Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 29. 17:53

Letölthető a Windows 8 nyilvános bétája

Az eredetileg tervezett időpontban elindította a Windows 8 tesztelési fázisát a Microsoft, mától letölthető a béta.

A korábbi nyilvános kiadáshoz, a Developer Preview-hoz képest több mint százezer ponton változott az operációs rendszer és gyakorlatilag teljessé vált, vagyis új képességek már nem valószínű hogy belekerülnek, legfeljebb a meglevőeket csiszolgatja, javítja a Microsoft. Érdemi változásra azonban sem a képességekben, sem a felhasználói felület szintjén nem kell már számítani, vagyis a most kiadott béta jó támpontot nyújt ahhoz, milyen lesz a végleges verzió.

Nem csak érintőképernyőhöz

A nyilvános bétában, vagy ahogy a Microsoft hívja, fogyasztói előzetesben ("Consumer Preview") bemutkozó újdonságok közé tartozik az egérrel történő vezérlést megkönnyítő "négy sarok". A Microsoft képviselői szerint az érintőkijelzők alkalmasak a különböző gesztusok érzékelésére, egérrel azonban ez jóval nehézkesebb. A probléma megoldására vezették be a négy sarok koncepciót, amely akkor aktiválódik, ha a kurzort a képernyő valamelyik sarkába húzzuk. A bal alsó sarok maradt a Starté, de Menü helyett a "Screen" aktiválódik. Innen gyorsan áttekinthetőek az alkalmazásaink. A bal felső sarok a futó alkalmazások listáját hozza elő, a jobb felső pedig a rendszerszintű gyorsmenüt. A sarkok természetesen csak a Metro felületen szükségesek, a hagyományos asztal ugyanis továbbra is egérközpontú maradt.

Sajnos a Windows 8 érintőképernyőjének maradéktalan kihasználásához multitouch-kompatibilis panel szükséges, a korábbi, ceruzával használható kijelzőket nem támogatja az operációs rendszer. A Microsoft szerint egyes érintőképernyők működhetnek az új Windowsszal is, erre azonban nincs garancia.

Bolt

A béta elérhetőségével megnyílik a Windows Store is, a végleges operációs rendszer megjelenéséig a boltban található összes alkalmazás ingyenes marad, fizetni csak a Windows 8 megjelenése után kell, ha meg akarjuk tartani az alkalmazásokat. Az operációs rendszer alapból tartalmaz néhány külső alkalmazást, amelyeket egy fejlesztői versenyen választott ki a Microsoft. A mellékelt gyári és külső alkalmazások "App Preview" státuszban vannak, ezeket a szoftvercég folyamatosan frissíti majd a Windows Store-on keresztül. A felhős integrációnak köszönhető, hogy az alkalmazások és beállításaik az összes számítógépünkről egységesen hozzáférhetőek lesznek, ehhez csupán azonos Microsoft azonosítót kell megadni. Ez egyébként a Microsoft szolgáltatásokhoz használt azonosító új neve, a Live ID márkát a cég fokozatosan kivezeti a jövőben, ahogy a Live márkanév is lassan eltűnik.

Hardveres finomságok.

Az új Windows rendszerchipeken (SoC) futó verziója nem próbálható ki, azt a Microsoft a fejlesztőknek szűk körben, megfelelő hardverre együtt adja ki. A Microsoft ugyanakkor elejtette, hogy a Windows egyszerűsített, táblagépes verziója nem csak az ARM processzorokat támogatja majd, a Qualcomm, az NVIDIA és a Texas Instruments rendszerprocesszorai mellett felkerült a listára az Intel Clover Trail is. Az apró Intel processzoron futó Windows különlegessége, hogy nem rendelkezik az ARM- változatok limitációval, így visszafelé kompatibilis az x86-os alkalmazásokkal és képes futtatni a teljesértékű Desktopot is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A hardverkövetelmények az ígérethez híven érdemben nem változtak a Windows 7-hez viszonyítva, így a rendszer futásához legalább 1 GHz-es processzorra illetve 1 gigabájt memória (kétszer ennyi a 64 bites verzióhoz) szükséges, a rendszer tárolásához pedig 16 illetve 20 gigabájt szabad lemezterület az elvárás. A videovezérlővel szemben támasztott igény DirectX 9 és WDDM 1.0 támogatás. A Metro stílusú alkalmazások futtatásához legalább 1024x768 pixeles kijelző kell, a képernyő megosztásához (Snap) pedig legalább 1366x768 felbontás szükséges.

A Windows 8 Customer Preview világszerte elérhető angol, francia, német, japán és kínai nyelven. A rendszerkép ISO formátumban a Microsoft oldaláról tölthető le, ez a Windows 7 esetében is használt alkalmazással alakítható bootolható USB-vé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról