Szerző: Koi Tamás

2012. február 16. 10:55

Először lesz élő 3D-s közvetítés a nyári olimpián

Az idei nyári olimpia új mérföldkövet hozhat a televíziózás-technika világába: ez lesz az első ugyanis az olimpiák történetében, melyet részben 3D-ben közvetítenek, élőben.

A soron következő, XXX. nyári olimpiai játékok megnyitójáig már kevesebb mint fél év van csak hátra, ez pedig nem csak a sportolók számára, hanem a játékokhoz kapcsolódó szakterületeknek egyaránt a felkészülési időszak csúcsát jelenti. Ilyen kapcsolódó terület egyebek mellett a televíziózás - a londoni olimpia élő tudósításai a BBC-n keresztül jutnak el a közvetítést átvevő tévétársaságokhoz, az angol köztelevízió SD-ben, HD-ben és az olimpiák történelmében először 3D-ben közvetít bizonyos eseményeket.

A BBC már korábban közölte, tervezi, hogy az év legfontosabb sporteseményét legalább részben 3D-ben közvetítse élőben, a tévétársaság ugyanakkor csak most számolt be konkrétumokról. Az élő adást gyártó, egyben az angliai közvetítések jogait birtokló vállalat a nyitó- és záróceremóniát, valamint a férfi 100 méteres síkfutás döntőjét közvetíti 3D-ben Nagy-Britanniában. Egyes eseményeket emellett rögzítenek is térhatású kép felvételére képes kamerával, ezeket az éjszakai műsorsávban adja le a BBC HD.

A tévétársaság a tervek szerint egyszerre két csatornán közvetíti párhuzamosan az olimpia eseményeit: a BBC One és a BBC HD adása ugyanazokból a sporteseményekből áll majd, utóbbi értelemszerűen HD-s közvetítéseket sugároz. A BBC olimpiai közvetítésekért felelős igazgatója, Roger Mosey blogjában kifejtette, a 3D-s tartalom összeállítása komoly feladat, melynek során figyelembe kellett venni, hogy az új közvetítéssel adott versenyek az egymással párhuzamosan zajló események során ne kapjanak pusztán a technológiai megvalósításnak köszönhetően aránytalanul nagy hangsúlyt. Mosey emellett hozzátette, a 3D-s adás vételére képes végberendezések relatíve alacsony számát is figyelembe kellett venni a szerkesztéskor.

A BBC számára egyébként nem ismeretlen terep az élő 3D-s közvetítés: a televíziócsatorna tavaly nyáron élőben adta a wimbledoni tenisztorna egyéni döntőit. Az élő 3D-s sportközvetítéseknek emellett Nagy-Britanniában van a legnagyobb hagyománya, a BSkyB prémium csatornája a Premier League bajnokság meccseit szintén 3D-ben közvetíti, élőben.

A 3D-s broadcast jövőjéről szó lesz a HWSW konferenciáján, a BigScreenen is, mely a televíziózás technológiájának jövője köré csoportosítja tematikáját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról