Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 4. 13:14

Az ASUS sem tudja, mi az új PC

Nem vezetni, hanem követni fogja a piacot az ASUS - erre utal az operációs rendszerek, utasításkészlet-architektúrák és kialakítások végtelen kombinációja. Folyik a kísérletezés a kialakítással - előbb-utóbb valami csak bejön.

Mindent mindennel kombinálunk, a piac pedig eldönti, hogy mit érdemes megtartani - eképp hangzik az ASUS ki nem mondott filozófiája a tajpeji Computexen bemutatott gépeket elnézve. Van x86-os és ARM-os Windows 8-cal, de van Windows 8 és ARM ugyanazon a hardveren. Van kétképernyős és dokkolós-érintős ultrabook-szerűség is.

Kétkijelzős és szétszedhető ultrabook

Az Apple (pontosabban Steve Jobs) filozófiája szerint az emberek nem tudják, hogy mire van szükségük - egészen addig, míg a kezükbe nem nyomjuk. A kaliforniai cég ennek megfelelően számtalan innovatív ötletből belső döntési mechanizmusain keresztül választja ki a leghasználhatóbbakat, ebből lesznek a végleges termékek. Az ASUS ezzel szemben kiszervezi, demokratizálja a termékfejlesztés ezen szakaszát. A jobb ötletekből mind termék lett, a vásárlók pedig pénztárcájukkal szavazhatnak. A népszerű, gazdaságosan gyártható, profitábilis termékek maradnak, a többi pedig eltűnik a süllyesztőben.

ASUS Transformer Book

Az ultrabookok és tabletek közötti határ elmosására az ASUS rögtön két terméket is kínál. A Transformer Book szétszedhető ultrabookként funkcionál, Ivy Bridge processzora, Full HD IPS kijelzője, és dupla kamerája van, 11,6, 13 és 14 hüvelykes kivitelben lesz elérhető. A Transformer Book dokkolható billentyűzettel rendelkezik, amely további akkus kapacitást biztosít a gép számára és teljes méretű gombkiosztással rendelkezik, így egész értékű számítógépként használható - a kialakítás kísértetiesen hasonló a Tegra-alapú Transformer tabletekéhez.

ASUS Taichi

A tablet-ultrabook kérdést másik oldalról közelíti meg a Taichi, amely a fedlapon érintőkijelzőt, belül pedig hagyományos panelt kapott. A Taichi szintén Ivy Bridge alapokra épül, 11,6 és 13,3 hüvelykes verzióban érkezik, az IPS-panel felbontása azonban csak "sima" HD. A gép csukott állapotában tabletként funkcionál, kinyitva pedig feltárul a második kijelző és a billentyűzet.

Jonney Shih és az AIO Transformer (kép: Anandtech)

Bár technikailag tablet, inkább hordozható All-in-One gépként definiálható az ASUS AIO Transformer. A koncepcióként bemutatott gép két processzort használ, egyrészt a dokkolóban helyet kap egy erős Ivy Bridge egység diszkrét grafikus feldolgozóval, a tablet-részben pedig valamilyen alacsony fogyasztású processzor dolgozik - a gépen két operációs rendszer található, Windows 8 és Android. Az ASUS demóján Jonney Shih, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a rendszer még inkább koncepció, mint kész termék, így a végleges specifikációkról sem tudni semmit egyelőre. A gyártó mindenesetre nem zárta ki az egész nagy, 24 illetve 27 hüvelykes kiviteleket sem, amelyek várhatóan rendkívül magas felbontással rendelkeznének.

Tablet 810 és 600

A Computex Windows 8-as témájában megfelelően az ASUS két dokkolható tabletet is bemutatott a hamarosan érkező redmondi operációs rendszerre építve, a lényeges különbség az eltérő utasításkészlet-architektúra. Míg a Tablet 810 Atom-alapokon futtatja a Windows 8 x86-os kiadását, a Tablet 600 ARM hardvert használ (NVIDIA Tegra 3), így csak a Windows RT névre keresztelt Windows 8 verziót fogja futtatni.

ASUS Tablet 810

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Tablet 810 11,6 hüvelykes, 1366x768 pixel felbontású, IPS rendszerű kijelzőt kapott, 2 gigabájt RAM és 64 gigabájtos SSD társaságában, rendelkezik NFC-modullal és 8 megapixeles hátlapi kamerával is. Kialakításában a Transformer sorozatra hasonlít, vagyis dokkolóként használható billentyűzetet kapott. A processzor Intel Clovertrail, amely 32 nanométeren készül és a Medfield okostelefonos processzor tabletekbe szánt változata.

A Tablet 600 valamivel kisebb, 10,1 hüvelykes kijelzőt kapott, azonos felbontással, azonos memóriamennyiséggel, azonban fele akkora SSD-vel. A kialakítás is azonos, vagyis dokkolóként üzemelő billentyűzetbe illeszthető a táblagép. Az árazásról sajnos egyik modell esetében sincs információ, a Microsoft agresszív piaci bevezetési stratégiájának megfelelően várhatóan igen kedvezményes áron lehet majd a belépő szintű modellekhez hozzáférni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról