:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. április 5. 12:30

Csillagfotózásra fejlesztett gépet a Canon

A Canon a felső-középkategóriás DSLR gépének, az EOS 60D-nek egy új altípusát mutatta be, amit kifejezetten csillagászati fényképezéshez terveztek. A specifikáció alapjában véve megegyezik az EOS 60D-vel, mindössze a szűrők változtak.

A DSLR gépekben általánosan elterjedt megoldás az infravörös szűrő használata, ami megakadályozza, hogy a természetes fényben készült képeken színtorzulás forduljon elő. Az IR-szűrő korlátozza a gép érzékelőjére jutó “hidrogén-alfa” fény mennyiségét, ami csökkenti a vörös szín átvitelét.

A módosított 60Da úgy tervezték, hogy a szűrője háromszor annyi hidrogén-alfa fényt engedjen át mint az EOS 60D. A módosított, alacsonyabb frekvenciájú fényre érzékenyebb aluláteresztő szűrő segítségével a fotósok a fényes csillagok mellett könnyebben megörökíthetik az emissziós ködök és egyéb galaktikus képződmények színeit.

A kép illusztráció. Fotó: Jerry Lodriguss

ISO 12800

A speciális szűrő mellett a 60D-ből ismert 18 megapixeles CMOS-érzékelő és a DIGIC4 képfeldolgozó processzor, illetve a széles ISO-tartomány is segíti a fotóst, hogy tiszta, éles képeket készítsen az éjszakai égbolt jelenségeiről. A fényérzékenység normál esetben ISO 6400-ig vihető fel, de szoftveresen kiterjeszthető 12800-ig is akár. Ekkora értéknél már fontos szerepe van a zajcsökkentő algoritmusoknak is, viszont kevésbé lesz szükség a hosszú záridőre, illetve a csillagok mozgását követő, úgynevezett “óragépre”.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A speciális váz mellett persze az asztrofotózáshoz tucatnyi extra felszerelésre van szükség, a weben viszont bőségesen találhatóak leírások, tanácsok akár kezdőknek, akár haladóknak is a témában. A Canon a kiegészítők közül egy programozható időzítős távkioldót (TC-80N3) ajánl, amivel hosszú záridős képek és time lapse videók is egyszerűen készíthetőek. Illetve az ACK-E6 AC adapterrel hálózati áramról táplálható a kamera, hogy a több órás folyamatos exponálás közben se merüljön le.

Drága hobbi

Egyébként az EOS 60Da nem különbözik a sztenderd modellektől, minden meglévő, Canon rendszerű objektív és kiegészítő használható vele. Az egyetlen probléma talán az, hogy a jelenleg még csak előrendelhető váz jelentősen többe kerül mint az EOS 60D. Ez utóbbi már 260 ezer forintért hazavihető, a csillagfotósoknak szánt verzió viszont az Egyesült Államokban 1500 dollárra lett beárazva. Az európai ár még nem publikus, de várhatóan 350-450 ezer forintos indulóárra számíthatunk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.