Szerző: Dojcsák Dániel

2012. május 7. 13:05

Magyarok nyerték a 30 ezer dolláros NASA ösztöndíjat

A Singularity University első alkalommal szervezett a közép-, kelet- és dél-európai régióban Global Impact versenyt, aminek döntőjében a nemzetközi zsűri és egy 100 fős hallgatóság előtt mutatkozott be a hat legjobb ötlet. A Singularity University alapvető célja, hogy az emberiség alapvető problémáira találjon működő és hatékony megoldásokat.

Május 4-én pénteken Budapesten rendezték meg a Singularity University Global Impact regionális versenyének döntőjét. A verseny a régióban több ezer egyetemi hallgatót, fiatal vállalkozót és üzletembert mozgatott meg, a pályázatra összesen 8 ország 54 csapata nevezett. A versenyzők ötleteiben a legfontosabb tematikák az egészségügy, oktatás és a biztonság voltak. A zsűri egy előszűrésen kiválasztotta a hat legjobb gondolatot, amiket gazdáik a döntőben mutathattak be, a legjobb pályázatok közt a magyar mellett volt bolgár, cseh, lengyel ötlet is.

A verseny győztese a Be-novative nevű projekt lett, ami egy globális, közösségi brainstorming platformot álmodott meg. A megoldás lehetőséget teremtene arra, hogy a csírázó ötleteket földrajzi és ismertségi határok nélkül, játékos kereteken belül lehessen továbbfejleszteni. Várnagy Priszcilla, a csapat vezetője tudatosan készült a megmérettetésre, s a legfőbb motiváció éppen az egyetemre való kijutás lehetősége volt. “A Singularity University egy olyan intézmény, amely a környezetünk és az emberek életének javítását tűzte ki célul. Az ösztöndíj lehetőséget biztosít számomra, hogy a világ legnagyobb gondolkodóitól tanulhassak és a projektünkhöz együttműködőket, befektetőket találjak” - mondta el.

All inclusive

A győztes és csapata egy 30 ezer dollár értékű nyári egyetemi programban vehet részt, ahol az utazáson és a Mountain View-beli szálláson és az egyetemi oktatáson felül minden költséget is fedez az ösztöndíj. Sőt, a győztes és a döntősök még további 10 ezer dollár értékben csemegézhetnek az Autodesk szoftverei közül, amivel egyszerűbb lesz megtervezni és létrehozni azt, amin a fejüket törik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Singularity University programja a hazai sikeres startupok üzeneteivel összecsengve azt a gondolatot erősíti, hogy a globalizáció nem csak a termékek szintjén érik, hanem a lehetőségekben is jelentkezik. Teljesen mindegy, hogy valaki Magyarországról, Indiából vagy Dél-Amerikából indul neki, ha egy működő ötlettel szorgalom, kitartás és lelkesedés párosul, akkor előbb-utóbb révbe ér.

Jó ötletek Keletről

A magyar csapat brainstorming eszköz ötlete mellett a döntőbe jutott még egy lengyel csapat gyógyszerkészletek logisztikáját segítő webes szolgáltatása, egy szintén magyar fiatal ötlete, ami egy digitális műszerrel a személyi higiénia oktatását és objektív kontrollját támogatná. A cseh döntős csapat a forgalmi dugókat feloldó forgalomszabályozási algoritmussal, a bolgárok pedig egy személyre szóló diétát segítő digitális vásárlási asszisztenssel került be, illetve a már szeniornak számító Rátai Dániel is bejutott a jól ismert 3D-s virtuális valóság projektjével.

A Singularity University által felkarolt ötletek biztosan jó helyen vannak, erre garancia lehet az egyetem két alapítócége a Google és a NASA. A versenyt támogatta még a hálózati eszközöket gyártó Cisco, a tervező szoftvereiről ismert Autodesk, a GE Healthcare, a Valley Connect, az AmCham és a befektetésekkel foglalkozó PortfolLion is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról