Szerző: Dojcsák Dániel

2012. április 4. 15:31

Tőlem nem kapsz lájkot, androidos!

Tegnap megjelent az Instagram fotómegosztó androidos verziója is. A szoftver azonban nem csak a fényképeket tudja megosztani, hanem az okostelefonos közösséget is. Az Instagram kapcsán már-már a vallási gyűlölködéshez hasonló hangok jelentek meg az iOS-felhasználók táborából.

Az Instagram egy fotómegosztó alkalmazás, amelynek alapötlete arra épült, hogy manapság a legtöbb ember nem hord magánál fényképezőgépet, az okostelefonok kamerái viszont jelentősen elmaradnak képességeikben és minőségben még az átlagos kompakt gépektől is, így hiába kapjuk el a jó pillanatot, a gyenge mobilos kamera miatt elmarad a várt hatás.

Az Instagram és minden hasonló alkalmazás azt az illúziót kelti a felhasználókban, hogy igenis tudnak jó képeket csinálni. A mobilos kamerával készített, többségében rossz minőségű képeket a direkt a kis optikával készült fotókra szabott effektek teszik szebbé. Az utómunkával azonban a felhasználónak nem kell bajlódnia, az előre definiált módosítások közül válogatva könnyen kiderül, hogy az adott kép vizuális elemeihez, hangulatához melyik illik leginkább.

Okostelefon-vallás?

A fent említett illúzió hitette el mostanra 30 millió iPhone-használóval, hogy ők különbek bármely más platformot használó és fényképezni vágyó embertársuktól. Az androidos Instagram megjelenése kapcsán számtalan helyen a hithű iOS használók lekezelően, gyűlölködve beszélnek az Android platformot választókról. Néhány megnyilvánulás úgy állítja be, mintha egy alsóbbrendű vagy szellemi fogyatékos banda lenne az a több száz millió ember, aki nem iPhone-t használ. Pedig az Instagram eredetileg a kreatív és szabad önkifejezés leegyszerűsített eszköze, ahol senkinek sincs szüksége technikai tudásra ahhoz, hogy valaki fejlett vizuális kommunikációt folytasson.

Az Instagram pontosan másfél évvel ezelőtt jelent meg iOS-re, s egészen idáig más platformon nem is volt elérhető. Sőt, annyira mobil-exkluzív a szolgáltatás, hogy webes kivezetése sincs, a streameket böngészőben sem lehetett követni, csak a natív kliensekből. Persze idővel külső fejlesztőknek köszönhetően készültek olyan megoldások, amik RSS-be, mikroblog feedekbe húzták át a képeket, de a közösség alapvetően zárt volt. A nem felhasználók csak akkor érintkezhettek a képekkel, ha a készítő azt a kliensből megosztotta Facebookon, Twitteren vagy valamely más publikus platformon is. A linkre kattintva az adott kép megnézhető, de a felhasználó korábbi aktivitása már nem.

Ugyanaz, kicsit más

Az androidos kliens alapjában véve nem különbözik az iOS-verziótól, bár a cég alapítója, Kevin Systrom korábban azt nyilatkozta, hogy az androidos változat bizonyos értelemben még jobb is lesz mint az iOS-es. A szoftver felépítése és funkcionalitása szinte teljesen megegyezik, az Android app is ugyanazokkal az effektekkel lett felszerelve és ugyanahhoz a közösséghez csatlakozik. A fejlesztők nyilatkozatai szerint néhány olyan lehetőséget távolítottak el a programból, amit egyébként sem használtak az emberek.

A jövőbeni frissítéseknél viszont eltávolodhat némileg egymástól a két alkalmazás, külön ritmusban fejlődik tovább a két platformon az Instagram és a későbbi újdonságok minden esetben tekintettel lesznek az Android és az iOS különbségeire. Az androidos verzióban használható az Instagram beépített kameraszoftvere vagy a készülékhez járó saját is, ez a menüben beállítható. A kezelőfelület viszont erősen kapaszkodik az iOS berögződésekhez, például megmaradt a klasszikus ötelemű, az alsó sávban elhelyezett grafikus menü, pedig az Android dizájn ajánlások a felső sávba javasolják a menüt, hogy a fizikai gombsorral ne kerüljön túl közel egymáshoz.  (Az Android ICS-ben használatos három pöttyös menügomb bekerült, a régebbi készülékeken persze a fizikai menügombbal is előhívhatóak a beállítások).

Tippek-trükkök

A gyűlölködés mellett szerencsére az intelligensebb része is megmutatta magát a már meglévő közösségnek. A magyar Instagram-felhasználók jó része nem szkeptikusan, hanem örömmel fogadta a hírt, hogy immár a kedvenc képmegosztójukkal nincsenek bezárva az almás felhasználók közé. Novák Magdi (@zencsaj) tegnapi posztjában néhány alapvető tippel látta el a friss instagramozókat. Az egyik fontos tanács, hogy effektezni nem muszáj. A képek legalább egyharmadánál teljesen felesleges, öncélú és akár visszatetszést keltő is lehet, ha túl sok effektet használni. Ha a kép mondanivalója önmagában is megáll, akkor érdemes meghagyni az eredeti színeket, formákat és élességet.

Másrészt jó észben tartani, hogy az Instagram nem chat. A legtöbb ember képeket nézegetni szeretne és nem hosszú kommentfolyamokat végigpörgetni, ezért a kommunikációt illik a képekkel kapcsolatos megjegyzésekre korlátozni és nem itt megbeszélni az előző este élményeit, még akkor sem, ha a magyar nép köztudottan bármilyen alkalmazásból képes IRC-t csinálni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Instagram a Twitterhez hasonlóan egy óriás olvasztótégely, ahol nehéz célzottan üzenni és keresni is. Épp ezért, ha valakinek akarunk küldeni egy képet, akkor a neve elé egy “@” jelet tegyünk, hogy értesítést kapjon az említésről. A fotókat pedig az ésszerűség határain belül kategorizáljuk, ezt pedig szokás szerint a “#”-tel tehetjük meg. Ha valaki szeretné az Instagram feeden kívül is elérhetővé tenni a képeit, akkor regisztráció után egyből állítson be egy automatikus megosztást Picasára, Flickrre vagy Tumblrre, de vannak külső alkalmazások, amik később is ki tudják menteni a képeket.

Take it easy

Az utolsó jó tanácsok pedig arról szólnak, hogy itt is próbáljon mindenki önmaga lenni és ne a másoknak megfelelni vágyás vezérelje. A fotómegosztás lényege, hogy mindenki a saját maga által fontosnak ítélt életmomentumokat örökítse mege és azt azok számára tegye elérhetővé, akik törődnek vele. Nem az a fontos, hogy a népszerű kiemelt képek közé kerüljön valamelyik alkotásunk és akkor sem kell aggódni, ha valaki beszól, nyavalyog.

Az Instagram Android verziója letölthető a Google Play Store-ból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról