Szerző: Gálffy Csaba

2012. április 4. 12:07

Visual Studio 11: Windows 8-hoz ez kell

Fontos mérföldkőnek ígérkezik a Visual Studio 11, a Microsoft a fejlesztés során áthelyezte a hangsúlyokat. Gyorsul és produktívabbá válik a munka, kézre állóbb a felület. Fókuszban a Windows 8-as fejlesztés, a csapatmunka, és a vizuálisan is kellemes alkalmazások.

Felület és kezelhetőség

A Visual Studio 11 láttán a számtalan fejlesztő fejezte ki nemtetszését - a felületet ugyanis a Microsoft teljesen kifakította, az ikonok és a változatos felületelemek a szürke, illetve a kék  árnyalataiban pompáznak. A Microsoft szerint erre a váltásra a programozókra háruló feladatok megváltozása miatt lett szükség: a jövő alkalmazásai (főleg a Metro felületet használóak) gazdag vizuális élményt kell nyújtsanak, a színes IDE pedig eltereli a figyelmet a készülő alkalmazásról.

Korábban az Adobe is hasonló logika mentén fakította ki termékcsaládját, akkor a szoftverház is azzal érvelt, hogy a munka fókusza a tartalom, amelyről a kezelőfelület nem terelheti el a figyelmet. A Visual Studio 11 amúgy két témát kínál a felhasználók számára, a világosszürke változat mellett a gyári csomag része egy sötétebb is. A legújabb, teljesen meg nem erősített információk szerint a felület témázható maradt, így ha nem tetszik a gyári szürkeség, bárki kiszínesítheti majd.

Az új fejlesztői keretrendszer összességében sokkal reszponzívabb és gyorsabban működik mint elődje. A fejlesztők tapasztalatai szerint az egyes interakciók gyorsabban lezajlanak, az eredmények pedig általánosságban hamarabb megjelennek a képernyőn, nincsenek több másodperces fennakadások a munkafolyamatban - az új Solution Explorer például a VS 2010 Power Toolsból érkezett és a mélyreható optimalizációnak köszönhetően még nagyon nagy projekteket is elfogadható sebességgel kezeli.

Szürkén szürke. Keresőmező mindenhol.

A munkamenet átalakítása fontos része volt a VS 11 fejlesztésének, egyrészt a TFS-hez kapcsolódó modulok is sokkal komplexebbé váltak, másrészt a fejlesztők útjába álló és a produktivitást leginkább csökkentő problémákat igyekeztek minimalizálni. Ennek érdekében teljesen megújult a beépített kereső, amellyel a megnyitott ablakok tartalmában, eszközökben illetve a menüből elérhető parancsok és beállítások között is kereshetünk. A fantáziadúsan csak Quick Search névre keresztelt képesség mind a Visual Studio beállításai, mind a különböző funkciók és parancsok között keres, és leütésenként szűkíti a találatok listáját. A kereső a VS 11-ben minden hosszú listát tartalmazó doboz tetején megtalálható lesz, így a hosszas bogarászás helyett gyorsan lehet a megfelelő elemre fókuszálni. Ez működni fog a leghosszabb listákat produkáló Solutions Explorer, Properties ablak és Toolbox, vagy hibalisták esetében is.

Team Foundation Service Preview

A Visual Studio környezet fontos eleme a Team Foundation Server, amely a csoportmunka összehangolását és például a buildek elkészítését végzi. A Visual Studio új verziójával a TFS is megújult, illetve kiegészült egy felhős megoldással, a Team Foundation Service-szel, amely jelenleg Preview stádiumban van. A Team Foundation Service lényegében a TFS képességeit adja saját szerver vagy infrastruktúra nélkül, szolgáltatásként. A rendszer a Microsoft saját Azure platformján fut, és együttműködik a VS 11-gyel, de visszafelé kompatibilis a VS2010-zel is.

Grafikonok a weben a projektmenedzsereknek.

A Team Foundation Service új kezelőfelületet kapott, Web Access révén (nevének megfelelően) böngészőből is elérhető a legtöbb funkció. A projekt gyors áttekintéséhez, a munka ütemének és stádiumának monitorozásához ez a felület elegendő is, várhatóan a projektmenedzserek ebben a nézetben töltik majd el a legtöbb időt. A rendszer természetesen képes változatos statisztikákkal szolgálni a hibakereséstől az egyes fejlesztők munkájának áttekintéséig.

Hatalmas, sok környezetben nagyon várt újdonság a TFS-sel teljesen integrált tesztelési rendszer. Ennek része például a visszajelzéseket gyűjtő modul, amellyel a munkát átnéző (megrendelő, tesztelő) hangot és videót felvéve képes feedbacket küldeni a fejlesztőknek. Ezzel a hagyományos kommunikációs gátak jó eséllyel lebonthatóak, a megfigyeléseket nem kell írott visszajelzéssé absztraktálni, amelyből a fejlesztőnek kellene visszafejtenie az eredeti gondolatot.

Visszajelzés-rögzítő: követi a felhasználó műveleteit, csatolható hang, kép és szöveg is.

A Microsoft nagyon büszke a továbbfejlesztett IntelliTrace megoldásra, amelynek egyik legfontosabb hozadéka, hogy a TFS connector for System Center Operations Manager segítségével az alkalmazás teljesítménye és viselkedése monitorozható a fejlesztés, tesztelés és éles működés alatt is, az adatgyűjtés pedig egészen finom részletekre is fókuszálható, így lekérhetjük egy bizonyos osztály, ASP.NET oldal, vagy akár egyetlen függvény futás közbeni működésére vonatkozó adatokat is. Az új keretrendszerben pedig végre kérhető a unit testing automatizált végrehajtása fordítás után, így kiküszöbölhetőek az elfelejtett tesztelés miatt bennmaradó hibák.

Simább verzióváltás

Jó hír az is, hogy a VS 11 használatához nincs szükség a VS 2010-ben készült projektek felkonvertálására. Ez azt jelenti, hogy a migráció immár kétirányú, a korábbi projektek megnyithatóak és kezelhetőek az új környezetben, majd a munka folytatható a régebbi kiadással. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztőcsapatoknak nem kell azonnal, egyszerre verziót váltaniuk, illetve a szabadúszó külsősöknek sem kell két verziót fenntartaniuk a Visual Studióból. Az oda-vissza kompatibilitás egyik kikötése, hogy a VS 2010 első javítócsomagjára van szükség, amely már beépítve tartalmazza a megfelelő flexibilitást és nem használ bizonyos beleégetett, verzióspecifikus elemeket. A másik megkötés, hogy a VS 2010 nem kezeli a .NET 4.5 keretrendszer egyes funkcióit (például Async), így a projektek csak .NET 2.0-4.0 között mozgathatóak oda-vissza szabadon.

A fejlesztői környezet két verziója által támogatott technológiák nem fedik át teljesen egymást, ez néhány esetben egyszeri konverziót, más esetekben pedig inkompatibilitást jelent. A VS 11 támogatja a .NET 4.5 keretrendszert, a VS 2010 azonban nem, így az ilyen projektek a régebbi rendszerben nem fognak működni. További korlátozás, hogy az VS 11 egyes korábbi technológiákat nem támogat (például Silverlight korábbi változatai), ezeknek egyszeri konverzión kell átesni, azonban a visszafelé mozgathatóság ezzel nem sérül. A Visual Studio kiterjesztések (VSIX) pedig egyáltalán nem migrálhatóak, mivel ezek egy-egy IDE-verziót céloznak.

Fejlesztés Metróra

A Visual Studio 11 legfontosabb feladata minden bizonnyal a Windows 8 új, metrós interfészének támogatása lesz, az új felület a korábbi fejlesztői környezetekből nem lesz elérhető. Ennek megfelelően a VS 11 támogatja az összes olyan keretrendszert és API-t, amelyet a Windows 8 támogat, a .NET 4.5-től a HTML5 JavaScripten keresztül a WinRT-ig.

A fejlesztőkörnyezet ennek megfelelően teljes értékű emulátort tartalmaz, amellyel változatos hadvereket szimulálhatunk az alkalmazásunk számára. Az emulátor Remote Desktopon belép a saját számítógépünkre, és ezen keresztül vezérelhetjük az alkalmazást, illetve követhetjük futását a fejlesztői környezetben. A szimulált eszköz számára szenzoradatokat is küldhetünk, földrajzi koordinátákat, orientációt, giroszkópos, illetve gyorsulásmérős információt is. Az igazi csemege a Remote Machine Debug névre keresztelt képesség, amellyel emulátor helyett valódi táblagépet is használhatunk, az egyetlen feltétel, hogy a fejlesztői gép és a tablet azonos (akár vezeték nélküli) hálózaton legyen.

Gazdag grafikai eszköztár

A Visual Studio az Expression Blendből is sok eszközt átvett, az egyszerűbb felületek a VS elhagyása nélkül is elkészíthetőek, drop shadow-val, átmenetekkel. A Document Outline panel például egyenesen a Blendből érkezett. Az Expression Blend így gyakorlatilag csak a komplexebb animációkhoz vagy a finomabb kidolgozáshoz kellhet. Fontos információ, hogy a Blend teljes támogatást nyújt a metrós HTML5-höz, a webes HTML5 támogatásáról azonban egyelőre nem nyilatkozott a Microsoft.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Webes fejlesztők számára megváltás lehet az integrált Page Inspector, amellyel már az IDE-ből lehet azonosítani a különböző elemre vonatkozó HTML- és CSS-kódot, valamint helyben módosítani is lehet azt. Az igazi csemege, hogy a szerveroldali kódot is azonnal lehet szerkeszteni, a változásokat pedig a főablakban folyamatosan követhetjük is. Eddig ehhez párhuzamosan böngészőt is kellett futtatni a fejlesztői környezet mellett, ez most belekerült a Visual Studióba. A Microsoft szerint ezzel a webes alkalmazások végre tényleg egy helyen fejleszthetőek, az ASP.NET és a weboldal nem válik szét.

Hozzájutás és kiadások, fejlesztési ütemterv

A Visual Studio Ultimate kiadás lesz a termékpaletta csúcsa, ez a teljes eszköztárat hiánytalanul tartalmazza majd, a terméktulajdonosoktól a tesztelőkig és a fejlesztőkig mindenki számára kínál eszközöket. Ezt a kiadást üzleti kritikus vállalati alkalmazásokhoz szánja a Microsoft és olyan képességeket tartalmaz, mint architektúramodellezés, QoS tesztek, keresztkörnyezetes diagnosztikai eszközök. A kiadásra előfizetők számára a Microsoft a teljes Feature Pack palettát is elérhetővé teszi. A Professional kiadáshoz nem szükséges MSDN-előfizetés, az ennél "nagyobb" kiadásokhoz azonban kötelező csatlakozni a Microsoft fejlesztői hálózatához.

A Visual Studio 11-ből is lesz ingyenesen elérhető, korlátozott képességű változat. Az Express kiadásból lesz külön webes és Windows 8-as fejlesztést támogató verzió is. A TFS-ből is lesz Express (ingyenes) kiadás, amellyel maximum öt fejlesztő dolgozhat egyszerre majd.

A cikk elkészítésében segítségünkre volt Árvai Zoltán szoftvermérnök, a NextGen Solutions ügyvezetője, Silverlight MVP.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról