Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 24. 12:04

Február utolsó napján érkezik a Visual Studio 11 beta

Kifakult a Visual Studio 11 felülete, így állítólag nagyobb hangsúlyt kap a színesedő tartalom. A motorházban is rengeteg a változás, egyszerűsödött a keresés, hatékonyabb lehet a felhasználó.

Egyszerűbb keresés

A Windows 8 felhasználói előzetesével ("nyilvános béta") egyidőben jelenik meg a Visual Studio 11 bétája is - jelentette be a hivatalos blogján a Microsoft. A Microsoft belső felmérése szerint a fejlesztők idejük mindössze 15 százalékát töltik produktívan, kód írásával, a munkaidő fennmaradó részében az alkalmazás részleteiben és a dokumentációban próbálnak eligazodni. A szoftvercég szerint a Visual Studio maga is egyre többször áll a felhasználó útjában, sokszor a megfelelő funkció kikeresése a menükben rengeteg időt igényel. A Visual Studio 11 ezt próbálja egyszerűsíteni, sokkal jobb keresőt használhatunk a forráskódban történő eligazodáshoz és az IDE funkciói között is kulcsszavas keresést végezhetünk. Bár a fejlesztőcsapat megfontolta, végül elvetette az Office-ban bevált Ribbon bevezetését, helyette a kulcsszavakra előjön az elérhető képességek listája.

A forráskódban való keresést fejlett kereső segíti, ezek lényegében a Visual Studio 2010-hez kiadott Microsoft-kiterjesztésekből kerültek át az alaprendszerbe. A kereső a fejlesztés során sokat finomodott, a visszajelzések alapján számos változást bevezettek. A Microsoft bejelentése szerint kifejezetten elégedettek ezzel a fejlesztési módszerrel, a jövőben is kiterjesztésként jelennek meg az új funkciók, amelyek pozitív tapasztalatok esetén a rendszer szerves részeivé válnak.

Egyszinű felület

A Microsoft úgy döntött, hogy az új felhasználói felületet teljesen monokrómmá alakítja, a korábban színekkel operáló ikonok, gombok és egyéb felületelemek egyöntetűen szürkévé váltak, az egyes funkciókat így csupán alakjuk alapján lehet majd megkülönböztetni. A Microsoft szerint erre a váltásra a programozókra háruló feladatok megváltozása miatt lett szükség: a jövő alkalmazásai (főleg a Metro felületet használóak) gazdag vizuális élményt kell nyújtsanak, a színes IDE pedig eltereli a figyelmet a készülő alkalmazásról.

Visual Studio 2010 (felül) és 11 (alul)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Korábban az Adobe is hasonló logika mentén fakította ki termékcsaládját, akkor a szoftverház is azzal érvelt, hogy a munka fókusza a tartalom, amelyről a kezelőfelület nem terelheti el a figyelmet. A Visual Studio 11 amúgy két témát kínál a felhasználók számára, a világosszürke változat mellett a gyári csomag része egy sötétebb változat is.

Team Foundation Server Express

A fejlesztői környezettel együtt a Team Foundation Server 11 bétája is elérhető lesz. Meglepetés, hogy a TFS 11 Express kiadást is fog kapni, amely ingyenesen használható és maximum 5 felhasználót képes kezelni. Ezzel a Microsoft gyakorlatilag teljes megoldást kínál a kis fejlesztőcégek számára. A TFS 11 számos ponton megújul, a hibajelentés például sokkal gazdagabb eszköztárat kap, a bugról képernyőkép csatolható, megjegyzésekkel, így pontosabban azonosítható a probléma. A programcsomag PowerPoint-integrációt is kapott, a népszerű prezentációkészítőben egyszerű prototípusokat készíthetünk, ezekkel később az IDE felületén dolgozhatunk tovább.

A TFS11 életciklus-kezelő része is kapott új funkciókat. Az alkalmazás integrálható a System Center Operations Managerrel, az üzemeltetőcsapat így gyorsabban küldhet pontosabb információkat a fejlesztőknek, a hibakeresés sokkal egyszerűbben megtörténhet. A SCOM-ban megfigyelt események és a hozzá tartozó információk (például stack trace) néhány kattintással felvehetőek a hibalistára. A TFS11 része lesz az IntelliTrace egy egyszerűsített változata is, amely a problémás alkalmazásokat futtató szerverekre telepíthető és részletes adatgyűjtést képes végezni szükség esetén.

03:09
 

Visual Studio Song

Még több videó

Dél-koreai Visual Studio reklám 2005-ből

A Visual Studio 11 és a .NET 4.5 bétája 2012. február 29-én jelenik meg. A termék Go Live licenccel rendelkezik, vagyis az elkészült alkalmazások belső és külső használata is megengedett, akár kereskedelmi forgalomban is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról