Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 7. 15:50

Szerverekbe is betör az EMC

A Project Lightning néven fejlesztett VFcache technológiát tavaly májusban jelentette be az EMC, de az akkor tett ígérettel ellentétben 2011-ben még nem, csak idén lett belőle kereskedelmi termék.

Ahogy a HWSW január közepén már megírta, VFcache néven debütált az EMC új flashalapú technológiája. A "Project Lighning" kódnevű fejlesztés mögötti elgondolás alapja az, hogy az adatok legyenek legközelebb a feldolgozási helyükhöz, azaz a szerverhez, de továbbra is a tároló "fennhatósága" alatt álljanak.

Központi, de mégis helyi adattárolás

A flashmemóriás tárolók az igazán nagy teljesítményt és alacsony késleltetést igénylő, olvasásintenzív feladatok alatt működnek a leghasznosabban, mint amilyenek az adatbázisok, az online tranzakciófeldolgozás, email-kiszolgálás, analitika. A hatalmas tárolótömbökbe épített flash meghajtók sokat csökkentettek a tányéros merevlemezek késleltetésén, azonban a tároló és a szerver közötti utat az adatoknak így is be kell járnia oda-vissza, ami jelentős időveszteség még a legnagyobb sávszélességű iSCSI vagy Fibre Channel interfész használata esetén is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legnagyobb teljesítmény és legalacsonyabb késleltetés akkor érhető el, ha az adatok a legközelebb vannak a feldolgozásuk helyéhez, vagyis a számításokat ténylegesen végző szerverhez, a processzorhoz, az alkalmazáshoz  Kézenfekvő megoldás a "direct attached storage" (DAS), azonban az elmúlt években az ipar éppen ellenkező irányba mozgott, az adatok a szerverekről megosztott központi tárolókra költöztek, ahol gazdaságosan biztosítani lehet a nagy rendelkezésre állást és redundanciát.

Automatikus cache-elés

E két megközelítés között képez hidat az EMC a VFcache segítségével, amely egy 300 gigabájtos, PCI Express 2.0 felületű hardverből és szoftverből álló megoldás. A szoftveres intelligencia alapját az EMC tárolóiban egy ideje már megtalálható FAST (Fully Automated Storage Tiering) adja, amely az adatok rétegezését végzi, jelen esetben azonban a legsűrűbben használt adatok nem a tároló leggyorsabb, flash memóriából álló rétegébe kerülnek, hanem a szerverben levő tárba. Így a szerver számára éppen szükséges adatokat nem iSCSI vagy FC kapcsolaton kéri le, hanem a jóval nagyobb sávszélességet és alacsonyabb késleltetést biztosító PCI Express interfészen keresztül - ha a kért adat nincs meg a helyi cache-ben, csak akkor kell a tárolóhoz fordulni.

Mivel működik?

Mivel a technológia alapja a FAST tárolórétegezés, a VFcache használatához olyan EMC tárolóra van szükség, amely ezt támogatja (VMAX, VMAXe, VNX, VNXe). A VFcache használata az alkalmazások szintjén teljesen transzparens, nem szükséges azok kódján módosítani - driver azonban egyelőre csak Windows Server 2008, 2008 R2, Red hat Enterprise Linux 5.6 és 5.7 operációs rendszerekhez és VMware-hez létezik. Az EMC különleges figyelmet fordított a résztulajdonában levő VMware-re, itt a virtuális gépekre kell a drivert telepíteni, és elég azokra, amelyek teljesítményét növelni szeretnénk a VFcache által.

A FAST algoritmusnak némi időre van szüksége ahhoz, hogy felismerje az adatelérési mintákat és megfelelően "előmelegítse" a cache-t, ezt követően azonban az alkalmazás teljesítménye ideális esetben akár két-háromszorosára is emelkedhet. Az EMC mérései szerint egy 1,2 terabájtos Oracle adatbázison az egy perc alatt elvégzett I/O műveletek száma egy 30 perces "bemelegtést" követően két és félszeresére emelkedett egy "TPC-C jellegű" feladat során, miközben az alkalmazásszintű késleltetés közel harmadával csökkent. Egy SQL Serverrel végzett mérés során a tranzakciók száma háromszorosára nőtt a VFcache beüzemelését követően.

A szerverben található flash tárolóra "letöltött" adat természetesen a központi tárolón is megtalálható, mivel a kártya csupán egy helyi cache, így a szerver hibája nem okoz adatvesztést. Ahogy pedig a forró adat lassan "kihűl", azt a FAST a tároló megfelelő rétegébe mozgatja, a szerverbe pedig újabb forró adatok töltődnek le. Az alkalmazás számára éppen legfontosabb adatok letöltése a VFcache-be a szerver által futtatott alkalmazás teljesítményének növelése mellett lehetővé teszi a tároló terhelésének a csökkentését is - a megoldást használó szervezetek így több alkalmazást tudnak kiszolgálni egy tárolóval teljesítményproblémák nélkül, vagy egy új beruházáskor kisebb teljesítményű tárolóval is megelégedhetnek.

Kevert üzem

A VFcache esetében mód nyílik egy ún. "split card" használatra is, ilyenkor a 300 gigabájtos kapacitás egy része a tároló helyi cache-eként működik, egy része pedig a szerver számára közvetlenül elérhető direkt csatolású tároló ("DAS"), amelyen leginkább swap állományt vagy más átmeneti állományokat érdemes tárolni.

Az EMC a bejelentéssel egy időben a VFcache fejlesztési irányairól is beszélt: lesznek eltérő kapacitású, más kivitelű kártyák, és a társaság tájékoztatása szerint egy éven belül érkezik a deduplikáció, amely a drága flashmemória-kapacitás hatékonyabb kihasználását célozza, szorosabb lesz az integráció az EMC tárolómenedzsment-technológiáival, valamint a FAST-tal. Emellett egy második negyedévben tesztelésbe kerülő flashalapú megoldásról is beszélt a cég, amit egyelőre "Project Thunder" néven emlegetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról