Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 14. 10:24

Beolvad a Dellbe a SonicWall

Megállapodást kötött a hálózatbiztonsági eszközöket, tűzfalakat és UTM gatewayeket gyártó amerikai SonicWall felvásárlásáról a Dell. A két vállalat nem hozta nyilvánosságra a tranzakció összegét, de a Wall Street Journal bennfentes forrásai szerint 1,2 milliárd dollár körül lehet az ügylet értéke, amelynek keretében a Dell átvállalja a SonicWall tartozásait is.

A PC-gyártóból indult, majd az x86-os szerverek és tárolók piacára is sikerrel terjeszkedő Dell az utóbbi időben számos nagy felvásárlást hajtott végre, miután rádöbbent, hogy csak szoftverekkel és szolgáltatásokkal tudja magát eredményesen megkülönböztetni a piacon, és csak ezekkel léphet ki az alacsony nyereségű hardvergyártásból. A cég a közelmúltban olyan hálózati és biztonsági cégeket kebelezett be mint a Force10 Networks és a SecureWorks, előbbiért 700 millió, utóbbiért 612 millió dollárt fizetett. Három évvel ezelőtt a Dell 3,9 milliárd dollárért megvásárolta a Perot Systems IT-szolgáltatót, és ezzel informatikai hardverszállítóból szolgáltatóvá is vált - igaz, a bevételek zöme még ma is hardver, elsősorban PC-értékesítésből folyik be.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ebbe a stratégiába illeszkedik a SonicWall akvizíciója is. John Swainson, a Dell szoftverüzletágának nemrég kinevezett vezetője szerint az IT-biztonsági piac továbbra is gyorsan növekedik és rendkívül jövedelmező, a SonicWall beolvasztása révén pedig a Dell egyedi szellemi tulajdon és technológia birtokába jut, amelyet ügyfelei hasznára fordíthat.

A kevesebb mint ezer főt alkalmazó SonicWall az előző évben mintegy 260 millió dolláros forgalmat bonyolított, amely eltörpül a Dell 65 milliárdos bevételéhez képest, azonban a számítógépgyártó kiterjedt nemzetközi értékesítési hálózata és meglevő ügyfélbázisa segítségével a SonicWall eladásait jelentősen fel tudja lendíteni. Igaz, még ekkor is sokáig eltart, mire érzékelhető többletbevételt termel az üzlet. Az akvizíció inkább azért lehet hasznos a Dell számára, mert így komplett rendszerszállítóként tud megjelenni a piacon, saját szervert, tárolót, hálózati eszközöket, hálózatbiztonsági berendezéseket, felügyeleti eszközöket és szolgáltatásokat tud kínálni - hasonlóan legfontosabb versenytársaihoz, a HP-hoz és az IBM-hez (igaz, utóbbinak nincsenek saját hálózati eszközei).

Hálózati kártyák helyett integrált biztonsági megoldások

A kaliforniai San Joseban székelő SonicWallt 1991-ben alapították, eredetileg hálózati kártyák fejlesztésére és gyártására. A kezdetben Sonic Systems nevet viselő cég a 90-es évek végén jelent meg első kisvállalati tűzfal appliance-ével, amely a SonicWall nevet kapta, nem sokkal később pedig a cég is felvette ezt a nevet. A SonicWall ma már mindenfajta méretű szervezet részére kínál hálózatbiztonsági termékeket, a cég elsősorban tűzfalairől, Unified Threat Management átjáróiról ismert.

Az 1999-ben tőzsdére vonult vállalatot 2010-ben vásárolta ki a Thoma Bravo tőkebefektetési társaság egy 717 millió dolláros ügylet keretében, vagyis a cég jelenleg magánkézben van. A Dell felvásárlási ajánlatára mindkét cég igazgatótanácsa rábólintott, a tranzakció a szokásos feltételek teljesülése esetén a Dell második pénzügyi negyedévében zárulhat le, amely idén májustól júliusig tart.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról