Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 2. 12:57

Üzleti felhasználóknak is kötelező a Start Screen

A Start Menüt váltó teljes képernyős indítópanel az üzleti felhasználók gépein is kikapcsolhatatlan marad Windows 8-on, az egyetlen kivételt a szerverváltozat jelenti.

A korábbi várakozásokkal ellentétben a Metro felület és a Start Screen a Windows 8 kikapcsolhatatlan része lesz, még vállalati környezetben is - találta Alan Burchill Group Policy MVP. A rendelkezésre álló információk szerint a Start Screen még csoportházirendből sem tiltható le, a Windows 8-at futtató gépek minden esetben ebbe a felületbe bootolnak. A Microsoft ezt az értesülést nem erősítette meg, a szerdán kiadott Windows 8 Customer Preview azonban továbbra sem tartalmaz erre vonatkozó testreszabási lehetőséget.

A döntés legalábbis meglepő a Microsoft részéről, a szoftverház ugyanis eddig mindig nagyon figyelt a felület "butíthatóságára", vagyis arra, hogy az új operációs rendszerek kinézete visszaállítható legyen a korábbi változatokéra - a Windows 7 felülete például szinte hibátlanul lebutítható a Windows 95 és NT 4.0 szintjére. Ezt a funkciót a vállalati felhasználók rendszeresen használták is, egyrészt a konzisztencia miatt, másrészt hogy az operációs rendszer leváltása minél kevésbé igényelje a felhasználók továbbképzését.

A Microsoft feltehetően üzleti stratégiája részeként próbálja a vállalati felhasználókat is agresszíven rászoktatni az új felületre és fejlesztőpartnereit is arra ösztönzi, hogy a vállalati szoftvereiket is Metro-alapokon írják újra. A Microsoft vállalati felhasználók számára írt Windows 8 termékbemutatójában sem hagyott kétséget afelől, hogy a Metro felületet egyértelműen az új rendszer fő felületének szánják, a Desktop megtartására csupán kompatibilitási okokból van szükség.

Nem üzleti ARM

A vállalati felhasználók (és az üzemeltetésért felelős szakemberek) számára másik csapás lehet, hogy a Windows on ARM verziót futtató eszközök gyakorlatilag nem léptethetőek tartományba és System Centeren keresztül sem menedzselhetőek. A Microsoft megfogalmazásában a 32 és 64 bites rendszereket futtató tabletek menedzselhetősége megegyezik az asztali számítógépekével, az ARM-os eszközöket kifejezetten központi menedzsment nélküli környezetbe szánják, vagyis leginkább a fogyasztókat célozzák vele.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Microsoft korábban többször kritizálta az androidos tableteket és az Apple iPadet a megfelelő vállalati funkciók hiányáért, de úgy tűnik, hogy az ARM-on futó Windows nem lesz jobb megoldás az üzleti felhasználók számára mint a konkurens termékek. Egyelőre nem világos, hogy a WOA (Windows on ARM) ilyen korlátozása műszaki okokra vezethető vissza, vagy üzletpolitikai döntés, a Microsoft azonban fontos terepen veszít el egy kritikus versenyelőnyt - a megoldást az x86-alapú tabletek jelenthetik majd.

Zsebre vágott rendszer

Újdonság lesz a Windows To Go, amely az USB-ről futó Windows 8 elnevezése lett. A rendszer indulása után a gazdaszámítógéptől teljesen függetlenül képes működni. A Windows To Go beilleszthető vállalati rendszerekbe, sőt, a Microsoft kifejezetten nekik szánja ezt a megoldást. A felhasználó szervezetek számára ugyanis sok esetben elegendő lesz egy ilyen USB-kulcsot adni a külsős vagy ideiglenes munkatársaknak, akik így biztonságos és központilag menedzselt környezetben dolgozhatnak saját számítógépeiken is.

A Windows To Góra előtelepíthető az összes vállalati szoftver is, így azonnal előállítható a szabványos munkakörnyezet, a megfelelő hálózati hozzáférés VPN-nel vagy DirectAccess segítségével oldható meg. A megoldás szépsége, hogy az USB-kulcs tartalma teljesen elkülönül a gazdaszámítógéptől, az egyikről bootolva nem férhető hozzá a másik, így az adatszivárgás vagy a kártevők átadása elkerülhető.

Zárt doboz

A Microsoft egyelőre nagyon kevés információt ad ki a Windows 8 vállalati környezetben való használatának körülményeiről. Ez marketingpolitika is lehet, de az is elképzelhető, hogy számos döntést rugalmasan kezel a szoftvercég, és amennyiben erős ellenállást tapasztal a felhasználó vállalatok oldaláról, hajlandó lesz megváltoztatni a csendben meghozott döntéseket. Ebben az esetben az információközlés hiánya csak az inkonzisztencia elkerülését szolgálja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról