Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 8. 10:03

Linuxot is futtat a Microsoft felhője

Egy csütörtöki webcast során a Microsoft bejelentette az Azure legújabb fejlesztéseit - ahogy azt a HWSW korábban már megírta, a szolgáltatás már nem csak egy felhőplatform, hanem infrastruktúraként is használható windowsos és linuxos virtuális gépekkel.

Infrastruktúraszolgáltatás Windows és Linux számára

Redmond kezdetben kimondottan platformfelhőként képzelte el az Azure-t, alkalmazásfejlesztőket célozva, azonban a vállalatnak idővel rá kellett döbbennie, hogy talán túlságosan is előreszaladt, a piacon az infrastruktúraszolgáltatások iránt még nagyobb is a kereslet. Utóbbi kisebb szemléletbeli váltást követel meg a felhasználók részéről, főleg ha egyébként is virtualizálták a szervereiket. Ráadásul a felhasználható technológiákat tekintve is kevesebb kötöttséggel jár egy infrastruktúrafelhő, amelyen az ügyfelek változatos szoftverstackeket futtathatnak. A nyilvános felhők által megcélzott ügyfélkör körében pedig nagy népszerűségnek örvendenek a nem-Microsoft technológiák, amelyek számára az Azure nem túl vonzó (igaz, futtathatók PHP, Java Python és Ruby alkalmazások is).

Az egyre szaporodó infrastruktúrafelhők (pl. Amazon, HP, RackSpace) népszerűségét látva végül a Microsoft úgy határozott, az Azure szolgáltatáskínálatát "lefelé" kiterjesztve beindítja a saját IaaS-át, amelyen nem csak a különféle Windows-verziók, hanem Linuxok is támogatottak - egyes szervezetek állítólag az Azure használatának feltételéül szabták meg a Linux támogatását. A tegnapi bejelentés szerint a Windows Server 2008 és 2008 R2 mellett támogatott a Windows Server 2012 RC, a Linux-disztribúciók közül pedig az OpenSUSE 12,1, a SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2, a CentOS 6.2 és az Ubuntu Linux 12.04 LTS.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az infrastruktúraszolgáltatás egyelőre "preview", azaz tesztjelleggel működik, az árak a virtuális gépek által igénybe vett erőforrások alapján óránként 13 és 64 dollárcent között változnak. A Canonical és a SUSE is közölte, teljes körűen támogatják az Azure-ön futó operációs rendszereiket, az infrastruktúraszolgáltatás éles indulásától kezdve a felhasználók ugyanolyan támogatási szolgáltatásokat vehetnek igénybe hozzájuk mint a fizikai szerverre telepített vagy on-premise rendszereken virtualizált példányokhoz.

Az Azure képességei között korábban is volt VM szerepkör, az instance-eket azonban a rendszer nem futtatta folyamatosan, hanem terheléstől és egyéb tényezőktől függően leállította és újraindította őket, ilyenkor a VM-ben tárolt adatok megsemmisültek - ez nyilvánvalóan nem alkalmas a tipikus vállalati szerverfeladatok kiszolgálására. A perzisztens VM futtatás lehetősége megteremti a lehetőséget a vállalatok számára a hibrid cloudok kialakítására is - a virtuális gépeket mozgathatják a saját infrastruktúrájuk és az Azure között, amennyiben az szükséges.A Virtual Machines szolgáltatást a frissített Windows Azure Management Preview Portalon keresztül lehet kezelni, vagy a Microsoft univerzális parancssori eszköze, a PowerShell segítségével.

A virtuális gépekkel együtt megjelent a virtuális hálózat is.A szolgáltatás lehetőséget az az ügyfelek számára saját hálózati topológia építésére a felhőben, amelyet VPN-en keresztül összekapcsolhatnak a helyi erőforrásaikkal. Az ügyfél teljes ellenőrzést gyakorol saját virtuális hálózata felett, akár IP-címtartományokat rendelhet a virtuális gépekhez vagy saját DNS-t is megadhat. A helyi adatközponttal az összeköttetést IPSEC biztosítja, így egyszerűvé válik akár meglevő alkalmazások migrációja az Azure-re, akár extra kapacitás igénybe vétele például csúcsterhelés esetén. Létrehozhatók olyan hibrid alkalmazások is, amelyek bizonyos komponensei helyben, mások pedig a felhőben futnak.

Weboldalak, webalkalmazások ingyen

A statikus webkiszolgálás klasszikusan nem tartozik a cloudok erősségei közé, a Microsoft azonban a weboldalakat és webalkalmazásokat is szeretné saját felhőjében látni, még akkor is, ha nyílt forrású technológián (WordPress, Joomla!, Drupal, DotNetNuke, Umbraco) alapulnak. Az Azure új szolgáltatása a Web Sites, amely .NET, Node.js és PHP weboldalak otthona lehet, ezekhez SQL Database (korábbi nevén SQL Azure) agy MySQL adatbázis használható, utóbbit a ClearDB biztosítja a Microsoft platformfelhőjében. A vállalat szerint az elkészült weboldalakat ugyanúgy lehet az Azure-re publikálni mint eddig, akár FTP hozzáférés is lehetséges, emellett megvalósították az integrációt a Gittel és a Team Foundation Service-szel, illetve a Microsoft WebMatrixszel.

A kis forgalmú, vagy éppen konstans, jól tervezhető terheléssel bíró weboldalak és alkalmazások java számára a felhő általában drágább mint a hagyományos megközelítés (pl. hoszting), a Microsoft most átvágja a gordiuszi csomót: legfeljebb 10 site (1 gigabájt storage, napi 165 megabájt kimenő adatforgalom, 20 megabájt MySQL) ingyenesen költöztethető az Azure Web Sites-ra, ebben az esetben az ügyfél más ügyfelekkel osztozik egy virtuális gépen - pénzért azonban kérhető exkluzív virtuális gép, az igénybe vett erőforrások pedig a terheléssel együtt skálázódnak. Az árat a Microsoft óránkénti bontással számolja ki.

Olcsóbb storage

Megjelent egy új storage-szolgáltatás is, amely "csak" lokálisan redundáns, vagyis az adott Azure adatközponton belül. Ez azoknak a felhasználóknak lehet jó, akik nem igénylik a globális replikációt, például mert a szolgáltatásuk egy jól behatárolható földrajzi régiót céloz. A lokálisan redundáns storage ára harmadával alacsonyabb a globális replikációval védetténél. Itt érdemes szót ejteni arról, hogy a Storage és CDN ára jelentősen csökkent az Azure-ön, 10 ezer tranzakció helyett már 100 ezret ad 1 dollárcentért a Microsoft, ami 90 százalékos áresést jelent.

A 2012. júniusi Windows Azure SDK már tartalmazza azokat a fejlesztői eszközöket, amelyek az új szolgáltatásokat használó alkalmazások fejlesztéséhez szükségesek. A frissítés kibővített Java-, PHP- és .NET-támogatást biztosít, és a fejlesztők már a Python nyelvet is használhatják. Az Azure SDK teljes mértékben támogatja a Windows és Mac operációs rendszereken történő fejlesztést is. A felhőszolgáltatás további újdonságaival kapcsolatban érdemes elolvasni a Microsoft hivatalos blogját, Scott Guthrie .NET-guru blogbejegyzését, valamint megtekinteni a tegnapi bejelentés webcastját.

A HUP és a HWSW jövő héten konferenciát tart a felhő gyakorlati használhatóságáról. Az esemény programja itt olvasható, jelentkezni itt lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról