Szerző: Dojcsák Dániel

2012. március 12. 14:34

Végre kész az Instagram Androidra

Az okostelefonos képmegosztók alfája-omegája, az Instagram 18 hónap után végre Androidra is megérkezik. A cég alapítóinak nyilatkozata szerint a Play Store-ban “rövidesen” megjelenik az alkalmazás, bár pontos dátum még nincs.

Az Instagram androidos appját az SXSW konferencián kaphatták el egy rövid időre az érdeklődők, ahol egy Samsung Galaxy Note-on tűnt fel a jelenleg zárt bétateszt fázisban lévő program. A hamarosan megjelenő androidos verzió véget vethet a hosszú ideje tartó frusztrációnak - az iPhone-felhasználókon kívül mások eddig nem csatlakozhatnak a legfelkapottabb és legjobb megoldásokat kínáló közösségi fotószolgáltatáshoz.

A hiányt némileg enyhítette, hogy tucatnyi alternatív fotómegosztó létezik Androidra is, mint például a PicPlz. Az Instagram csapata viszont annyira tökéletesen kapta el és szolgálta ki a felhasználói igényeket, hogy a többi, némileg kompromisszumos megoldás kevés vigaszt jelentett az életük vagy környezetük apró részleteit stílusos állóképekben megörökíteni akaróknak.

27 millióan fotóznak Instagrammal

Az Instagram 2011-ben az év iPhone alkalmazása lett az Apple szerint, ami egyrészt a korábbi sikerek eredménye, másrészt a cím kiosztása után az Instagram további növekedésének üzemanyaga is lett. Az alkalmazás megjelenése után 13 hónap alatt 13 millió felhasználó csatlakozott a rendszerhez, az elmúlt 5 hónapban pedig további 14 millió. Az ősz óta tartó időszak alatti duplázással mostanra 27 millióan használják a beépített kamera alkalmazás helyett az Instagramot amatőr fotózásra és képmegosztásra.

Az Instagram divat két alapvető építőköve a négyzet alakú fotó, illetve a fényképeken a feltöltés előtt alkalmazható effektek. A normál 4:3-as vagy 5:4-es képarány helyett az Instagram a Polaroid (600) hagyományára hajazó 1:1 képarányt használja, az effektekkel pedig könnyedén túl lehet lendülni a mobilos kamerák gyenge képminősége, színhűsége vagy egyéb hibák okozta problémákon.

Vége az iOS exkluzivitásnak

Az Instagram eddig kizárólag iOS-re volt elérhető, így az Android, illetve a jövőbeni Windows Phone felé történő nyitás talán a meglévő felhasználók bizonyos részének büszkeségét kellemetlenül érinti majd. Főleg úgy, hogy a fejlesztők és az alapítók szerint az androidos alkalmazás, ha lehet, akkor még jobb, még könnyebben használható lesz mint iOS-es társa. Ennek egyik alapvető oka, hogy az iPhone mindössze egy hardvergombbal rendelkezik, minden mást az érintőképernyőn belül kell megoldani, az Android esetében a több gomb sokkal kényelmesebb kezelést tesz lehetővé. Kevin Systrom, az Instragram társalapítója maga mondta, hogy “bizonyos értelemben, ez [Android verzió] jobb, mint az iOS appunk. Őrület”.

A fejlesztők egy nem szerény célt tűztek ki maguk elé: az szeretnék, ha a felület és a kezelés szempontjából minden idők legjobb androidos alkalmazását tennék le az asztalra. Systrom még tavaly decemberben jelentette be a LeWeb konferencián, Párizsban, hogy már dolgoznak az Android-verzión. Ezzel a bejelentéssel a fejlesztők eloszlatták azt a tévhitet, miszerint az Instagram szándékosan exkluzív platformként kezeli az iOS-t, hogy ezzel érjenek el nagyobb megbecsültséget az Apple-rajongók előtt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az androidos változat késésére a magyarázat ennél sokkal prózaibb: Systrom szerint nem tartott túl sokáig az Android verzió megérkezése, egyszerűen csak prioritások voltak. A cég próbálkozott a párhuzamos fejlesztéssel, de az innováció és a fejlődés szempontjából az egy túl kemény kihívás lett volna. Ezért egyetlen platformra koncentrált a startup, ami értelemszerűen az iOS lett és ott hozták ki a legtöbbet az ötletből, amit aztán mostanság átültetnek más platformra is.

Türelem

Pár hónappal ezelőtt már jelent meg több kamu Instagram alkalmazás is az akkor még Android Market néven futó Play Store-ban. Ezek kivétel nélkül rosszindulatú, spam alkalmazások voltak, de a várakozást mi sem bizonyítja jobban, hogy szinte azonnal tízezrek töltötték le az ál-Instagramot. Systrom most is hűti a kedélyeket és azt mondja, hogy jelenleg valóban tesztelési fázisban van, de ez nem jelent semmit azon túl, hogy a tesztelés eredményétől függően hamarosan megjelenik az app. Pontos dátumot nem ígér az alapító, a Play Store-ban akkor fog megjelenni a program, amikor készen áll a várhatóan sok millió új felhasználóra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról