Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 10. 15:11

Új switchet kapnak a PowerEdge blade-ek

Bővül a Dell saját hálózati architektúrája, megérkezett az első blade-keretbe szerelhető switch. A gyártó nagyban fogad a szoftveres hálózatokra, az OpenFlow-kompatibilis Virtual Network Architecture nagy dobásnak ígérkezik.

Újabb taggal bővült a Dell Virtual Network Architecture rendszere a most bemutatott Force10 MXL formájában. A blade rendszerekbe szánt új switchek a PowerEdge M1000e házakba illeszkednek és 10, illetve 40 gigabites hálózati kapcsolatot kínálnak. Az újdonság Layer 2 és Layer 3 útválasztó switch, teljesítménye és tulajdonsága nagyjából egybevág a Force10 S4810 adatközponti kapcsolóéval.

A Force10 MXL 32 dedikált belső 10 gigabites Ethernet portot kínál, kifelé pedig 24 darab 10 gigabites vagy hat darab 40 gigabites csatlakozóval rendelkezik. A Dell szerint a blade-keretbe illeszkedő switch segítségével a blade-ek közötti hálózati forgalom nagy része sosem hagyja el a keretet, ami jelentős terheléscsökkenést jelent a top-of-the-rack switchek számára, így az nagyobb hatékonysággal kezelheti a rackek közötti forgalmat. A Force10 MXL szoftveres szempontból is számos újdonságot hoz, az eszközök például maximum hatos csoportokba rendezhetőek, amelynek tagjai egy keretben, vagy több keretben is lehetnek. A csoportok egyetlen logikai switchként viselkednek és úgy is kezelhetőek, függetlenül a pontos fizikai elhelyezkedésüktől.

Software Defined Network

Az új switch már maradéktalanul kompatibilis a Dell új hálózati architektúrájával, a nemes egyszerűséggel csak Virtual Network Architecture névre keresztelt rendszerrel. A VNA egy ernyő alatt kombinálja a virtualizált hálózati technológiát és a hagyományos, "dobozorientált" megközelítést. A VNA egyszerre nyújt rálátást a hálózat különböző szintjeire, a házirendtől a menedzselhetőségig, a csomagtovábbítástól a hálózati szolgáltatásokig. A VNA másik tulajdonsága, hogy SDN (software defined network) lévén a hálózati funkciókat függetleníti az azokat kiszolgáló hardvertől, ami nagyobb rugalmasságot jelent, illetve lehetővé teszi a nagy dobozos hálózati eszközök lecserélését elosztott, kisebb elemekre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ugyan a VNA kompatibilis az OpenFlow szabvánnyal, annál számos ponton többet tud, például a virtuális LAN automatikus kiosztásában. Ez utóbbi funkció azt jelenti, hogy a hálózat és a hálózati beállítások követik a virtuális gépeket az adatközpontban, függetlenül attól, hogy melyik fizikai gépre mozgattuk át azt. Az ilyen és ehhez hasonló képességek a Dell Force10 Operating Systemnek köszönhetőek, az új rendszert hamarosan a korábbi (kompatibilis) switchekre, mint a korábban említett S4810-re is elérhetővé teszi a gyártó.

Jövőbiztos

A 40 gigabites csatlakozók egyelőre fehér hollónak számítanak még a modern adatközpontokban is, ilyen portokból az egész 2011-es negyedik negyedévben mindössze 6600 fogyott világszerte - igaz, ezek között a Force10 (és a Dell) piacvezetőnek számít. Jelenleg a legfontosabb piaci trend a 10 gigabites csatlakozók terjedése, ami a piackutatók szerint a következő két évben nem is fog változni. A 10/40 GbE kompatibilitással azonban a megvásárolt eszközök hasznos élettartama kiterjeszthető a 40 gigabites érára is - ami a technológia fejlődését ismerve néhány éven belül beköszönt.

A Force10 MXL konfigurációtól és a megvásárolt szoftvertől függően 10 és 15 ezer dollár között lesz elérhető a nyár folyamán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról