Szerző: Koi Tamás

2012. április 26. 15:31

Törvény tilthatja a csekkdíj alkalmazását

Elképzelhető, hogy rövidesen törvény tiltaná meg a távközlési szolgáltatóknak, hogy a sárga csekkes számlabefizetések után extra tranzakciós díjat vonjanak le ügyfeleiktől. A cégek a nyomtatott számlák kiküldése után sem kérhetnének extra díjat.

Egy a fogyasztóvédelmi törvényhez kedden benyújtott módosító javaslat értelmében nem kérhetnének pénzt a közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozások, így köztük a távközlési szolgáltatók a sárga csekkes befizetések, illetve a nyomtatott számlák kiküldése után. Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának alelnöke és képviselőtársa által benyújtott egymondatos törvénymódosítási javaslat megtiltja, hogy a szolgáltató a számla Posta Elszámoló Központon keresztüli készpénzbefizetéssel történő kiegyenlítését, valamint - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a számla nyomtatott példányának egyszeri kiadását külön díj fizetéséhez kösse.

A módosítási javaslat indoklása szerint a módosításra a "fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme céljából" van szükség. A csekkdíj nem teljesen új keletű intézmény a szolgáltatói piacon, a távközlési szolgáltatók közül volt olyan, mely évekkel ezelőtt megpróbálkozott a bevezetésével, de a reakciókat látva visszakozott (UPC), illetve van olyan jelentős ügyfélszámmal bíró mobilszolgáltató (Telenor), mely évek óta bevezette a "telefonszámla befizetési díjat".

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A törvénymódosító javaslat benyújtására alighanem az elmúlt hetek egyik legnagyobb sajtóvisszhangját kapott döntése adhatta meg a végső lökést: ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyar Telekom márciusban arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy májustól a sárga csekkes befizetések és a T-Pontban történő számlakiegyenlítések után alkalmanként egyszeri, 142 forintos tranzakciós díjat fog felszámolni.

Az új gyakorlat bevezetését környezetvédelmi okokkal indokolta a vállalat, az intézkedést bírálók szerint ez azonban hátrányosan érintheti azokat, akik nem rendelkeznek bankszámlával, így elsősorban a kisnyugdíjasokat. Ha a módosító javaslatot elfogadják, a Telekomnak le kell mondania erről a tranzakciós díjról, akárcsak a Telenornak, mely ugyanezért immár négy éve 127 forintot kér.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról