:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. április 5. 12:07

Nem teljesítette időre a Facebook vállalásait

Egy három hónapos auditot követően tavaly a Facebook ígéretet tett az írországi adatvédelmi biztos hivatalának, hogy módosítja a személyes beállításokat, hogy a felhasználóknak több lehetősége legyen az adataik kezelésének módját befolyásolni. A határidő letelt, a változások nem születtek meg.

Fura módon nem az ír adatvédelmi biztos adta a határidőt a Facebooknak, hanem a közösségi szolgáltató önmaga vállalta, hogy 2012. március 31-ig befejezi a hatóság által kért változtatásokat. A tavaly végzett audit során feltárt problémák miatt több tucat apróbb és közepes változtatást kellett vona a Facebooknak végrehajtania rendszerében. A mostani határidő mellett még továbbiak is vannak a sorban egyéb fejlesztésekkel kapcsolatban, de úgy tűnik, hogy a cég már ezt sem tartotta be.

Közel egy hét telt el a határidő lejárta óta, s továbbra is csak ígéretek vannak arra  vonatkozóan, hogy a változások valóban megjelennek. Sőt az ausztriai online adatvédelmi szervezet, az Europe versus Facebook, ami magát az adatvédelmi vizsgálatot kezdeményezte, azt a választ kapta az ír hatóságtól, hogy “remélik, hogy április végére megállapodás születik a Facebookkal az ügyben”.

Nincs büntetés

Ez azt jelenti, hogy az adatvédelmi hatóság csak igyekszik keresztülvinni az akaratát a webes szolgáltatón, de mivel a kifogásolt megoldások nem törvénysértőek, csupán olyan dolgokat érintenek, amik a felhasználók számára több kontrollt adnának, ezért a Facebook jóindulatán múlik minden. Sem az ír, sem egyéb adatvédelmi hatóság nem tud kiszabni bírságot, hiszen a változtatások elvileg önkéntesek és egyelőre nincs törvényi kötelezettség, sem bírósági végzés, ami alapján valóban meg kellene lépni ezeket.

A Facebook közleményében igyekszik tisztázni a helyzetet: “A Facebook Ireland jelentős energiákat fektetett abba, hogy végrehajtsa az audit során megfogalmazott elvárásokat. Folyamatos dialógusban vagyunk az ír Adatvédelmi Hivatal munkatársaival, akik felügyelik a munkánkat”. A Facebook állítása szerint több területen az ajánlások által megfogalmazott funkciók a határidő előtt kerültek bevezetésre és az ígéret szerint a március 31-es határidőre szóló fejlesztések is befejeződnek a következő hetekben. A Facebook számára az ír adatvédelmi hatóság és az azzal való jó kapcsolat azért fontos, mert az Egyesült Államokon és Kanadán kívül az összes felhasználó a Facebook Ireland cég jogi ernyője alá tartozik, az ír leányvállalatra pedig az EU-s adatvédelmi és egyéb jogi szabályozások vonatkoznak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A DPC által végzett audit eredménye egyébként nem tér el jelentősen attól, amit maga a Facebook is igyekszik kommunikálni önmagáról. A cél szokás szerint az, hogy a közösségi hálózat működése és adatkezelése legyen átláthatóbb, a felhasználónak legyen több rendelkezési lehetősége saját adatai felett. A hatóság által elvárt változtatások teljes listája egyébként itt olvasható határidő szerinti bontásban.

A helyzettel kapcsolatban a Facebook nyugodt, a hatóság pedig látszólag nem tervez további lépéseket. Egyedül az ügyet eredetileg is kirobbantó Europe versus Facebook csoport képviselője panaszkodik. “Úgy tűnik, a hatóság nem foglalkozik azzal, ha a Facebook megszegi a törvényeket és elmulasztja a határidőket. Minden normális állampolgár büntetést kapna hasonló esetben, de a Facebook kivétel.” A privát szférát féltő civli szervezetek keményebb fellépést várnának a hatóságtól, de az is előfordulhat, hogy a szegényes kommunikáció mögött valójában ott vannak az erőfeszítések és a Facebook, ha késve is, de teljesíti a hatóság kéréseit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.