Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 12. 09:23

Szakít a natív felbontással az új MacBook Pro

Az előzetes pletykáknak megfelelően rajzolta újra noteszgépes kínálatát az Apple, a korábbi modellek Intel Ivy Bridge processzorokat kaptak és megjelent velük párhuzamosan egy új, vékonyabb, magas felbontású kijelzővel szerelt MacBook Pro

Ráncfelvarrás

A bemutató a jelenleg futó, MacBook Air és Pro modellek frissítésével indult. A korábbi generációéval azonos készülékházakban a Sandy Bridge processzorokat az újabb, 22 nanométeres gyártástechnológiával készülő, azonos teljesítmény mellett valamivel kevesebbet fogyasztó Ivy Bridge chipek váltják. A platformcsere eredményeképp megjelent a gépeken az USB 3.0 támogatása is, mivel ezt a felhasznált Intel lapkakészlet már natívan tartalmazza.

A 11 hüvelykes MacBook Air modellek továbbra is 1000 dolláros árról indulnak (ez a magyar kereskedőknél 330 ezer forintot jelent), ezért még mindig 1366x768 pixel felbontású kijelző jár, az SSD mérete is maradt 64 gigabájt. A modell legnagyobb hibája a 2 gigabájt (nem bővíthető) memória volt eddig, az Apple immár a legkisebb modellt is 4 gigabájttal szállítja alapáron, de rendelhető további 4 gigabájtos bővítés is. A 13 hüvelykes egység is megőrizte a felbontását (1440x900), üzemideje ennek is maradt (7 óra). A négyszázezer forintos gép (1200 dollár) 128 gigabájtos SSD-vel indul, alapárért ennek is 4 gigabájtnyi memória van az alaplapján.

A "hagyományos" MacBook Pro modellek oldalán is hasonlóan csekély méretű változások vannak. A legsikeresebb, 13 hüvelykes MacBook Pro, amely az Apple PC-eladásainak majdnem felét teszi ki, látványosan érintetlen maradt, a processzorcserét és az USB 3.0-s portok megjelenését nem számítva. A kisebbik Pro továbbra is integrált grafikával rendelkezik, induló ára a 13 hüvelykes Airrel azonos (400 ezer forint - 1200 dollár). Az Airhez képest gyorsabb, nem ULV processzort és optikai meghajtót kapunk, ezért cserébe le kell mondani a magasabb felbontású kijelzőről és a pehelysúlyról, illetve a 128 gigabájtos SSD helyett fél terabájtos HDD kerül a rendszerbe.

A 13-as MacBook Pro kétmagos processzoraival szemben a 15-ös modell csak négymagos processzoral rendelhető, és a diszkrét grafikus feldolgozóegység is szériafelszereltség. A várakozásokkal ellentétben azonban maradt a sima HDD a nagy Próban is, de ahogy eddig, opcionálisan rendelhető SSD-vel is. Sajnos hibrid, SSD+HDD háttértár nem választható, pedig a gép felhasználási profiljához ez illene a legjobban. A processzor és a lapkakészlet mellett a GPU is frissült, a nagy Prót az NVIDIA legújabb, Kepler-architektúrát használó GeForce GT 650M chipje hajtja, természetesen kapcsolható módban, 512 MB illetve 1 GB (GDDR5) dedikált memória társaságában. Az üzemidő a gyártó szerint ennél a családnál is maradt 7 óra. 15-ös modellek belépő ára 600 ezer forint, ezért azonban csak 4 gigabájt memóriát ad az Apple.

...és az újdonság

A bemutató egyetlen valódi újdonságát az új, a MacBook Pro családot felfelé kiterjesztő "új MacBook Pro" jelentette. A "hagyományos" 15 hüvelykes Prókkal azonos hardveres alapot használó modell új készülékházat, SSD meghajtót és rendkívül nagy felbontású kijelzőt kapott, ennek megfelelően az ára is jelentősen, mintegy 400 dollárral (itthon 130 ezer forinttal) emelkedett.

A 15,4 hüvelykes, IPS technológiát használó kijelző 2880x1800 pixel felbontással rendelkezik, így hüvelykenként 220 pixelt tartalmaz - összehasonlításképp a korábban bemutatott ASUS Zenbook Prime 11 hüvelykes FullHD kijelzője 190 ppi (pixel per inch) felbontással rendelkezik. A gyártó szerint a kijelző által visszavert fény aránya 75 százalékkal csökkent - ez betudható annak, hogy végre nem rejti üveglap mögé a panelt az Apple, hanem versenytársaihoz hasonlóan (fényes) fóliával burkolja.

A felületi elemek túlságosan apróvá válása ellen az Apple duplájára növelte az operációs rendszer megjelenítését, így a szöveg és az ábrák fizikai mérete azonos az 1440x900-as felbontású panelek esetében láthatóval. Arról egyelőre semmit nem tudni, hogy ez a skálázási arány a felhasználó által állítható-e, egyelőre úgy tűnik, az alkalmazások fejlesztőire bízza az Apple, hogy mit kezdenek a négyszeres pixelszámmal. Az egyik felhasználási mód például a videoszerkesztés lehet, a Full HD felbontású videó natív megjelenítése mellett kényelmesen elférnek a vágáshoz szükséges felületi elemek is.

Az új Pro csak SSD-vel érhető el, a belépő modell 256 gigabájtnyi, a csúcsmodell pedig akár 756 gigabájtnyi kapacitással rendelhető. A portok tekintetében is hoz előrelépést az új modell, megduplázza a Thunderbolt-csatlakozók számát, valamint végre rendelkezik beépített, teljes méretű HDMI-csatlakozóval is, az USB-portok pedig természetesen itt is tudják a 3.0-s szabványt. Megújult a töltő csatlakozója is, az új MagSafe a korábbinál vékonyabb lett, így nem kompatibilis a régi töltőkkel (vagy például Cinema Display-ekkel), a csatlakozáshoz adaptert kell beszerezni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A készülékház alapterülete minimális mértékben zsugorodott, a szélességből és hosszúságból néhány millimétert sikerült lefaragni, a vastagság azonban számottevően, 24 milliméterről 18 milliméterre csökkent, a tömeg pedig 2,5 kilogrammról 2 kilóra olvadt. A változások az akkus üzemidőt nem befolyásolják, az Apple szerint továbbra is 7 órát képes egy töltéssel működni a gép - ebben fontos szerepet játszik, hogy immár az optikai meghajtó helyére is telepek kerültek.

Az új Pro ára az általa leváltott 17 hüvelykes modell sztratoszférikus árát örökölte, az olcsóbb modell 730 ezer forintért (2200 dollár), a drágább pedig 930 ezer forintért (2800 dollár) vásárolható meg. A szállításra egyelőre 1-2 hetet várni kell itthon, a többi ráncfelvarrt modellt azonban szinte azonnal szállítják a kereskedők.

A csalódások

A legnagyobb csalódást mindenképp a 13 hüvelykes MacBook Pro jelenti, amely sem a hasonló méretű Airrel, sem a versenytársak újabb modelljeivel nem veszi fel már a versenyt. Az alacsony felbontású kijelző és a dedikált grafikus vezérlő hiánya mindenképp meglepetésnek számít, még úgy is, hogy az Ivy Bridge processzorok integrált GPU-ja számottevően gyorsabb mint az előző generációé, és az Air alacsony fogyasztású processzorára is köröket ver.

A másik nagy csalódást a Mac Pro csendes frissítése jelenti, az Apple munkaállomása ugyanis majdnem két éves kihagyás után kapott új processzorokat és videokártyákat. A néhány hónapja bejelentett Sandy Bridge-alapú Xeonok helyett azonban csak a két éves Westmere-EP került bele, mellé pedig a szintén elavult Radeon HD 5770-t csomagolja a gyártó. A sokéves technológia mellé maradt azonban a csúcskategóriás ár, a belépő, egyprocesszoros, négymagos gép 830 ezer forintba, a két hatmagos Xeont tartalmazó verzió pedig közel 1,3 millió forintba kerül. A pletykák szerint az Apple éjt nappallá téve dolgozik az új Xeonokat használó Mac Prók elkészítésén, a csendes frissítést pedig csak a rajongók megnyugtatására szánták - a Thunderbolt és a Blu-ray hiánya, illetve a mindössze 1 terabájtos háttértár azonban nehezen nyugtat meg bárkit is.

Szoftveres csemegék

A fejlesztői konferencián az Apple az operációs rendszereiknek következő generációjáról is szót ejtett - idén érkezik ugyanis az iOS 6 és a Mountain Lion névre keresztelt OS X 10.8 is. A mobil operációs rendszer fontosabb újdonságai közé a Facebook-integráció és a teljesen megújuló térképes szolgáltatás tartozik. Előbbi a Twitter korábbi beépüléséhez hasonlóan a fotók, linkek, szöveg gyors megosztását teszi lehetővé bármilyen alkalmazásból.

A térképes rendszer megújulása mélyebbre ható. A 2007 óta használt Google Mapset cserélte le az Apple egy saját megoldásra, amely több forrásból táplálkozik, így a felvásárolt Placebase, Poly9 és C3 Technologies térképes adatbázisát a TomTom és az OpenStreetMaps rendszere is kiegészíti. A térképes szolgáltatás végre hangos navigációra is képes. Ebben a Siri hangfelismerő szolgáltatása is a sofőr segítségére siet, így a telefonnal kétirányú hangos kommunikációt folytathatunk - tervezhetjük újra az útvonalat vagy változtathatunk úticélt. Az iOS 6 az Apple szerint az év folyamán jelenik meg és kompatibilis lesz az iPhone 3GS modellel is, azonban az eredeti iPaddal és a harmadik generációs iPod touch-csal már nem.

Az OS X 10.8 újdonságai egyelőre kozmetikainak tűnnek, különösen a Windows 8 radikális új felülete mellett, a fejlesztésre szánt idő azonban az Apple esetében mindössze 1 év, a cupertinói cég tehát a gyorsabb iterációra szavaz az alapos újraírás helyett. A rendszer frissítésként is elérhető lesz, mindössze 20 dollárért - a mától vásárolt Apple-számítógépekhez pedig ingyen jár majd. A bemutatott újdonságok listája meglehetősen rövid, a rendszer megkapta a Facebook- és Twitter-integrációt, valamint a felhős szinkronizáció képességeit is kiterjesztette az Apple. Megjelent az Intel Smart Connect Technology támogatása, a rendszer képes rendszeresen felébredni percekre, letölteni a leveleket vagy rendszerfrissítéseket, majd visszaaludni - a megoldás neve cupertinói terminológiában Power Nap.

Frissítés: Skálázódás - a natív felbontás halála

A bemutató után az Anandtechnek sikerült fényt deríteni arra, hogy hogyan oldotta meg az Apple az operációs rendszer skálázódását. Korábbi sejtésünkkel ellentétben a felhasználó gyakorlatilag teljesen szabad kezet kap a felület méretének szabályozásában, és azt öt fokozatban módosíthatja. Ezzel gyakorlatilag teljesen sikerült megkerülni az LCD-kijelzők legnagyobb megkötését, a natív felbontást.

Alapesetben az OS X mindent kétszeres méretben rajzol ki a 2880x1800 felbontású kijelzőn, így a képernyőn megjelenő elemek (szöveg, felületelemek, stb.) fizikai mérete azonos lesz a "normál" MacBook Prók 1440x900-as felbontású kijelzőjén láthatókkal. Ebben az állásban a vektorgrafikus, illetve magas felbontású bittérképes elemek rendkívül tisztán jelennek meg, a felhasználó által belakható "tér" azonban nem lesz nagyobb. A 2:1-hez arány azonban két lépésben lefelé és két lépésben felfelé is módosítható, így a felület fizikai mérete számottevően kisebb, illetve nagyobb is lehet. Az alsó határ 1024x640, a felső pedig 1920x1200 pixel.

Ahhoz, hogy az asztal és az alkalmazások a nem natív felbontáson is megfelelően nézzenek ki, a rendszer a kiválasztott pszeudo-felbontás dupláján rendereli a megjelenítendő felületet, majd ezt skálázza vissza a kijelző valódi (2880x1800-as) felbontására. A megoldás hátránya (ahogy a párbeszéd-ablak is megemlíti), hogy az extrém felbontáson történő renderelés alacsonyabb teljesítményt hozhat - az 1920x1200-as felbontáshoz például 3840x2400 pixeles asztalt készít a GPU. Az előny viszont tagadhatatlan: a magas felbontású kijelzőn gyakorlatilag ugyanúgy lehet majd állítani az operációs rendszer "méretét", mint annak idején a CRT monitorokon, a panel nagyon nagy pixelszáma ugyanis képes elrejteni az apró skálázódási hibákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról