Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 29. 14:23

Csendes frissítésre vált a Flash

A Flash Player biztonságosabbá válását várja az Adobe attól, hogy csendben, vagyis felhasználói beavatkozás nélkül települnek a frissítések. Rövidülhet a frissítési ablak, rövidebb ideig tátonganak rések a számítógépeken.

Alapértelmezésben a háttérben frissül az új Adobe Flash Player - jelentette be az Adobe egy blogbejegyzésben. A lépéstől a frissítési ablak rövidülését várják, vagyis a frissítés kiadását követően gyorsabban települhet az a felhasználók számítógépeire. Az automatikus frissítés csak a biztonsági javításokra vonatkozik, a fontosabb, funkcionalitást megváltoztató, kibővítő verzióváltásokkor a frissítő továbbra is rákérdez a felhasználó preferenciáira.

A sikeres támadások oka a nem friss szoftver

Az Adobe a csendes telepítés bevezetése mellett a 2011-es CSIS jelentésre hivatkozik, amelynek egyik fontos megállapítása, hogy a sikeres támadások oka az esetek 99,8 százalékában a nem időben frissített szoftver. A Flash esetében a helyzetet súlyosbítja, hogy a felhasználók sokszor manuálisan próbálnak frissítéseket keresni hozzá, ami szintén kártékony szoftverek telepítéséhez vezethet.

A csendes frissítés beállítását a Flash Player 11.2 telepítője ajánlja fel alapértelmezett beállításként a saját telepítésének lezárultakor. A telepítési folyamat utolsó párbeszédablakában választhat a felhasználó az automatikus telepítés, az értesítés illetve a frissítések keresésének kikapcsolása között - az elsőt egyértelműen ajánlott, az utolsót nem ajánlott jelzéssel látta el az Adobe. A beállítás később bármikor felülírható a Vezérlőpulton, a Flash Player Settings Manager felületén.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Adobe leírása szerint a frissítőkliens automatikusra állított frissítés esetén először óránként egyszer próbálja felvenni a kapcsolatot az Adobe szervereivel. Amennyiben a kapcsolat létrehozása sikeres, és a szerver válasza szerint a telepített verzió friss, a következő ellenőrzésig 24 órát vár a kliens. Az ellenőrzések végrehajtásához az Adobe nem használ háttérben futó alkalmazást, a Windows ütemező indítja a folyamatot.

Külön-külön más böngészőkön

Az Adobe-nak sikerült megoldani egy korábban fennálló, szintén biztonsági problémákhoz vezető gondot is. Míg korábban az Internet Explorer és az alternatív böngészők által használt Flash plugint külön-külön kellett frissíteni, az új alkalmazás már mindkét, külön települő alkalmazást képes egyszerre frissen tartani. A Google Chrome azonban kívül kerül a hatáskörön, a böngésző Flash-moduljának frissítései a Google-től érkeznek automatikus frissítés formájában.

Az automatikus frissítőt vállalati környezetben le lehet tiltani, az mms.cfg fájl megfelelő szerkesztésével. A megoldás Windows XP és frissebb Microsoft operációs rendszerekre érhető el, OS X-re pedig már készül a hasonló rendszer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról