Szerző: Dojcsák Dániel

2012. március 19. 13:44

PayPal Here: kártyás fizetés bankok nélkül

A PayPal hivatalosan is bemutatta a fizikailag is létező kereskedői fizetőhely megoldását. Az eddig kizárólag online tranzakciókban utazó cég a PayPal Here ("Itt") nevű termékével most meghódíthatja az offline boltokat is.

A PayPal Here apró, lila háromszög alakú olvasójából a bétatesztelésre kiválasztott amerikai, kanadai és ausztrál kereskedők és egyéb felhasználók már ezen a héten megkapják az első darabokat. A pici, egyszerű eszköz egy okostelefonból varázsol kártyaelfogadó terminált. Hazánkban talán kissé életidegen a megoldás, de a kártyás fizetés terén fejlettebb országokban az utcai hotdogos is könnyen válhat ezzel kártyaelfogadó hellyé.

A Square azonos megoldásának óvatos népszerűsége után a PayPal iparosíthatja a bankoktól független kártyaelfogadást. A Square ugyan szexibb, látványosabb és főként azokat a vállalkozásokat célozta meg, ahol egyáltalán nem volt kártyaelfogadás, a PayPal viszont erős, univerzálisabb szereplő a fizetési megoldások piacán. Az utóbbi akkor is átütőbb siker lehet, ha “csak” egy alternatíva akar lenni a meglévő kasszák és terminálok mellett.

Új világ

Az elmúlt évek legnagyobb változása, hogy a fogyasztói világban az internet valóban mindenhol ott van az emberekkel és mára nem csak információforrásként, hanem a rendszereket komplex módon összekapcsoló tranzakciós hálózatként is funkcionál. Ha pedig az internet ott van a zsebben, akkor a vásárlás sem maradhat érintetlen.

A mobil eszközök, okostelefonok és a mobilinternet megállíthatatlanul elkezdte összemosni a digitális és a fizikai világot, a web 2.0 után mondhatni egy IRL 2.0-át (in real life / a valós életben) létrehozva. A PayPal 2011-ben már 4 milliárd dolláros forgalmat regisztrált mobilos fizetéseken keresztül.

KKV-segítés

John Donohoe, a PayPalt tulajdonló eBay vezérigazgatója szerint a cégük a története során mindig is fokozott figyelmet szentelt a kis- és középvállalkozásoknak. A mostani kihívás, hogy ezek a kisvállalkozások az online versenyben is képesek legyenek megállni a helyüket. Ugyan a Square tavaly bemutatott iPades kártyaelfogadó alkalmazása törte a jeget ezen a területen, de a PayPal Here még tovább lép és teljes egészében képes helyettesíteni a pénztárgépet és az azt körülvevő terminálokat.

A PayPal Here egyszerű mint az ék: a kereskedőnek mindössze be kell dugnia az iOS vagy Android rendszerű okostelefonjának fülhallgató kimenetébe a két háromszög alakú lapkából álló olvasót és be kell jelentkeznie a PayPal alkalmazásba. Minden tranzakció titkosított, elvileg ugyanolyan biztonságos, mint bármilyen más ügylet, amelyet a PayPallal bonyolítunk.

Mindent elfogad, azonnal jóváír

Az alkalmazás elindítása után a kereskedő csak megnyomja a “Pay Now” gombot, hozzáadja a fizetendő tételeket a listához, a vevő adhat borravalót is, majd kézzel rajzolva szignózhatja a fizetést. Az elismervényt a vevő kérheti SMS-ben vagy e-mailben is. Az alkalmazás képes kezelni a VISA, MasterCard, Discover és AmEx kártyákat is, illetve az USA-ban csekket is el lehet vele fogadtatni, igaz ehhez az okostelefon kamerájára van szükség, amellyel fotó készül a dokumentumról. Ezeken túl pedig lehetőség van átutalásos számla kiállítására is. A PayPal szerint a tranzakció körülbelül egy másodperc alatt megtörténik, a teljes fizetés ideje tehát csak azon múlik, hogy a kereskedő milyen ügyesen pötyögi be a részleteket, a vevő pedig milyen gyorsan rajzolja le aláírását. A kifizetett összeg azonnal jóváíródik a kereskedő PayPal-fiókján - a vevőnek nem kell semmilyen PayPal azonosítóval rendelkeznie.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kártyaolvasó és az alkalmazás egyaránt ingyenes, a vevőt semmilyen költség nem terheli, mindössze a kereskedőnek kell megfizetnie egy 2,7 százalékos tranzakciós díjat. Ez az összeg nagyjából hasonló ahhoz, mint amit a bankok kérnek a POS-terminálokon történő fizetések után, illetve egy picivel alacsonyabb, mint a Square 2,75 százalékos díja. A PayPalnál viszont minden kisvállalkozó, aki jelentkezik, kap egy PayPal bankkártyát, ami egy igazi plasztik MasterCard típusú kártya. Ennek használatakor pedig jár az 1 százalékos visszatérítés, tehát, aki a PayPalnál tartja a pénzét és onnan is költ, annak valójában 1,7 százalékra csökken a tranzakciós díja.

Magyaroknak sci-fi

Magyarországon a nyugtaadási kényszer szigora és kötöttségei miatt ezt szinte biztosan nem lehetne használni. A bemutatók alapján úgy tűnik, hogy a szoftver nem fog a NAV elvárásainak is megfelelő nyugtát produkálni, így nem csak az az akadálya egy hazai bevezetésnek, hogy a PayPal egyelőre csak négy kiválasztott országban kezdi teríteni a terméket. Pedig a magyar kereskedők közül, akik még nem fogadnak el kártyát, többségében azzal indokolják a lehetőségtől való távolmaradásukat, hogy túl magas a belépési költség és a kis forgalom mellett nem érné meg a bankoktól terminált vásárolni. Jó lenne pedig a pizzafutárnak, virágboltosnak, utcai árusnak, piaci kofának vagy a fagyisnak így fizetni.

Mivel a teszt csak most indul, ezért valós fogyasztói tapasztalatok még nincsenek, arról sem lehet érdemben beszélni, hogy a vevő szempontjából vannak-e komoly biztonsági aggályok és veszélyek. Mindenesetre a mobil fizetésnek az olyan verziója mellett, amikor a vásárló használja a mobilját valamilyen módon azonosításra, jó látni, hogy az elfogadói oldalon is van fejlődés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról