:

Szerző: Koi Tamás

2012. június 13. 12:36

Tovább terjeszkedik Európában a kínai mobilszektor

A terveknek megfelelően tovább terjeszkedik Európában Kína harmadik számú mobilszolgáltatója, a China Telecom. A cég egyelőre elsősorban a helyi kínai populációt tekinti célcsoportjának, de ez könnyen változhat a jövőben.

Nagy-Britannia után rövidesen Franciaországban is virtuális mobilszolgáltatást indít a China Telecom, 138 milliós ügyfélbázisát tekintve Kína harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója. A társaság egy hónappal ezelőtt indította el a virtuális szolgáltatást a szigetországban, elsősorban a helyi kínai populációt célozva. A francia, majd később várhatóan a német, olasz és spanyol piacokon létrejövő érdekeltségek hasonló üzletpolitikával indulnak, de nem biztos, hogy ez örökké így marad.

A China Telecom tavaly augusztusban jelentette be, európai érdekeltségén keresztül lakossági mobilszolgáltatást indít az Egyesült Királyságban, majd az ottani tapasztalatokból kiindulva tovább terjeszkedik a régióban. A cég az Everything Everywhere infrastruktúráját használva vezette be szolgáltatását CTEcelbiz néven - a rendkívül kiélezett verseny jellemezte angol piacon a virtuális mobilszolgáltatói modell egyébként egyáltalán nem számít olyan kuriózumnak, mint például Magyarországon, az országban tucatnyi MVNO működik.

A kínai mobilszolgáltató európai részlegének vezetője egy londoni konferencián tegnap megerősítette, a China Telecom következő célpiaca a legnagyobb kínai populációval rendelkező Európai ország, Franciaország lesz. A nyugat-európai országban ma nagyjából 700 ezer kínai él, itt várhatóan a jövő év második felétől lesz elérhető a társaság helyi piacra szánt MVNO-szolgáltatása. Azt egyelőre nem tudni, hogy Franciaországban melyik nagy szolgáltatóval köt megállapodást a cég.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A további, ambiciózus tervekhez tartozik, hogy a China Telecom 2014 végére ott legyen a legnagyobb európai országok piacán, ezzel nagyságrendileg kétmillió kínait - részben a helyi közösség tagjait, részben pedig az országokban ideiglenesen tartózkodókat - kiszolgálva.

A kínaiak puhatolózása mindenesetre intő jel lehet a tradicionális európai szolgáltatók számára, melyek könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, mint az Ericsson vagy a Nokia Siemens Networks az infrastruktúra-megoldások piacán. A kínai hálózatieszköz-gyártók, így elsősorban a Huawei, valamint a ZTE pár évvel ezelőtt kis piacokon keresztül szivárogtak be Európába, mára azonban szinte mindegyik európai mobilszolgáltatónak szállítanak terminálokat vagy hálózati berendezéseket.

Szakemberek szerint a China Telecomot rövidesen újabb kínai operátorok fogják követni Európában, a tőkeerős szolgáltatókat ráadásul a technológiai színvonalban mára a világ élvonalába szinte minden tekintetben felzárkózott kínai infrastruktúra-gyártók is támogathatják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.