HWSW

Viszlát Android Market, hello Play Store!

Minden különösebb előjel nélkül kedden Android Marketről Google Play Store-ra keresztelte át mobil eszközökhöz létrehozott online piacterét a Google. A cég ezzel elsősorban azokat igyekszik bevonzani az üzletbe, akik eddig azt hitték, az Android Market csak alkalmazásokat árul.

Átnevezte mobilalkalmazásokat, e-könyveket, zenéket és egyéb tartalmakat áruló online piacterét, illetve piactereit a Google. Az Android Market, az eBookstore és a Google Music helyébe lépő Google Play Store [1] elnevezés a cég szerint jobban, egységesebben tükrözi az áruházak széles tartalmi kínálatát, így több vásárló számára válhat nyilvánvalóvá, hogy a Google a mobilkészülékekhez szánt alkalmazások mellett más jellegű tartalmakat, így elsősorban elektronikus könyveket, zenéket valamint videókat is árul.

A Google szerint az online piacterek forgalmát nagy mértékben meghatározta, hogy a felhasználók sokszor kizárólag az appokért látogattak el az Android Marketre, a többi tartalomról előfordult, hogy tudomást sem vettek. Pedig a Marketben megtalálható appok mellett a Google eBookstore teljes választéka (ez jelenleg több mint négymillió könyvet takar, köztük ingyenes és fizetős címekkel), valamint a nemrég megnyitott Music Store is a vásárlók rendelkezésére áll - utóbbiba egyébként máig nem sikerült minden kiadót bevonnia a vállalatnak. A piactér választékában ettől függetlenül több mint 13 millió zeneszám és videó is található.

A 2008-as nyitás óta az Android Market forgalma töretlenül nőtt, párhuzamosan az androidos készülékek - okostelefonok és tabletek, valamint egyéb, szórakoztatóelektronikai berendezések - eladásának növekedésével. Ma nagyjából 300 millió androidos készüléket használnak világszerte, a heti aktiválások száma pedig megközelíti a hatmilliót. A Google piacterének választéka több mint félmillió appból áll, ez eddig nagyságrendileg 13 milliárd letöltést generált.

xBár az Android ma a világ legnépszerűbb okostelefonos platformjának számít, az alkalmazásválaszték, valamint a tartalomdisztribúció terén van még mit behoznia az Apple által üzemeltetett, 2003-ban, akkor még kizárólag zeneszámok terjesztésére szakosodott iTunes-hoz képest. Az iTunes Store-ban - ahol ma a zenék mellett videók, e-bookok, újságok és más kiadványok is megtalálhatók - szintén 2008-ban jelentek meg az első alkalmazások, ezek száma ma már eléri az 550 ezret, a letöltésszámláló pedig éppen a napokban billent át a 25 milliárdon.

A Google az Android Market átnevezésével, és az egységes Play brand bevezetésével több, a piactér elérésére használható alkalmazás valamint weboldal is új nevet kap, illetve megjelenik benne az új márkanév. A változások a cég szerint semmilyen szinten nem érintik az eddig megvásárolt tartalmakat, azok ugyanúgy, ugyanabban a formában elérhetők maradnak az eszközökön.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://play.google.com/store
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/48199/google-android-market-play-store-piacter-app-alkalmazas-zene-film-video-e-book.html
Író: Koi Tamás (koi.tamas kukac hwsw.hu)
Dátum: 2012. március 07. 09:30
Rovat: digitális otthon