:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 2. 14:52

Megjelentek a Cisco új switch-moduljai

Frissítette a Catalyst és Nexus sorozatú kapcsolókhoz elérhető modulokat a Cisco, hamarosan vásárolható lesz a 40 illetve 100 gigabites átviteli kapacitást biztosító modul is. Szoftveres újdonságok is érkeztek, könnyebben kezelhető virtuális hálózatok és Python-kompatibilitás is lesz.

Elkészültek a Cisco legújabb 40 és 100 gigabites Ethernet vonalas kártyái - jelentette be a gyártó a héten zajló londoni Cisco Live eseményen. A 40 gigabites modulok mind a Catalyst 6500, mind a Nexus termékcsalád számára elérhetőek lesznek, a 100 gigabites egységek azonban csak az adatközpontokat célzó Nexusokhoz rendelhetőek. A Cisco versenytársai, az Arista illetve a Juniper Networks már bejelentette, hogy fejlesztik saját 100 gigabites megoldásaikat, piacon elérhető termékük azonban még nincs.

"Befektetésvédelem" - a Cisco üzleti modell

A sajtótájékoztatón megszólaló Cisco-vásárló szervezetek legjobb érve a Cisco mellett a folyamatos fejlesztés és frissítés volt. A Cisco által "befektetésvédelemnek" nevezett üzleti modellben a vásárlók megvásárolják a Cisco szekrényeket, amelyben később csak a vonalkártyákat ("line card") kell cserélgetni, jóval alacsonyabb költséget mellett, mintha a versenytársaktól vásárolnának újabb szekrényeket. Az üzleti modell természetesen a Cisco számára is rendkívül hasznos - a legfrissebb fejlesztések gyorsan piacra dobhatóak, a jelentős telepített bázisnak köszönhetően pedig a kereslet is folyamatosan adott.

Az üzleti modell csúcsát a Catalyst 6500-as kapcsolók jelentik, a lassan hét éves család gyakorlatilag változatlan formában képes fogadni az újabb és újabb line card-okat - bár az öregedő architektúrát tavaly a gyártó alapos vérfrissítésben részesítette, a név és a visszamenőleges kompatibilitás megmaradt. A most bejelentett 6900-as sorozatú line cardok azonban a korábbi switchekkel már nem kompatibilisek, működésükhöz elengedhetetlen a tavalyi frissítéssel bemutatkozott Sup-2T (Supervisor Engine 2T) jelenléte.

A baloldali kimenet 4x10 GbE. a jobboldali 1x40 GbE konfigurációban.

A Catalyst 6904 kódnevű modul 4 darab 40 gigabites Ethernet optikai csatlakozóval (CFP) rendelkezik, ezek azonban szétválaszthatóak négy darab 10 gigabites csatlakozóra, ami jobban megfelel egyelőre a vásárlók felhasználási forgatókönyveinek. A Catalyst 6904 másik érdekessége, hogy 80 gigabites backpanel csatlakozóval rendelkezik, de képes együttműködni a 2013-2014 körül megjelenő következő generációs Supervisor Engine-nel, amellyel már 160 gigabites kapcsolat kialakítására is képes. A modul április folyamán kerül piacra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Catalyst család új taggal is bővült a 4500-X formájában, amely egy 1 egység magas, energiatakarékos kialakítású kapcsoló. Ez a modell is támogatja az EVN-t (lásd alább),a Medianet, Trustsec és Flexible NetFlow technológiákat. Az alacsony késleltetés igénylő feladatokhoz (például nagyfrekvenciás kereskedés) született a Nexus 3064-X, amely néhány ezredmásodperces válaszidővel bír.

Az adatközpontokat célzó Nexus-család is új line card-okat kapott, 40 és 100 gigabites átviteli sebességű modellek is elérhetővé válnak hamarosan. Az új kártyák a Nexus 7000-es sorozatú házba illeszthetőek. A 100 gigabites modul 2 portot tartalmaz, a legnagyobb (amúgy 18 bővítőhelyes) keretbe 16 ilyen modul illeszthető, maximum 32 port. A 40 gigabites modul 6 portot biztosít, így összesen 96 ilyen port fér egy 7000-es keretbe. A 100 gigabites modulokat elsősorban szolgáltatóknak kínálja a Cisco, adatközpontok összekötésére vagy nagyméretű adatközpontok belső forgalmának biztosítására.

Szoftveres újdonságok

A hardverek mellett számos új képességet is bejelentett a Cisco, így bemutatkozott az Easy Virtual Network funkció, amellyel a különálló virtuális hálózatok létrehozása vált egyszerűbbé Catalyst 4500, 6500 és ASR1000 platformokon. A másik újítás a Catalyst SmartOperations, amely egy átfogó eszköztár a Catalyst sorozatú switch-ekhez. A SmartOperations segítségével egyszerűbben tervezhetőek a hálózatok és telepíthetőek az új hálózati eszközök. A Smart Install funkció például a redundáns vagy csereként beálló switchek esetében teszi lehetővé a beállítások gyors replikálását, az Auto Smartports és az AutoQoS a portok illetve a QoS konfigurációk automatikus észlelését végzi.

A Nexus-ok operációs rendszere is újabb funkciókkal gazdagodik. Újdonság a PowerOn Auto-Provisioning, illetve a switch-ek Python-programozhatósága. A szkriptek segítségével részletes eseményalapú hálózati viselkedés programozható, ami hatékonyabb működést eredményez. Az NX-OS új funkciói egyelőre a 3000-es sorozaton érhetőek el, a 2000-es és 5000-es család tagjai csak később kapják azokat meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.