Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 9. 09:45

A Mobile World Congressen jön a Windows 8 bétája

Szűk három hét múlva a barcelonai Mobile World Congressen érkezik a Windows 8 első végfelhasználói előzetese. A bejelentés helyszínének megválasztása jól mutatja, a Microsoft számára mennyire fontos az operációs rendszert a tabletpiacon pozicionálnia.

A barcelonai Mobile World Congressen mutatja be a nagyközönségnek a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 8-at. A várhatóan még idén megérkező szoftver fejlesztői előzetesét a tavaly őszi Build konferencián adta ki a cég, a felhasználók számára is "fogyasztható" publikus bétát, vagy ahogy a cég hívja, végfelhasználói előzetest ("Consumer Preview") február utolsó napján teszi közzé a vállalat.

Nehéz alulbecsülni a Windows 8 jelentőségét

Mint minden Windowst, a 8-at is hatalmas iparági várakozás övezi, a mostani kiadás jelentőségét azonban nehéz alulbecsülni: az elmúlt 20 évben a Microsoft kvázi monopóliumként uralta a kliens operációs rendszerek egyre növekedő piacát, azonban pár éve rohamosan terjednek az új típusú  kliensek, például tabletek, okostelefonok vagy akár tévék, amelyek részben vagy egészben át tudják venni a PC-k feladatait. Ezeken az eszközökön pedig jobbára nem Windows fut. A Windows 8 feladata, hogy az új típusú klienseket is lefedje - nem elég, ha a már meglevő 1,25 milliárd felhasználó új PC-vel új Windowst vesz, a Microsoftnak ki kell törnie a hagyományos értelemben vett PC-k piacáról, hogy a Windows a "poszt-PC korszakban" is releváns platform maradjon.

A Windows 8 bemutatásának helyszíne és időpontja jól mutatja, a Microsoft számára rendkívül fontos a mobil eszközök, elsősorban a tabletek piaca, ahol az operációs rendszerre nem kisebb feladat vár, mint az iOS és az Android visszaszorítása. Ugyan a Windows 8 továbbra is asztali gépekre készül elsősorban, de az érintésre optimalizált Metro felület és az ARM utasításkészletre épülő processzorok támogatása révén az iPadhez hasonló tableteken is megvetheti a lábát. Az őszi Builden több ARM-os, Windows 8-at futtató tabletet is kiállítottak a cégek, de kipróbálni nem lehetett őket - valószínűleg az MWC-n már igen.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tavaly ősszel kiadott előzetes kimondottan fejlesztők számára készült, célja elsősorban az új alkalmazásprogramozási interfész, a WinRT, valamint a Metro felhasználói interfész bemutatása a programozók számára, hogy azok megkezdhessék a munkát az új alkalmazásokon. A HWSW nem hivatalos forrásból származó információi szerint egyébként a szeptemberben kiadott előzetes az operációs rendszer nagyon korai állapotát tükrözi, a publikált kódot valamikor nyár közepén zárhatta le a Microsoft.

Emberi fogyasztásra alkalmas

A fejlesztői előzetes végfelhasználói fogyasztásra, hétköznapi használatra jobbára alkalmatlan, hiszen hiányzik belőle számos komponens és felhasználói alkalmazás. A kiszivárgott információk szerint a Consumer Preview-ban már benne lesz a Metro-stílusú email-kliens, naptár, chatkliens, videolejátszó, zenelejátszó, SkyDrive-kliens, névjegyzék, vagyis olyan programok, amelyek a hétköznapokban is használhatóvá teszik a Windows 8-at, így a végfelhasználók megkezdhetik az ismerkedést és visszajelzések küldését. A nyilvános előzetessel egy időben rajtol a Windows Store, az új operációs rendszerhez fejlesztett alkalmazás-piactér is.

A vállalat továbbra sem árulja el, mikor érkezik a végleges változat. A tervek szerint az őszi fejlesztői előzetest és a február 29-ére ígért végfelhasználói előzetest már csak egy kiadásra jelölt változat követ a végleges verzió megjelenése előtt. Az iparági várakozások és a Microsoft kommunikációja szerint nagyjából három évvel az előző verzió, vagyis a Windows 7 után jön a Windows 8, vagyis feltehetően 2012 második felében.  A HWSW sejtése szerint az x86 és ARM verzió egyszerre érkezik a piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról