Szerző: Koi Tamás

2012. április 5. 10:07

Kéttucatnyi HD-csatorna áll hadrendbe az olimpiára

A nyári olimpiai játékok minden percét nyomon követheti az a mintegy tízmillió brit háztartás, ahol a BSkyB műholdas rendszere van telepítve.

Minden eddiginél teljesebb spektrumot ölel át a BBC olimpiai közvetítése azon háztartások számára, melyek a BSkyB műholdas szolgáltatására fizettek elő. A mintegy tízmillió előfizető számára a brit közszolgálati televízió - mely az olimpiai játékok közvetítési jogával rendelkezik - összesen 24, az olimpiai versenyszámoknak dedikált élő csatornát továbbít a játékok idején. A háztartások nagyjából fele ráadásul HD-ben követheti az eseményeket - anélkül, hogy bármilyen felárat kellene fizetniük.

Mindent lekövetnek

A műholdas műsorszóró és a közszolgálati csatorna közös bejelentése szerint így a Sky hozzáféréssel rendelkező háztartások összesen körülbelül 2500 órányi olimpiai közvetítést tekinthetnek meg. Az új csatornák természetesen megjelennek a Sky elektronikus programkalauzában (EPG), és az erre alkalmas beltéri egységekkel rendelkezők rögzíthetik is a sporteseményeket, ha élőben éppen nem tudják megtekinteni a versenyt.

Az új csatornák július 24-én, három nappal az olimpiai láng meggyújtása előtt jelennek meg az EPG-ben, a műsorokat a BSkyB 1080i felbontásban továbbítja, akárcsak a többi BBC HD csatornát. A programok természetesen SD-ben is elérhetők lesznek párhuzamosan. A versenyeknek dedikált csatornák mellett a BBC összesen hat közszolgálati csatornán kínál olimpiai összefoglalókat a szigetországban élőknek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hazánkban az MTVA két csatornáján, az m1-en és az m2-n tekinthetik meg a nézők az élő olimpiai közvetítéseket és az összefoglalókat, a közvetítő közegtől és a végberendezésektől függően akár HD-ban. Az MTVA - akkor még Magyar Televízió - 2008-ban egyes versenyszámokat már HD-ban közvetített, hivatalosan meg nem erősített információink szerint idén a 3D-s közvetítés lehet az újdonság.

A BBC már korábban közölte, tervezi, hogy az év legfontosabb sporteseményét legalább részben 3D-ben közvetítse élőben, a tévétársaság februárban számolt be konkrétumokról. Az élő adást gyártó vállalat a nyitó- és záróceremóniát, valamint a férfi 100 méteres síkfutás döntőjét közvetíti 3D-ben Nagy-Britanniában. Egyes eseményeket emellett rögzítenek is térhatású kép felvételére képes kamerával, ezeket az éjszakai műsorsávban adja le a BBC HD - vélhetően ezek egy részét veheti majd át az MTVA is.

Interaktivitás és ingyenesség itthon

Az olimpia az interaktív televíziós platformokkal rendelkező műsorszórók, valamint a földfelszíni digitális tévéadást sugárzó Antenna Hungária számára is komoly lehetőségekkel kecsegtet. A Magyar Telekom 2008-ban Peking Interaktív néven indított speciális, az olimpiának dedikált szolgáltatást az IPTV-platformon, melyben kvízjáték, olimpiai hírek és extra on-demand tartalom szerepelt - hasonló szolgáltatásokra idén is számítani lehet. Az Antenna Hungária MinDig TV szolgáltatása pedig az egyetlen olyan tévés platform lesz Magyarországon, mellyel a tévézők ingyen nézhetik az olimpiai adásokat, akár HD-ben is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról