Szerző: Koi Tamás

2012. május 24. 14:07

Vidékre is elviszi az LTE-t a Telekom

A főváros mellett a nyártól több vidéki településen is az LTE-technológiának megfelelően fejleszti tovább mobil szélessávú hálózatát a Magyar Telekom.

A Magyar Telekom a nyár során tovább folytatja LTE-alapú mobilnet-hálózatának kiépítését, így a cég a budapesti agglomeráció egy részére, valamint több vidéki nagyvárosra is kiterjeszti a szolgáltatást, melyet idén januárban indított el éles üzemben a fővárosban. A fejlesztések Budapesten is tovább zajlanak, év végére a Telekom ígérete szerint meglesz a teljes lefedettség. Közben gőzerővel zajlik a 3G-s hálózat egy éve tartó országos modernizációja is, a HSPA+ állomások száma mára eléri a 700-at, a budapesti metróban pedig októberre lesz gyors internet a T-Mobile ügyfelek számára.

Arccal a vidék felé

Az új hálózatkiépítési ütem eredményeként a szolgáltatás június végére elérhető lesz többek között Göd, Fót, Szentendre, Nagykovácsi, Tököl, Diósd, Csömör, Taksony, Piliscsaba, Üllő, Gyömrő, Sződliget, Mogyoród és Budaörs területének nagy részén. A vidéki nagyvárosok közül pedig Szombathely, Debrecen, Kecskemét, Győr, Siófok, Keszthely és Hévíz nagy részén lesz hozzáférhető az LTE szolgáltatás június végére - ígéri a Telekom.

Christopher Mattheisen, a vállalat elnök-vezérigazgatója a bejelentés kapcsán hangsúlyozta, a Magyar Telekom LTE-hálózatának kiépítése része a vállalat százmilliárd forintos nagyságrendű fejlesztési programjának. A cégvezető nem mulasztotta el megjegyezni, hogy éppen az ilyen fejlesztéseket veszélyeztetik az iparágat terhelő, "diszkriminatív" különadók, így például a múlt héten elfogadott telefonadó, mely a 2010-ben bevezetett ágazati különadóval párhuzamosan fut az év végéig, mikor is utóbbit kivezetik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A budapesti LTE-hálózat jelenleg a lakosság 73 százaléka számára érhető el (beltéri használatnál), az év végére ezt az arányt 80 százalékra kívánja feltornászni a társaság. A vállalat az Ericsson SingleRAN bázisállomásaival, az 1800 MHz-es frekvenciasávon nyújtja a szolgáltatást, melynek elméleti maximális sávszélessége letöltési irányban eléri a 65 Mbps-t. A HWSW korábbi mérései szerint nagyjából 30-40 Mbps-os letöltési tempó préselhető ki a hálózatból a gyakorlatban, míg feltöltési irányban nagyjából ennek az értéknek a fele realizálható.

Kevés, de gyors eszköz

A T-Mobile ügyfelek a szolgáltatást kizárólag az erre a célra létrehozott speciális díjcsomaggal vehetik igénybe (Net&Roll 4G), melynek 12 ezer forintos havi díja 40 gigabájtnyi adatforgalmat biztosít az elérhető legmagasabb sávszélességgel. Ezt a díjcsomagot ma egyébként több mint 22 ezren használják a cég szerint. A szolgáltató által forgalmazott eszközök körében jelenleg két LTE-kompatibilis terminál található, az egyik egy USB-s modem, a másik egy tablet (Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE).

A Magyar Telekom két versenytársa, a Vodafone és a Telenor egyelőre nem kínál kereskedelmi LTE-szolgáltatást Magyarországon, utóbbi ugyanakkor a HWSW értesülései szerint szintén a nyáron indítja el a kereskedelmi üzemet, elsősorban a vidéki régiókra fókuszálva. Az országos hálózatmodernizációját elsőként befejező Vodafone az E-GSM sávban elnyert frekvenciablokkokat felhasználva jelenleg az ország legnagyobb kiterjedésű 3G-s hálózatával rendelkezik, a cég korábbi álláspontja szerint ilyen adottságok mellett egyelőre nincs itt az LTE-szolgáltatás bevezetésének az ideje.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról