:

Szerző: Koi Tamás

2012. május 2. 10:56

Betekintést nyújtott a BlackBerry 10 képességeibe a RIM

A BlackBerryket gyártó Research in Motion tegnap először mutatta be a nagyközönségnek a társaság következő, teljesen új alapokra építkező mobil operációs rendszerének bizonyos részleteit. A cég tudja, hogy minden az alkalmazáskínálaton múlik, az első BlackBerry 10 prototípusokat így a fejlesztők kapják.

Május elsején elkezdődött a floridai Orlandóban a Research in Motion (RIM) szokásos éves konferenciája, a BlackBerry World, mely a kanadai vállalat fennállásának eddigi legfontosabb rendezvénye. Az idei konferenciát mind a szűkebb szakma, mind az elemzők és befektetők részéről óriási várakozás előzte meg, a vállalat ugyanis itt árult el először részletesebb információkat a következő generációs BlackBerry ökoszisztémáról, a BlackBerry 10-ről.

Fordulópont

Az egykor szebb napokat látott RIM gyakorlatilag máig ugyanarra a Java-alapú környezetre, illetve értelemszerűen annak modernizált változatára építi okostelefonjait, mint ami az első BlackBerryket is meghajtotta. A cég az elmúlt időszakban lassan reagált az okostelefon-piac változásaira, így piaci részesedése az utóbbi másfél évben meredek zuhanásba kezdett, miközben eladásai stagnáltak a növekvő piacon. A vállalat 2010-ben döntött a régi platform lecseréléséről, az új rendszer alapjait már a monolítikus mikrokernelre épülő QNX adja majd, melyet a RIM ugyanebben az évben vásárolt fel.

A gyártó már a BlackBerry World előtt is bemutatott részleteket a QNX képességeiből, hiszen ez az alapja a tavaly áprilisban megjelent PlayBook tablet operációs rendszerének (PlayBook OS) is, a RIM pedig versenytársaihoz hasonlóan az egyplatformos stratégiát követve a későbbiekben gyakorlatilag teljes átjárhatóságot nyújt a tabletes és az okostelefonos környezetek közt. A jogi hercehurcák után BBX-ről BlackBerry 10-re keresztelt okostelefon-platform fejlesztése gőzerővel zajlik a cégnél, a BlackBerry Worldön tegnap szokatlan módon a platform aktuális, alfaverziójú állapotát mutatták meg a nagyközönségnek.

Thorsten Heins, a RIM januárban kinevezett új, német származású vezérigazgatója a konferencia tegnapi nyitóelőadásán bemutatta azt a fejlesztői eszközt, melyet minden, a BlackBerry Worlddel egy időben zajló, kifejezetten fejlesztők számára létrehozott BlackBerry Jam konferenciára regisztrált résztvevő, valamint a főbb partnerek megkapnak. A prototípus készüléken a BlackBerry 10 operációs rendszer egy korai tesztfázisban lévő verziója fut, melynek néhány képességét a közönség előtt is demonstrálta a cég.

Akárcsak a PlayBook OS, úgy a BlackBerry 10 rendszer is a robusztus multitasking-képességekkel próbál kitűnni a többi platform közül, a RIM filozófiája szerint ugyanis több alkalmazás párhuzamos futtatása, valamint az alkalmazások közti váltások könnyebbé, gördülékenyebbé tétele hatékonyabbá teszi a munkát és időt spórol a felhasználónak. A BlackBerry 10 demója során ezért a cég különös hangsúlyt fektetett ennek a képességnek a bemutatására - a gesztusokkal vezérelt alkalmazásváltást flow-nak keresztelték el a rendszer fejlesztői. A flow működésének alapja, hogy a képi tartalom oldalra húzásával tűnnek elő rétegesen az éppen a háttérben futó alkalmazások, melyek közül bármelyik egy egyszerű mozdulattal az előtérbe hozható.

Új ruhát is kap

Az új operációs rendszer felülete egyébiránt jelentősen vérfrissítést is kap majd, bár ennek nyomai egyelőre kevéssé látszódnak az eddigi bemutatók alapján. A BlackBerry 10 grafikus interfész-eszközét Cascades-nek keresztelte a gyártó, a felület fejlesztését pedig az a The Astonishing Tribe nevű svéd társaság végzi, melyet szintén 2010-ben vásárolt fel a RIM. A fejlesztői csapat legutóbb a barcelonai Mobile World Congressen villantotta meg a tudását, ahol néhány teljesen egyedi, kollaborációs UX-megoldást demóztak az illetékesek PlayBookok segítségével.

A BlackBerry 10 Dev Aplhának nevezett készüléken egyáltalán nincs fizikai gombsor, és a pletykák szerint a forgalomba kerülő első nextgen BlackBerryk is teljes érintőkijelzős megoldások lesznek, így aligha véletlen, hogy a RIM a demó során nagy hangsúlyt fektetett az új, szintén egyedi virtuális billentyűzet bemutatására. A billentyűzet legfőbb újítása a gesztusokkal vezérelhető prediktív szövegbeviteli mód, melynek használata kétségtelenül megszokást igényel, utána azonban könnyebbé és gyorsabbá válhat a gépelés a virtuális billentyűzeten is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A harmadik demózott újítás a kamerához köthető, jóllehet a BlackBerryk kapcsán korábban ez a funkció rendre háttérbe szorult, de legalábbis nem kapott olyan nagy hangsúlyt, mint más gyártók esetében. Az új kamera megoldás elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a személyekről készült fotók azok elkészülte után is módosíthatók legyenek - ennek érdekében a rendszer már a betekintőnézet során készít felvételeket, melyeknek bizonyos részletei kicserélhetők az exponálógomb lenyomásakor készült végleges fotó egyes komponenseivel. Így például anélkül korrigálható a pislogás, vagy a félrenézés, hogy a fotót újra kéne készíteni.

A BlackBerry 10 további képességeit illetően a RIM vezérigazgatója nem bocsátkozott részletekbe, úgy tűnik legalábbis, hogy a fenti három eye-candy megoldással egyelőre be kell érnie mindenkinek. A cég ugyanakkor arra biztatja a fejlesztőket, próbálják ki az új rendszert, és kezdjék portolni alkalmazásaikat az új platofmra. A RIM ehhez minden segítséget igyekszik megadni, így a tegnapi bemutatóval egy időben elérhetővé vált a BlackBerry 10 fejlesztői környezet bétaverziója, mely a C++ alapú Native SDK mellett a HTML5-alapú WebWorksöt tartalmazza.

Fejlesztők nélkül nem megy

A társaság jól láthatóan megértette, hogy a fejlesztői támogatás kulcsfontosságú az új platform sikerét illetően, a cég ezért új alkalmazás-hitelesítési programjának keretén belül vállalja, hogy minden, bizonyos minőségi kritériumoknak megfelelő fizetős alkalmazás garantáltan legalább 10 ezer dolláros bevételt termel a fejlesztőjének. Ha ez a bevételi cél mégsem teljesül a RIM állja a különbözetet.

A RIM alkalmazás-piactere, az App World egyébként a napokban 99500 alkalmazásával közel került egy jelentős mérföldkőhöz, jóllehet méretét tekintve még így sem vetekszik a vezető piacterekkel, a Google Play Store-ral vagy az App Store-ral. Az alkalmazások negyede ma már PlayBook app - a tablet penetrációjához viszonyított magas arányt magyarázza, hogy a RIM a februárban megjelent 2.0-s PlayBook OS óta lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy androidos alkalmazásaikat egyszerűen és gyorsan portolják PlayBookra.

A kanadai gyártó az idei BlackBerry Worldön egy okostelefon-prototípust leszámítva egyelőre nem mutatott be komolyabb újdonságot, ugyanakkor ismét bizonyította elhivatottságát és kitartását az új platformmal kapcsolatban. A bemutatót elemzők és szakmabeliek vegyesen értékelték, a tőzsde tegnap esti zárásakor a RIM részvényeinek értéke több mint öt százalékot esett az egy nappal korábbi állapothoz képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.