Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 6. 08:19

Megvette a Google a Meebót

A Google felvásárolta a Meebo nevű céget, amit a felhasználók leginkább a webes chat-aggregátor szolgáltatásáról ismerhettek. A cég bevételei hirdetésből származtak, ebből a szempontból illik a Google palettájára, és a felvásárlás illik a Google közösségi törekvéseibe is.

A Meebo 2005 óta létező cég, aminek a fő terméke egy böngészőben futó, azonnali üzenetküldőket aggregáló eszköztár. A szolgáltatással mindenféle kliens telepítése nélkül be lehetett jelentkezni már hosszú évekkel ezelőtt is a Live Messengerbe, Yahoo Messengerbe, AIM-be, ICQ-ba. Később a lista bővült a Google Talkkal és a Facebook Chattel is, illetve az egyszerű webes kliensből a Meebo átalakult egy beépülő böngésző eszköztárrá, ami a csevegés mellett bemutatta a szájtonkénti csevegőszobákat is. A toolbaron megjelenő hirdetések az épp megnyitott oldal tartalmához és a felhasználói profilhoz is idomultak, jól targetálható felületeket kínálva a hirdetőknek.

Böngészős csevegés rendszereken át

A Meebo azért válhatott nagyon gyorsan sokak kedvencévé, mert a vállalati dolgozók is nyugodtan cseveghettek munkahelyükről ennek segítségével, a hálózati proxyk bármilyen beállításai és tiltásai mellett is biztosan működött a szolgáltatás - sok cégnél még mind a mai napig tiltva vannak az azonnali üzenetküldők, ott a csalafinta dolgozók előszeretettel csatlakoznak fel csevegni a Meebóval. Még arra sem kellt figyelni, hogy az ismerőseink melyik rendszerbe vannak épp belépve, közösen is megjeleníthető volt a lista és mindenkihez ott lehetett hozzászólni, ahol éppen jelen volt, összekötve a különböző azonnali üzenetküldő szigeteket.

Az évek során jelent meg kliens egyébként Android, iOS és Blackberry eszközökre is. Illetve a felhasználók kreálhattak saját chatszobákat, amiket akár jelszóval is védhettek. Érdekes módon a cég tavaly év végén minden előjel nélkül bezárta az egyedi chat funkciót, magyarázat nem volt, s a felhasználók zúgolódása ellenére ez az állapot végleges lett. Előfordulhat, hogy már ekkor az eladás előkészítése folyt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ugyan a csevegőről a mainstream médiában kevés szó esett az elmúlt években, de a Szilícium-völgyben a 100 legígéretesebb startup vállalkozás egyikeként tartották számon a Meebót. 2005-ben a webes körökben híres befektető, a Sequoia Capital segítette az útnak indulást, 2010 végéig a Meebo összesen 70 millió dollár értékben vonzott kockázati tőkét. Ehhez képest a mostani Google-felvásárlás alig 100 millió dolláros összegről szól, bár a tényleges árról egyik fél sem nyilatkozott hivatalosan.

Nem tudni, mi lesz a sorsa

A hirdetésekből élő webes csevegő kiválóan illeszkedik a Google világképébe, minden bizonnyal a Google+ hódító útjának egy következő állomása lenne a Meebo integrálása. Arról nem szólnak a hírek, hogy a Meebo márkanév megmarad-e, vagy hogy egyáltalán szüksége van e a Google-nek a szolgáltatásra vagy csak a technológiát és az embereket vásárolta meg. Amennyiben a kis márka felszívódik, akkor viszont kár volt tavaly év végén az új funkciókat bevezetni és teljesen megújítani a dizájnt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról