:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. február 29. 16:19

Magyar nemzeti YouTube jött

A Google ma délután bejelentette, hogy ezentúl Magyarországon is lokalizált YouTube verziót használhatnak az internetezők, illetve ennek előnyeit élvezhetik a tartalomtulajdonosok és a hirdetők is.

A felhasználók számára mindössze annyi változás lesz a jövőben, hogy a YouTube, ami eddig is elérhető volt már magyar nyelven, ezen túl a magyar nyelvű, illetve a helyi tartalmakat részesíti majd előnyben. Továbbá az érdekes, releváns, trending videók listái is a helyi ízlésnek megfelelően lesz hangolva. A gyakorlatban ez talán annyit jelenthet, hogy például egy rajzfilm nevét beírva a keresősorba nem a francia vagy angol, hanem a magyar nyelvű főcím ugrik majd fel.

Eddig is népszerű volt

A videómegosztó oldal eddig is a három leglátogatottabb webhely egyike volt a hazai mezőnyben, közel 2,7 millió havi egyedi látogatójával. Ettől a lépéstől felhasználói oldalon lényegi változást nem várhatunk. A lokalizált rangsorolás helyett sokkal fontosabb újdonság, hogy mostantól az itthoni tartalomfeltöltők is élhetnek a videóra helyezett hirdetési bevétel adta lehetőséggel.

A Google és az Artisjus között megállapodás született, aminek köszönhetően a magyar dal- és zeneszerzők is hozzájuthatnak a videomegosztó oldalon játszott zeneszámok jogdíjaihoz is. Az eddigi magatartás a tartalom- és jogtulajdonosok részéről az volt, hogy tűzzel-vassal írtották tartalmaik YouTube kópiáit, folyamatosan juttaták el a tiltó kérelmeket a Google-höz.. Ide értve a zenészeket és a tévécsatornákat is. Sok zenekar persze eddig is fontos interakciós pontként tekintett a YouTube-ra a rajongóik és önmaguk közt, de eddig kizárólag a népszerűség előnyét élvezhették, ezentúl bevételi forrásként is tekinthetnek az oldalra.

Népszerűség mellett pénzt is csinál

A Google szerint egy olyan tartalomterjesztési modell jelenik meg ezzel hazánkban is, ami egyszerre teszi lehetővé, hogy a felhasználók könnyen fedezzenek fel tartalmakat és kapják meg kedvenceik videóit, illetve ezzel együtt az alkotók pedig hozzájussanak a megérdemelt díjazásukhoz. Az Artisjus megállapodás vonatkozik minden általuk kezelt jogtulajdonos műveire, de bevétel természetesen csak akkor keletkezik, ha a lejátszott videó alatt hirdetés is megjelent. A jogkezelő számára adott a lehetőség, hogy korlátozza vagy szabályozza az egyes művekhez való hozzáférést. Így például előfordulhat, hogy egy magyar előadó klipjeit csak itthonról lehet megnézni, ha a kiadó úgy rendelkezik. A YouTube azonosítási algoritmusa pedig felismeri a zeneszámokat akkor is, ha azt nem professzionális tartalomszolgáltató töltötte fel. Így a jogdíjazás gyakorlata vonatkozik a házi videók alá vágott zenékre is, ahogy eddig is.

A tartalomszolgáltatók közül elsőként a Magyar Televízió (MTVA) és a TV2 jelenik meg a YouTube-on hivatalos formában. Elvileg ez azt is jelentheti, hogy a csatornák saját készítésű műsorai legálisan is fellelhetőek lesznek a videómegosztón. Továbbá a YouTube partnerek közt megjelenik azonnal a Sziget Kulturális Szervezőiroda, a Jégkorong Szövetség, az 1g Records, a CLS Records, a Tom Tom Records és a WMMD zenei-aggregátor is. A lista nyilván folyamatosan bővül majd, így a magyar fogyasztók számára is egyre több, nem amatőr tartalom érhető majd el a “XXI. századi tévén”.

Több profi magyar tartalom

A YouTube Partner Programban résztvevő videókészítők számára lehetővé válik, hogy a különböző reklámozási formátumokat is beállítsák videóik alá. Többek közt megjelenik a True View formátum is, ahol a videó lejátszása előtt egy rövid reklám jelenik meg, ami átugorható, a hirdető pedig csak a pozitív felhasználói aktivitás alapján fizet, tehát akkor, ha a felhasználó végignézte és nem ugrott egyből az igazi tartalomhoz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új lokalizált YouTube ugyanúgy érhető el, mint az eddigi nemzetközi verzió. Akár a YouTube.hu, akár a YouTube.com címet beírva alapértelmezettként a magyar verzió töltődik be. Az alapértelmezett beállítás természetesen felülírható, az oldal alján lévő navigációs menüben könnyen átállítható.

A mai felületes bejelentés után holnap a szakma számára tart egy fórumot az Artisjus saját székházában, ahol részleteiben is bemutatják az érintettek, hogy mit jelent a megállapodás és a lokalizáció. A fórum délelőtt 10 órakor kezdődik az Artisjus székházban, amit délben egy sajtótájékoztató foglal össze, délután pedig maguk a zeneszerzők ismerkedhetnek meg az új lehetőségekkel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.