Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 31. 15:28

A Samsung licencelési gyakorlatát vizsgálja az EU

Az Európai Bizottság formális vizsgálatot indított annak feltárására, vajon a Samsung Electronics a birtokában levő szabadalmi portfóliót nem használta-e fel a piaci verseny törvénytelen befolyásolására.

A több mobilgyártóval, köztük elsősorban az Apple-lel számos európai országban iparjogvédelmi perben álló Samsung ellen vizsgálatot indított az Európai Bizottság, amely során arra keresi a választ, a koreai cég illegálisan használta-e szabadalmait hogy hátrányba hozzon egyes piaci szereplőket.

A versenyügyi biztos azokra a szabadalmakra összpontosít, amelyek egy-egy nemzetközileg elfogadott, mobilkommunikációval kapcsolatos szabvány részét képezik (ún. elengedhetetlen szabadalmak). Az uniós jogszabályok értelmében a szabványosítási testületek, köztük a European Telecommunications Standards Institute (ETSI) elvárják a tagoktól, hogy a szabványok implementálásához elengedhetetlenül szükséges szabadalmaikat ún. FRAND (fair, ésszerű és nem-diszkriminatív) módon licenceljék.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A telekommunikációs szabványokat szokás szerint iparági konzorciumok végzik, a részt vevő vállalatok pedig egyezményt kötnek, hogy a szabvánnyal kapcsolatos szabadalmakat egymás és az újonnan belépők számára elérhetővé teszik. A bevett gyakorlat szerint az ilyen szabadalmakat FRAND-cimkével látják el, vagyis minden érdeklődő számára "tisztességes és ésszerű" (fair and reasonable) feltételek mellett biztosítanak licencet. Ez szükséges ahhoz, hogy a szabványok nyíltak legyenek és a szabványokkal kompatibilis eszközöket gyártó vállalatok bármikor be tudjanak kapcsolódni az ökoszisztémába.

2011 során a Samsung több tagállamban kezdeményezte a versenytársak mobil eszközeinek kitiltását szabadalombitorlásra hivatkozva - a vállalat szerette volna például elérni, hogy Olaszországban és Franciaroszágban ne jelenhessen meg az üzletekben az iPhone 4S. A Samsung azonban olyan, a 3G-s telefonok működéséhez elengedhetetlen szabadalmakra hivatkozva panaszolta be a két országban az Apple-t, amelyek FRAND-terheléssel bírnak. A kérdéses szabadalmakat a Samsung beadványa is "essential" vagyis elengedhetetlen jelzővel illette.

A Bizottság versenyügyi biztosának tájékoztatása szerint a Samsung ellen nem érkezett panasz, a vizsgálatot hivatalból indították meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról