Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 19. 11:57

Beindult a metrós böngészők fejlesztése

Lecserélhető lesz alternatív böngészőkre az Internet Explorer a Windows 8 Metro felületén is. Az alternatív böngészők készítői már dolgoznak, az alkalmazások készen lesznek az új operációs rendszer debütálására.

Mind a Google, mind a Mozilla bejelentette, hogy elkezdte böngészőjének adaptálását a Windows 8 Metro felületéhez. Ugyan korábban voltak olyan félelmek, hogy a Microsoft korlátozni fogja az új felületen a külső böngészők használatát, de ezek alaptalannak bizonyultak: az Internet Explorer teljesen lecserélhető lesz Windows 8 alatt is, ehhez azonban létre kell jönniük a megfelelő alternatív böngészőknek.

Chrome és Firefox for Metro

A Google múlt héten elismerte, hogy aktívan dolgozik a Chrome metrós felületű változatának fejlesztésén. A keresőóriás szóvivője a Mashable-nek igazolta vissza az információ hitelességét, így biztosra vehető, hogy készül a böngésző. A metrós Chrome az értesülések szerint az asztali böngésző kódját használja majd, és nem az androidos Chrome-ra épül. "Célunk gyors, egyszerű és biztonságos Chrome-élményt kínálni a felhasználóinknak a Windows 8 platformon is, legyen szó Desktop vagy Metro alkalmazásokról. Ezért elindult a Chrome metrós verziójának fejlesztése is, de az asztali böngészőt is képessé tesszük az érintések jobb kezelésére." - mondta a Google szóvivője.

A Mozilla már múlt hónapban bejelentette, hogy lesz metrós Firefox, eddig azonban csak a fejlesztés beindításának előkészítése zajlott, a valódi munka csak múlt héten indult be. A fejlesztést vezető Brian Bondy blogbejegyzése szerint a munkát WRL (Windows Runtime C++ Template Library) és C++/CX környezetben végzik - ez utóbbi nem szabványos modulok segítségével jelentősen felgyorsítható a kód írása. Az interfész megjelenítését a Metro korlátozásainak megfelelően a Mozilla saját XUL felületét közvetlenül DirectX segítségével rajzolná ki.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A fejlesztés nehézségeiről szólva Bondy arra panaszkodik, hogy a sajátos hibrid alkalmazásmodellel egyelőre senkinek sincs tapasztalata, így a fejlesztők számára hagyományosan kincsesbányának számító webet is hiába túrják információmorzsák után kutatva. A kiindulási alap így a Microsoft dokumentációs white papere, amely azonban számtalan kérdést megválaszolatlanul hagy, a Mozilla fejlesztői egyelőre úttörő munkát végeznek a többi böngészőfejlesztő számára is.

Csak alapértelmezetten

A Windows 8 három fajta alkalmazást ismer, a klasszikus és a Metro felület mellett a hibrid alkalmazásmodell is működik az operációs rendszeren, ez utóbbit azonban kizárólag böngészők számára tartja fenn a Microsoft.. Ez utóbbira eddig egyetlen példa a Windows 8 részét képező Internet Explorer 10, amelynek létezik Desktop és Metro nézete is, ezek felülete jelentősen eltér és a funkcionalitásban is léteznek különbségek. A hibrid alkalmazások ("Metro-enabled Desktop") alkalmazások különlegessége, hogy nem kötelező érvényű rájuk a Metro-sandbox, illetve a Win32 és WinRT rendszerhívások egyaránt használhatóak.

A Metro felületet használó böngésző számára fontos megkötés, hogy rendszerszinten alapértelmezettnek kell lennie. Mivel ilyen státuszt csupán egyetlen alkalmazás kaphat, a metrós böngészőből is csupán egyszerre egyet használhatunk a Windows 8-on. Ez a döntést a Microsoft hozta, a mögöttes logikát azonban egyelőre nem fedték fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról