:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. február 1. 14:05

Durvul az okostévék piaca

A Las Vegas-i CES-en a Sony lerántotta a leplet az új Google TV-ről, illetve a hozzá tartozó hálózati lejátszóról és egy Blu-Ray lejátszóról. Maga a vas nem egy nagy durranás, ránézésre egy teljesen átlagos házimozi- kombinációnak tűnik, az izgalom a szoftvernél, illetve a távirányítónál kezdődik.

Az Electronista szaklapnak alkalma nyílt kipróbálni a szettet, az első benyomás szerint a felület és a távirányító sokkal hatékonyabb mint az eddigi próbálkozások. 2012 minden valószínűség szerint egy újabb mérföldkő lesz az okostévék világában és talán idén már megindulhat az androidos, illetve az iOS-es eszközök térhódítása.

A CES után az Electronista stábjának kezébe adott házimozi rendszerhez tartozó távirányító a beszámoló szerint leginkább a Boxee Box megoldásának egy továbbfejlesztett változata, a szokásos gombkiosztás mellett a hátlapján egy QWERTY billentyűzet is található. A távirányító a Samsung okostelefonos távirányító alkalmazásához hasonló módon mindenféle beviteli módot lehetővé tesz, kezdve az egyszerű, megszokott navigációtól, a multi-touch felületen keresztül a virtuális billentyűzetig, sőt, a Blu-ray lejátszó segítségével a hangvezérlés is bekerül a képbe.

A kulcs a kezelés

A tavalyi, gamepadre hasonlító Sony távirányítóhoz képest az új elképzelés sokkal élhetőbb, sokkal érthetőbb és hatékonyabb. Mivel a kialakítása keskenyebb lett, ezért nem kell átszokni új formákra, nem kell két kézzel fogni, használható teljesen tradicionális módon is. Viszont ha a böngészőt nyitja meg a fotelben terpeszkedő felhasználó, akkor sem következik vesszőfutás. Az érintésérzékeny felület ugyanazt a könnyedséget adja mint egy okostelefon, működik a "pinch zoom", a multitouch scrollozás, igaz a gesztusok száma még minimális, csak a legfontosabb funkciók érhetőek el. A távirányító viszont univerzálissá válik, a Logitech Harmony elképzelése valósul meg, a házimozi minden eszköze elérhető ugyanonnan.

A szoftver esetében a bemutató egyelőre nem hozott nagy újdonságokat. A Google TV még mindig a tavaly kiadott 2.0-ás frissítés volt, ami többségében egy gyári Android interfész - ennek előnye, hogy a kezelése könnyű, ismerős és az egész jól és gyorsan működik. A napokban azonban már megjelent egy frissítés, ami gyorsabb böngészőt és néhány kisebb újítást hoz, Az alkalmazásokat a kifejezetten televízióra szelektált Market kínálatból lehet beszerezni, ami viszont szomorú, mert még mindig nagyon kevés tévére optimalizált alkalmazás érhető el. Sőt, jellemző, hogy egyelőre inkább webappokból lehet válogatni, a natív programok váratnak magukra.

Év végére tévén is mehet Google+

A vásárlók többsége számára várhatóan az év második felében nyílik meg a lehetőség, hogy hazacipeljenek új Google TV-t. A Sony a tervek szerint nyártól kezdi el forgalmazni az ilyen modelljeit, ami nehezen hihetővé teszi a Google vízióját, miszerint fél éven belül az új okostévék jelentős részén ez a rendszer fusson. A történet nehezen indul, de közben egyre gyakoribbak az olcsóbb készülékekről szóló hírek is, a Samsung is erre a területre komoly nyomatékot helyezett, illetve az Apple esetében is biztosra veszi mindenki az okostévé debütálását - persze biztos nem Android-alapon.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A legújabb információmorzsa a CNET forrásaitól származik. A Piper Jaffray egyik elemzője azt állítja, hogy az egyik nagy tévéalkatrész-beszállítót megkereste az Apple és különböző tévéalkatrészek szállításáról tárgyaltak. Korábban ugyanez az elemző egy ázsiai kijelzőbeszállítóval való megegyezés közeledtére világított rá, aminek révén az Apple az egészen nagy, 55 hüvelykes kijelzőkig bezárólag férhetne hozzá készletekhez. A pletykák szerint a prototípusok már tavaly szeptemberben készültek, és az összeesküvés elmélet szerint 2012 év végére már meg is érkezhetnek az első Apple tévékészülékek.

Ha lesz Apple tévé, nagyot szól majd

A hardver összeállítása és gyártása nem tart sokáig, a megjelenést sokkal inkább befolyásolhatja az Apple által kínált tartalmak televízióra átvihetőségének megvalósítása. Az viszont biztos, hogy az Apple egy piacra kizárólag akkor lép be, ha azt úgymond “újra feltalálja”, ahogyan történt ez az MP3-lejátszók, okostelefonok és tabletek esetében is. Ha a funkció és a tartalom tekintetében a jelenlegi tévézést az Apple nem tudná forradalmasítani, akkor szinte biztos, hogy nem jelenne meg a piacon.

Az Apple tévé megjelenésének hírét azonban továbbra is érdemes fenntartásokkal kezelni. Az említett elemző 2009 óta lebegteti ezt a témát, igaz a tényleges megjelenésre utaló jelek 2011 végétől valóban elkezdtek záporozni. Az Apple iCloud is ezek közé tartozik, illetve ha a gyártó szeretne ezen a területen is éllovas lenni, akkor nem várhatja meg, amíg a Samsung felhúzza a teljes Bada-birodalmat tévékkel együtt, sem azt, hogy a Google túlzottan definiálja  a piacot a saját platformjával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.