Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 9. 15:18

Bemutatkozott a HP 2012-es noteszkínálata

A Spectre XT lesz a HP új zászlóshajója az ultrabook-szegmensben, de elkészült az üzleti ultrabook és az AMD-alapú is. A HP vékony és könnyű gépeivel lefedte a legtöbb ár- és méretosztályt.

Emeli a tétet a csúcs-ultrabookok piacán a HP, megjelent az Envy Spectre 14 utódjaként az Envy Spectre XT.  A ráncfelvarrás során alaposan átrajzolták a készülékházat, a gépbe pedig bekerült az Intel legújabb, harmadik generációs Core processzora (amelyet kódnevén, Ivy Bridge-ként ismertünk meg).

Az Envy Spectre XT az elődmodell téglalapszerű kialakítását lecseréli a ma divatos vékonyodó kialakításra, noha az Envy Spectre 14 korábban azzal gyűjtött jó pontokat a szakúságíróknál, hogy friss, egyedi formát hozott be a MacBook Air designja által dominált szegmensbe. Az XT-vel azonban a HP is beállt a sorba, jön az elvékonyodó forma. A gép tömege 1,39 kilogramm, ami jelentős fogyás ez előd 1,71 kilójához képest. Az új készülékház nyomán pedig a legnagyobb vastagság is csökkent, immár 14,5 milliméter mindössze.

A csúcsgép státusznak megfelelően az Envy Spectre XT teljes fémborítást kapott, amely a tapasztalatok szerint megfelelő merevséget biztosít a noteszgépnek. A bemutatón az eszközt néhány percre kipróbáló újságírók a billentyűzetről is csak jót írnak, a szigetszerű kialakításhoz relatív hosszú úton járó gombok társulnak, ami kényelmes gépelést tesz lehetővé. Sajnos a kijelző terén a Spectre XT beleszürkül a mezőnybe, információink szerint 1366x768 pixel felbontású egységgel rendelkezik, noha a panel minősége jóval a belépő szintű kijelzők fölött lesz. Érdekesség, hogy üzleti felhasználók számára érkezik egy Pro verzió is, amely Windows 7 Professionalra cseréli a Home Premiumot, a hardverkészlet pedig TPM chippel gazdagodik.

Nyakkendős ultrabook

A könnyű és vékony modellek közé bekerült egy kifejezetten üzleti felhasználásra szánt noteszgép is, az EliteBook Folio 9470m. A gép 14 hüvelykes, 1366x768 felbontású kijelzőt kapott, legnagyobb vastagsága pedig mindössze 19 milliméter. Az EliteBook Folio tömege 1,6 kilogramm, a hagyományos 14 hüvelykes üzleti gépekhez képest tehát érdemben nem sikerült lefogynia. A nyakkendős célcsoport igényeit kiszolgálandó az EliteBook Folio USB 3.0-s csatlakozó mellett Ethernet-portot és DisplayPort-, valamint szabványos VGA-csatlakozót is kínál, de megtalálható lesz benne SmartCard-olvasó, TPM-chip, valamint a HP saját Protect Tools eszközkészlete is.

A gép aljához dokkoló csatlakoztatható, ugyanezzel a csatlakozóval pedig az akkus kapacitás is bővíthető az opcionális vékony tápegységgel. Az elérhető processzorokról a HP nem ejtett szót - a gépbe szánt Ivy Bridge processzorokat ugyanis az Intel még nem dobta piacra.

Ultrabook + AMD = Sleekbook

Mivel az Ultrabook márkanevet az Intel jegyezte be, használatának feltételéül pedig saját chipjeinek kizárólagos használatát írta elő, az AMD-alapú, az ultrabookokkal amúgy azonos házat használó noteszgépeket Sleekbook néven illeti a HP. Arról egyelőre nincs információ, hogy az AMD saját márkát faragna a Sleekbook brandből, így ez egyelőre a HP innovációja marad. A HP az Envy 4 és 6 gépeket készíti sleekbook konfigurációban, bár az AMD lapkák felhasználása egyelőre csak a beépített grafikus feldolgozóegységre vonatkozik - mindkét gépben Intel processzor van, de Radeon HD 7670M GPU. Az ultrabook-specifikáció alól kikerülve a HP az SSD-k követelménye alól is kibújt, a Sleekbook elnevezésű modellek hagyományos, mágneses háttértárolókat kapnak majd. A Sleekbookok a jövőben AMD processzorokkal is megjelennek majd, a Trinity kódnéven fejlesztett APU-k köré épülve.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Envy 4 és 6 számottevően olcsóbb lesz mint a prémium kivitelő Spectre vagy EliteBook, ennek megfelelően a készülékház is sokkal több műanyagot tartalmaz, a képernyő pedig láthatóan gyengébb minőségű, felbontása pedig 1366x768 pixelben maximált. A hardverben azonban nem spórolt a HP, a gépek alapfelszereltségben 4 gigabájt RAM-ot kapnak, 802.11n szabványú Wi-Fivel. Nagy sikere lehet a hibrid meghajtóknak, a HDD-vel szerelt gépek rendelhetőek 32 gigabájtos SSD gyorsítótárral is a nagyobb kapacitást és sebességet ötvözendő.

Pavilion

A vékony és könnyű noteszgépek mellett a népszerű Pavilion modellek is ráncfelvarrást kaptak, az új processzorok megjelenésével egy időben. A dv6, dv7 és dv4 is keskenyedő kialakítást kapott, és maximális vastagságukból is sokat vesztettek. Ezzel a gépek térfogata jelentősen csökkent, noha alapterületük gyakorlatilag azonos maradt.

A most bejelentett számítógépek a nyár folyamán lesznek kaphatóak, az Envy Spectre XT az Egyesült Államokban június 8-tól lesz elérhető - várhatóan ekkor kerülnek piacra az Intel kétmagos Ivy Bridge processzorai is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról