:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. február 14. 10:56

Kipróbáltuk: retró PC, Atommal

Első pillantásra nehéz volt feldolgozni, hogy mit is tartunk a kezünkben. A Keyboard PC egy Atom köré épített asztali számítógép egy billentyűzetbe rejtve. Amiga, Commodore retró SSD-vel. Nem valószínű, hogy ez a forma megváltaná a világot, de mindenesetre érdekes jövevény.

A kínai Greatwall serény mérnökei gondolatban visszautaztak a 80-as évekbe és megterveztek egy olyan számítógépet, ami a billentyűzet alatt rejtve duruzsol, nem foglal helyet, de mégis kielégíti egy átlagos otthoni vagy épp irodai környezet igényeit. A hardver nem sokban különbözik egy átlagos netbook géptől, leszámítva talán a tényt, hogy a rendszernek sem akkumulátora, sem kijelzője sincs. Az elképzelés már megjelent az Asus Eee Keyboardnál is, igaz ott kijelzőt is kaptunk.

Made in China, designed in China

Az U310 a Kínai Népköztársaság kiváló terméke, és itt nem csak a gyártás történik az ázsiai országban, hanem maga a márka is oda valósi. Ha valakinek az jutna eszébe, hogy ez akkor valami igénytelen hardver, akkor pozitívan fog csalódni. A kibontás után egy jól összerakott, anyaghasználatát tekintve korrekt, sőt sok konzumer márkát felülmúló kialakítással találkoztunk. A billentyűzet, vagyis a PC borítása fémes hatású matt, illetve néhol fényes műanyag, a csatlakozók többségében hátul találhatóak, logikusan elrendezve. A billentyűzet (Magyarországon magyar kiosztással) gombjai kényelmesek, a billentésük kényelmes, akár egy Logitech eszközzel összehasonlítva is megállja a helyét. Azt persze hozzá kell tenni, hogy lapos gombok vannak a szerkezeten, nem a teljes magasságúak, így huzamosabb ideig gépelésre nem javasolt, átlagos felhasználásra viszont kényelmes.

A ház pontosan akkora, mint egy kövérebb billentyűzet, 46 centi széles, 17 centi magas és 3 centiméter vastag. Valóban nem foglal több helyet, végre lehet valami hasznosabbra használni a számítógépasztal géptartó rekeszét. A szerkezet mindössze 1,28 kg, bár ez teljesen irreleváns, hiszen ez nem egy hordozható, csak egy helytakarékos gép. Egy olyan otthonban, ahonnan a PC-t már száműzték, de nagy HD tévé viszont van, ott szintén praktikus lehet ez a megoldás. Igaz ez utóbbi esetben inkább javasolt egy HTPC beszerzése, a Keyboard PC használhatósága a form faktor miatt igen korlátozott. Egyszerűen számítógépezni lehet vele.

Intel Atom billentyűzetbe zárva

A hardver lelke egy kétmagos Intel Atom architektúra, kiegészülve az Intel GMA 3150 grafikus vezérlőjével. Memória 2 GByte DDR3 van benne, háttértárként a leírás szerint egy 32 gigabájtos Kingston SSD-t kapunk, illetve a burkolatot megbontva kiderül még az is, hogy az Atom aktív hűtéssel rendelkezik, mégpedig egy CoolerMaster ventillátor képében. A gyakorlatban ez viszont eltérhet, a kereskedő megrendelheti HDD és memória nélkül is, majd kedvére tehet bele bármit, vásárláskor ezt érdemes leellenőrizni.  Csatlakozókból 3 darab USB-t, egy 10/100-as Ethernetet, mikrofon és fülhallgató jacket, 1 D-SUB VGA portot, illetve egy soros portot kapunk. Ez utóbbi már szinte muzeális értékkel bír, a gép tényleg nosztalgia. Viszont a műanyag hátlapon látszik a kivágás a HDMI-nek is, egy magasabb kategóriás felszereltséghez bizonyára jár az is.

A teszt során az első meglepetés a kis szerkentyű audio képessége volt. A beépített hangszóró, ami a billentyűzet jobb oldalán ereszti ki a hangot, megfelelően hangos és tiszta volt. A csúcs multimédia noteszgép modelleket megszégyenítő módon pumpálta kifelé magából a zenét, ami azt jelenti, hogy alapvető használathoz még hangfalakról sem feltétlenül kell gondoskodni.

Az USB-k közül kettő hátul, egy bal oldalon helyezkedik el, a hang csatlakozók szintén bal oldalon, a többi port viszont hátul, így viszonylag szépen be lehet kötni a dolgokat. Bár elég furcsa érzés, hogy négy kábel lóg ki a billentyűzetből. Szerencsére a 802.11 b/g/n szabványokat támogató Wi-Fi-vel egy kábel megspórolható, egy vezeték nélküli egérrel még egy. Így végül csak az adapter és a VGA lóg majd ki.

Szűzen érkezik

A kis számítógép operációs rendszer nélkül érkezik, de a kibontás után sebtiben telepítettünk rá egy Windows 7-et, ha valaki nem szeretne további összegeket erre szánni, akkor alternatívaként természetesen valamilyen ingyenes Linux-disztribúcióval is próbálkozhat. Windows alatt már driverek nélkül is jól szuperált a rendszer, a Windows Update pedig könnyen megtalált minden vezérlőt, javítást, frissítést és eszközt. Nem kellett semmihez keresni vagy hekkelni drivereket, minden egyszerűen ment, a kibontás után 15 perccel jobb esetben már készen van a telepítés.

A kompakt elrendezés felveti a melegedés kérdését, de az Intel Atom és körítése egyszerűen nem képes annyi meleget csiholni, hogy akár ebben a szűk házban is problémát okozzon. Normál használat mellett nem tapasztaltunk túlzott melegedést, bár az tény, hogy az eszköz valamennyire fűti az ember tenyerét. Az U310 nem egy erőgép, remélhetőleg senki nem akar vele egész nap videót tömöríteni vagy animációkat renderelni, a beépített hűtő szépen kivezeti a nyílásokon a meleg levegőt.

Mivel a merevlemez flashmemória-alapú, ezért mindössze két zajforrás van a gépben. Az egyik a fent említett ventilátor, ami óvatosan suhog, egyáltalán nem zavaróan. A másik pedig a gép tápja, aminek a hangját csak akkor hallani, ha odahajolunk a géphez. Sőt, még a billentyűzet is viszonylag puha billentésű, még azzal is nehéz bármilyen zajt csapni.

Épp elég

A gép teljesítménye nem okoz meglepetést, egy asztali géphez mérve kissé lomha, de a Chrome böngészőben a saját eszközillesztők feltelepítése után a Sunspider JavaScript teszt eredménye 1100 ms, ami ettől a géptől bőven elfogadható. Az irodai vagy átlagos otthoni használatra tökéletesen megfelel, egy tucatnyi böngészőablak megnyitása után sem lassul le vészesen. Az egyetlen szűk keresztmetszet az Intel grafikus vezérlő, ami ugyan 720p HD-felbontású filmekkel megbirkózik, de játékok közül csak a nagyon régiekkel érdemes próbálkozni. A videólejátszás legalább 60 százalékra terheli a processzort, nem hagyva sok tartalékot. Ugyanígy elhasal az intenzívebb Flash tartalmak megjelenítésekor, de a weben fellelhető Flash-játékok vállalhatóan futnak vele.

Az Atom architektúrának köszönhetően habár a teljesítmény oltárán sokat áldozunk, cserébe a fogyasztás igen baráti lesz. Az egész rendszer teljes terhelés alatt éppen eléri a 20 W teljesítményfelvételt, üresjáratban pedig 8-14 wattot kér mindössze. Ha valaki alternatívát keres, akkor érdemes megnézni a HWSW több mint egy évvel ezelőtti Shuttle XS35GT mini PC tesztjét, ami ugyan nem billentyűzetbe rejtett megoldás, de szintén kis méretű, akár a monitor hátuljára is felszerelhető, atomos gép. A különbség mindössze annyi, hogy a Shuttle kapott egy NVIDIA Ion2 grafikus vezérlőt, ami már némileg több teret ad a szórakozási igényeknek is. A távol-keleti szaksajtó említést tesz az U310 nagytestvéréről, az U510-ről, ami szintén Ion2-vel érkezik majd. Ha valaki komolyan gondolja egy ilyen gép megvásárlását, talán érdemes azt megvárni, vagy beszerezni.

Az igazi "asztali" PC

A Greatwall U310 a HWSW-be fekete színben érkezett, de a gyártó készít fehér variánst is. Az egyetlen kellemetlenség, hogy mindezt, a nehezen elhelyezhető kategóriát kissé felülárazták. Habár az SSD kétségkívül hozzáad az értékéhez, de a 65 ezer forintos magyarországi kiskereskedelmi ár kissé túlzásnak tűnik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A legnagyobb fejtörést a szerkesztőségben az okozta, hogy vajon kinek lehet érdekes egy ilyen megoldás megvásárlása. Az otthoni internethasználathoz ma már sokkal jobban illik egy tablet, ha valaki multimédia lejátszás miatt tart mégis PC-t, akkor egy HTPC-t illik venni. Az egyetlen variáció az lehet, ha valaki az asztali PC-t akarja felváltani és valamilyen ok miatt a noteszgép nem opció. Munkahelyi gépnek elképzelhető bizonyos, nem túl intenzív feladatokhoz. Műhelyekben, vagy egyéb területeken, ahol a helytakarékosság és a strapabíróság is szempont. Használható esetleg terminálként szálláshelyeken, vagy ügyfélszolgálatokon.

A tanulság viszont az, hogy egy számunkra teljesen ismeretlen kínai márka korrekt, a nagy gyártók szintjét simán hozó minőségben állított össze számítógépet. Valószínűleg meglepődnénk, ha a fura szerzemények mellett a többi termék is eljutna Európába, amit keleten hoznak össze.

Az eszközt a Users Rendszerház Kft-től kaptuk kölcsön tesztelésre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.