Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 27. 14:54

Biztonsági kockázat a Huawei

Nemzetbiztonsági kockázatnak számít a Huawei Ausztráliában és az Egyesült Államokban is. Az átláthatlatlan tulajdonosi szerkezetű, a kínai katonasághoz köthető cég mindkét országban együttműködéseket és piacokat veszített.

Felrúgja négy éve indított együttműködését a Symantec és a Huawei - jelenti a New York Times. Az amerikai lap bennfentes információkra hivatkozva azt írja, hogy a döntést a Symantec hozta meg. A Symantec illetékesei szerint "az együttműködés elérte a négy éve kitűzött célokat, és a közös vállalkozásból jó hozammal szállnak ki." A döntés értelmében a Symantec eladja 49 százalékos részesedését a Huawei Symantec Technologies vállalatban, ezzel a kínai fél egyedüli tulajdonosa lesz a cégnek. A tranzakció értékét 530 millió dollárra teszi a Symantec, ekkora bevételük származik az eladásból, az ügylet lezárására a következő két hétben kerülhet sor.

Ahogy arról a HWSW is beszámolt, az együttműködés felszámolásáról még novemberben döntött. A Huawei a vegyesvállalathoz telekommunikációs és biztonsági üzletágaival járult hozzá, a Symantec pedig vállalati tárolási és biztonsági szoftvereivel, tőkéjével és vezetési gyakorlatával, valamint 150 millió dollárral. A cél az volt, hogy a Symantec terjeszkedni tudjon Kínában, a Huawei pedig az Egyesült Államokban. A Huawei Symantec eddigi működésének mindhárom lezárt évében veszteséges volt és minden bizonnyal idén is az marad.

Kockázatos kínai szál

A kontextushoz hozzátartozik, hogy az Egyesült Államok kormánya ősszel döntött arról, hogy a partnereinek számító magáncégekkel az eddiginél jóval több cyberbiztonsági információt oszt meg. A Nemzetbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security) kötelékeiben működő Joint Cybersecurity Services Pilot program keretében a kormányzat biztonsági tapasztalatait osztja meg együttműködő partnereivel, ez utóbbiak körét pedig nemrég számottevően kitágították, így a hálózati eszközöket és szoftvereket gyártó cégek is bekerülhetnek. A források szerint a Symantec arra vonatkozó jelzéseket kapott a kormányzattól, hogy a Huawei-jel kötött szoros szövetsége kizáró ok lehet a programból, így a biztonsági cég a szövetség felmondása mellett döntött.

Szintén névtelen források számoltak be arról, hogy a Huawei Symantec Technologies a közelmúltban számos szilícium-völgyi munkavállalójától szabadult meg, rövid távon pedig a teljes amerikai bázisát fel kívánja számolni. A lépések hátterében az állhat, hogy az Egyesült Államok kormánya sokkal szigorúbb ellenőrzést kíván bevezetni, ez érzékenyen érintette volna a Huawei amerikai működését. Ennek megfelelően a vállalat a jövőben csak eladóként vesz majd részt az amerikai piacon, egyéb tevékenységeit leállítja.

Ausztrália be sem engedi

A hír mindössze néhány nappal egy korábbi után érkezik, miszerint Ausztrália kormánya nemzetbiztonsági okokra hivatkozva zárta ki a Huawei-t az ország új infrastrukturális közbeszerzéséből. Az ausztrál Nemzeti Szélessávú Hálózat (National Broadband Network) fejlesztésére a kormány 40 milliárd (amerikai) dollárt fog költeni a következő 8 éves periódusban, szakértők szerint ebből mintegy 1 milliárd dollárért szállíthatott volna eszközöket a Huawei.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az ausztrál kormányzat közlése szerint a Huawei kizárására az ország főügyésze tett javaslatot az ausztrál nemzetbiztonsági hivatal tanácsát követően. "A döntés összhangban van a kormány törekvéseivel, hogy az országot biztonságos és megbízható hálózattal lássuk el" - nyilatkozta a főügyész. Az ausztrálok újra megvizsgálják a Perth-Szingapúr között épülő tengeri kábel helyzetét is, annak kiépítésében eredetileg oroszlánrészt vállalt a Huawei.

A két döntés arra utal, hogy a Huawei továbbra sem tudja levetkőzni biztonsági szempontból megbízhatatlan imázsát. A cég születésekor szoros kapcsolatban volt a kínai hadsereggel, alapítója is a Népi Felszabadító Hadsereg tisztje volt. Egyes kritikusok szerint a katonasággal ápolt kapcsolat továbbra is élő és egészséges. A Huawei nem siet megcáfolni ezeket a hangokat, a vállalat tulajdonosi szerkezete továbbra sem átlátható, kínai partneri kapcsolatai pedig hasonlóképp homályosak.

A Huawei elutasította az ausztrál kormányzat vádjait, az elméletet, miszerint valamilyen szerepük lenne a kínai hackerek tevékenységében, egyszerűen abszurdnak nevezték.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról