő renderelő motorjukat nem tudják bevinni iOS alá. Viszont az tarthatatlan, hogy a Mozilla egyszerűen ignorálja a világ egyik legelterjedtebb platformját és nincs semmilyen válasza az ott elérhető, nem túl jó böngészési lehetőségekre.

A bemutatóban villantott prototípus az iPad teljes képernyőjét használja a weboldalak megjelenítésére és teljesen megszabadul a fix eszköztáraktól és menüktől, hogy sokkal inkább magazinos élménye legyen az olvasóknak. Az eredeti ötlet az volt, hogy a menüs logika helyett gesztusalapú vezérlést kap a szoftver, de úgy tűnik, ez már a kezdeti stádiumban elbukott. Helyette a Mozilla két nagy gombot helyez el a képernyő oldalain, az egyik a klasszikus "vissza" gomb, a másik pedig az előzményeket, keresést és az épp aktuálisan elérhető többi funkciót varázsolja elő.

Még csak egy prototípus

Egyelőre körülbelül ennyi, amit tudni lehet és tudni érdemes a Mozilla iOS böngészőjéről, remélhetőleg nem kell éveket várni rá, hogy működő és kipróbálható béta legyen belőle. Androidon szintén próbálkozott a Mozilla, s bizonyos szempontból sikerült is nagyot alkotnia, de ott időközben a Google lezárta az utat a Firefox előtt a Chrome for Android felfuttatásával.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A mobil eszközökön a böngészőválasztás még kisebb jelentőségű, a felhasználók egyszerű, minimalista, de gyors felületeket szeretnének eseti böngészéshez. Nem egész életet élnek benne, hanem az alkalmazásokon keresztül megnyitott linkek, illetve a rendszeresen látogatott mobilweb-oldalak böngészéséhez, kereséshez használjuk azt. Így a gyárilag beépített böngésző ha elér egy bizonyos minimumot, akkor a felhasználók túlnyomó részét nem fogja érdekelni, hogy a böngésző cserélhető.

Az Apple mobil Safari egyébként már korábban is szembesült kihívókkal, a Yahoo is bedobott egy saját szoftvert, de ezen kívül számos ismert és kevéssé ismert alternatíva érhet el, mint a Dolphin, az Atomic, az Opera Mini és a Skyfire - igaz komolyabb babérokra nem tudtak törni. A Mozilla viszont az asztali piacon meglévő nagy részesedésével jobb esélyekkel indul bárhol. A videóprezentációból sajnos a további ötletek mellett hiányzik az is, hogy mikor számíthatunk kipróbálható verzióra, de látva a bemutatott prototípust, még biztosan nem egy kiadás előtt álló verzióról van szó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról