:

Szerző: Koi Tamás

2012. március 7. 09:30

Viszlát Android Market, hello Play Store!

Minden különösebb előjel nélkül kedden Android Marketről Google Play Store-ra keresztelte át mobil eszközökhöz létrehozott online piacterét a Google. A cég ezzel elsősorban azokat igyekszik bevonzani az üzletbe, akik eddig azt hitték, az Android Market csak alkalmazásokat árul.

Átnevezte mobilalkalmazásokat, e-könyveket, zenéket és egyéb tartalmakat áruló online piacterét, illetve piactereit a Google. Az Android Market, az eBookstore és a Google Music helyébe lépő Google Play Store elnevezés a cég szerint jobban, egységesebben tükrözi az áruházak széles tartalmi kínálatát, így több vásárló számára válhat nyilvánvalóvá, hogy a Google a mobilkészülékekhez szánt alkalmazások mellett más jellegű tartalmakat, így elsősorban elektronikus könyveket, zenéket valamint videókat is árul.

A Google szerint az online piacterek forgalmát nagy mértékben meghatározta, hogy a felhasználók sokszor kizárólag az appokért látogattak el az Android Marketre, a többi tartalomról előfordult, hogy tudomást sem vettek. Pedig a Marketben megtalálható appok mellett a Google eBookstore teljes választéka (ez jelenleg több mint négymillió könyvet takar, köztük ingyenes és fizetős címekkel), valamint a nemrég megnyitott Music Store is a vásárlók rendelkezésére áll - utóbbiba egyébként máig nem sikerült minden kiadót bevonnia a vállalatnak. A piactér választékában ettől függetlenül több mint 13 millió zeneszám és videó is található.

01:23
 

Introducing Google Play

Még több videó

A 2008-as nyitás óta az Android Market forgalma töretlenül nőtt, párhuzamosan az androidos készülékek - okostelefonok és tabletek, valamint egyéb, szórakoztatóelektronikai berendezések - eladásának növekedésével. Ma nagyjából 300 millió androidos készüléket használnak világszerte, a heti aktiválások száma pedig megközelíti a hatmilliót. A Google piacterének választéka több mint félmillió appból áll, ez eddig nagyságrendileg 13 milliárd letöltést generált.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár az Android ma a világ legnépszerűbb okostelefonos platformjának számít, az alkalmazásválaszték, valamint a tartalomdisztribúció terén van még mit behoznia az Apple által üzemeltetett, 2003-ban, akkor még kizárólag zeneszámok terjesztésére szakosodott iTunes-hoz képest. Az iTunes Store-ban - ahol ma a zenék mellett videók, e-bookok, újságok és más kiadványok is megtalálhatók - szintén 2008-ban jelentek meg az első alkalmazások, ezek száma ma már eléri az 550 ezret, a letöltésszámláló pedig éppen a napokban billent át a 25 milliárdon.

A Google az Android Market átnevezésével, és az egységes Play brand bevezetésével több, a piactér elérésére használható alkalmazás valamint weboldal is új nevet kap, illetve megjelenik benne az új márkanév. A változások a cég szerint semmilyen szinten nem érintik az eddig megvásárolt tartalmakat, azok ugyanúgy, ugyanabban a formában elérhetők maradnak az eszközökön.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.