:

Szerző: Koi Tamás

2012. május 22. 11:06

Könyvméretű bázisállomás nyílt forráskódú szoftverrel

Rendkívül kompakt és energiatakarékos bázisállomást dob piacra egy német fejlesztőcég: a privát hálózatok építéséhez vagy akár a nagy kiterjedésű hálózatok kiegészítésére használható sysmoBTS-en ráadásul nyílt forráskódú szoftver fut.

Speciális felhasználási területekre szánt mini bázisállomással rukkolt elő az egyedi GSM-infrastruktúra rendszerekben utazó német sysmocom. A sysmoBTS elnevezésű eszköz a gyártó ajánlása szerint elsősorban kisebb területek GSM-lefedettségét hivatott megoldani, olyan esetekben, ha egy femtocella kapacitása már túl kevésnek bizonyul a kliensek kiszolgálásához, de még mindig nem éri meg (vagy fizikailag nem lehetséges) teljes értékű bázisállomást telepíteni a helyszínre.

Ilyen speciális igény lehet például a tengerjáró hajók fedélzeteinek ellátása, de a sysmoBTS-t akár rendezvényeken is lehet használni, ideiglenes megoldásként. A gyártó szerint a kompakt BTS (Base Transceiver Station) különböző, GSM- és EDGE-képes eszközök kompatibilitásának tesztelésére is szolgálhat. A sokrétű felhasználási lehetőséget garantálja, hogy a bázisállomáson nyílt forráskódú, teljesen az ügyfél igényei alapján alakítható, ingyenes szoftver fut.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A mindössze 165x125x59 milliméteres, tehát nagyjából egy vaskosabb könyvnek megfelelő méretekkel rendelkező bázisállomás 850, 900, 1800 és 1900 MHz-es frekvenciasávokon üzemel, kizárólag GSM technológiával, mobil szélessávú kapcsolat kiépítésére a rendszer tehát nem alkalmas. A sysmoBTS nemcsak rendkívül kompakt, de energiatakarékos is, így működés közben mindössze 10 wattnyi áramot vesz fel, ennek megfelelően a hődisszipációja is alacsony, így nem igényel aktív hűtést a működés során.

Az ARM-alapú hardveren futó rendszer alapját a Yocto/Poky Linux-disztribúció adja, a vezérlésről pedig a szintén nyílt forráskódú osmo-bts szoftver gondoskodik. A rendszer érdekessége, hogy akár egy teljesen autonóm GSM-hálózat kiépítésére is felhasználható - persze ehhez a hálózat kiépítőjének szüksége van a megfelelő frekvenciaengedélyekre. Ez a procedúra ugyanakkor speciális esetekben - például nemzetközi vizeken hajózó vízi jármű esetén - megkerülhető.

A sysmoBTS árát az egyedi igények és funkciók meghatározása után, egyénileg állapítja meg a sysmocom.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.