Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 29. 08:47

Az adatroaming árát is korlátozza az EU

Az uniós országokban barangolva júliustól sokkal alacsonyabb számlával találkozhatnak a mobiltelefon-előfizetők. Az Európai Bizottság tegnap közölte, nyártól tovább csökkennek a roaming percdíjak, és az adatroaming-tarifákat is maximálják, így sokkal olcsóbb lesz a külföldi beszélgetés és adatletöltés is.

1 MB = 205 forint

A tegnap beterjesztett javaslat szerint július 1-én a jelenlegi nettó 35 eurocentről 29-re (jelenlegi árfolyamon 85 forintra) csökken a külföldi hálózatból indított hívások maximális percdíja, 2014 júliusáig ez 19 centre, azaz kevesebb mint 56 forintra csökken. A fogadott hívásokért jelenleg maximum 11 centet számlázhatnak a szolgáltatók, júliustól már csak 8 centet, 2014 nyarától pedig 5 centet. Egy külföldről elküldött SMS ára jelenleg legfeljebb 11 cent lehet, ennek maximális díja júliustól 9 cent lesz, két év múlva pedig  mindössze 6 cent.

Az EU már korábban is alkalmazott plafont a roamingdíjak féken tartására, idén júliustól azonban végre az adatroamingot is szabályozza, így a külföldi mobilhasználat közben az előfizetőknek nem kell "számlasokktól" tartaniuk. A javaslat szerint 2012. július 1-től egy uniós ország szolgáltatójának hálózatán barangolva 1 megabájt adat letöltése nem kerülhet többe nettó 70 centnél (205 forintnál), 2013 júliusában a maximális díj 45 centre, 2014-ben pedig 20 centre csökken.

Jelenleg az adatroamingnak csak a nagykereskedelmi árát szabályozza az EU, ennek értelmében 2009-ben a szolgáltatók legfeljebb 1 eurót számlázhattak egymásnak megabájtonként, 2010-ben ez 0,80 euróra csökkent, 2011. július 1. óta pedig 0,50 euróban lett maximálva 1 megabájt adat nagykereskedelmi ára. A szolgáltatók kiskereskedelmi árképzése azonban eddig gyakorlatilag nem mutatott összefüggést a nagykereskedelmi árakkal, a hazai operátorok ügyfelei az Unióban barangolva egy megabájt adatletöltés után több ezer forintot is fizethetnek.

Neelie Kroes

Szabadon választhatunk roamingszolgáltatót

Az Európai Parlament várhatóan májusban szavaz a javaslatról, amelyet minden bizonnyal el fog fogadni, az Európa Tanács bólintása után júliusban életbe léphet a tervezet. "Az új roaming-megállapodás hosszú távú strukturális megoldást nyújt, ami csökkenti az árakat, több választási lehetőséget biztosít" - mondta Neelie Kroes, a digitális politikáért felelős uniós biztos. "Az előnyöket már a nyári szünet alatt érezni lehet, 2014 nyarától pedig az emberek a legjobb ajánlatok közül választhatnak."

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Új elem a szabályozásban a roaming szétválasztás is. Ez utóbbi segítségével az ügyfeleknek 2014 nyarától külföldön barangolva nem lenne kötelező a honos szolgáltató romingcsomagjait használni. Vagyis lényegében a külföldi tartózkodás idejére ideiglenesen (roaming)szolgáltatót válthatnának az előfizetők, így anélkül csökkenthetnék jelentősen a költségeiket, hogy SIM-kártyát kéne cserélniük a telefonjukban, illetve az elérhetőségüket (telefonszámukat) meg kellene változtatniuk.

További újdonság, hogy az uniós lakosokat az Unión kívül is tájékoztatnia kell a szolgáltatóknak, ha az előre beállított, alapértelmezésként 50 eurós roamingdíj-határhoz közelítenek. Ez a gyakorlat az Unióban már működik, de 2012. július 1-től az egész világra ki fogják terjeszteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról