Szerző: Dojcsák Dániel

2012. január 30. 11:12

Kipróbáltuk: Samsung Galaxy Nexus

Előző cikkünkben alaposan kiveséztük az Android 4.0 operációs rendszert, most pedig bemutatjuk, hogy egységet alkot a legújabb Google referenciakészülékkel, a Samung Galaxy Nexusszal.

A specifikáció olvasgatása már alapból elkábítja a geek usert, a mobil minden porcikájában hozza a csúcskategóriát. A legszembetűnőbb persze a kijelző mérete: 4,65 hüvelyk képátlóval már-már a Galaxy Note nyomdokaiba ér, a tényleg okostelefonnak készült eszközök közül pedig abszolút mindent visz. A csalás mindössze annyi, hogy itt az alsó gombsor is a kijelző része, ami alkalmasint eltűnik, tehát a videózáskor valóban ekkora képet kapunk, de egyébként a 4,3 hüvelykes felület jár normál használatkor.

Minimozi

Az óriási Super AMOLED megjelenítő oleofobikus borítást kapott, így ellenáll a karcolásoknak és valamennyire az ütéseknek is. A felbontás szintén nem hétköznapi az eddigi okostelefonokat nézve: az 1280x720-as pixelszám sokaknak a PC-jükön vagy noteszgépükön sem adatik meg. Az ínyenceknek maximum azért nem fog tetszeni, mert a kijelző Pentile pixelkiosztású, tehát a szubpixelek vörös, zöld, kék, zöld sorrendben követik egymást. Az Android 4.0 azonban jól kezeli ezt a kijelzőtípust és a teljes felület, illetve maga a Roboto betűtípus is védve van attól, hogy egy rossz helyre rakott egy pixel széles függőleges vonal széle “bezöldüljön”. A korábbi (Nexus One, HTC Desire) PenTile kijelzőkön még könnyen tetten érhető volt a takarékoskodó technológia, de itt tényleg nagyító kell hozzá, hogy észrevegyük, hála többek közt a 316 ppi-s pontsűrűségnek.

Az AMOLED képességei és a nagy felbontás összességében tűéles, részletes képet eredményeznek, hosszú percekig el lehet bambulni a mobil felett belemerülve a fényeibe. A weboldalakat teljes verzióban betöltve is nyugodtan fogyaszthatjuk, a YouTube HD értelmet nyer mobilon és a filmeket sem muszáj már konvertálni. A kijelzőt egyébként egy 1,2 GHz-es, kétmagos Cortex-A9 processzor támogatja PowerVR SGX540 grafikus gyorsítással. A szintetikus tesztek némelyikében ugyan nem mutatta ki a foga fehérjét, de éles tesztnél, játékoknál, bonyolult weboldalaknál kiválóan teljesített a mobil.

Magabiztosan tálalja a tartalmat

A nagy kijelzőn annyira kényelmes volt Asphalt 6-ozni, hogy a teszt Nexuson is végigjátszottam a karácsonyi szezonban. Ilyen részletesség és a sok fényeffekt, textúra és mozgás mellett is akadás nélkül hasított, csakúgy, mint az összes többi játék (Great Little Wargame, Tank Riders, Sentinel 3, stb.). A legjobban talán a Google Earth szemlélteti a Galaxy Nexus képességeit, egy megfelelően gyors internetkapcsolat mellett könnyen ámulatba ejthetünk bárkit, akinek elkezdjük mutogatni. A szokásos benchmarkok közül egyébként a Sunspider JavaScript teszten teljesített igen jól, 2100 ms  alatt fejezte be a feladatokat, a BrowserMarkban 99 ezer pontot ért el (HTC Desire S 34 ezer).

A mobil eközben könnyű, mindössze 135 gramm, és nem is túlzóan nagy. A 135 milliméteres magasság talán zavaró lehet, de a 67,9 milliméteres szélesség és a 8,9 milliméteres vastagság könnyen használhatóvá teszi. A tokozás nagyon enyhén hajlított, messze nem annyira, mint ahogy az első promó képekből látszik, de pont annyira, hogy nadrág hátsó zsebbe téve passzoljon. Még az első zsebben is vállalható, de felejtsük el, hogy észrevétlenül lapul majd, mint egy 3,7 hüvelykes telefon.

Az óriás kijelző mellett szinte nincs is jelentősége az eszköz többi részének, de az anyaghasználat mégis pozitív csalódás volt a Samsung korábbi, vásárinak tűnő műanyagjai után. A hátlap egy nagyon vékony, rugalmas műanyag bordázott felülettel. A Nexus S-szel ellentétben ebbe nem izzad bele a tenyér, nem csúszik és jó a fogása. Az illesztésekre sem lehetett panasz és a súlyelosztás is jó, a csuklóhoz közel esik a súlypont, a mobil nem akar kibillenni a kezünkből.

Elhagyott gombok

Csak a bekapcsológomb és a hangerő-szabályozó maradt a fizikai gombok közül, így a felületet nem nagyon töri meg semmi, kivéve a kamera és a hangszóró rései, illetve a microUSB-csatlakozó. A sallangmentesség jegyében itt nincs HDMI és nincs kártyafoglalat se belül se kívül. Jelenleg csak 16 gigabájtos belső tárhellyel szerelt verzió létezik a Galaxy Nexusból, ennyivel kell beérni, vagy meg kell várni, mire megjelenik a 32 gigás változat. Amíg csak alkalmazásokban gondolkodik valaki, addig nincs baj, de filmezni, zenét hallgatni csak precíz tervezés mellett lehet, hosszabb útra érdemes a néznivalót inkább egy külső adathordozón vagy a cloudban magunkkal vinni.

A fotós és kamerás képességeitől egy okostelefonnak általában nem várunk sokat, s itt sem volt komoly megdöbbenés. A képek minősége teljesen átlagos, kevés fényben szörnyű képeket készít a Galaxy Nexus, a vakuja átmenet nélküli, a színhőmérsékletet csak természetes napfénynél képes jól eltalálni, illetve vakuzáskor. Az izgalmas részlet talán az, hogy az új kamera szoftver valóban az érintés pillanatában készít képet, sőt, sebesen kocogtatva a kijelzőt, majdhogynem filmet forgathatunk vele.

Játékkonzolnak is beállhat

Dicséretes az is, hogy az akkumulátor 1750 mAh kapacitású. A nagy teljesítmény és a nagy kijelző még nem gond a hétköznapokban, de ha úgy tekintünk rá, mint egy játékkonzolra vagy egy terminálra, akkor kell bele a kraft. A tapasztalatok szerint átlagos használat mellett bőven átvészel akár két napot is, amivel fölé lő a többi okostelefonnak, de teljes töltésről indulva hotspotként aktívan használva is kibír 4-5 órát és játszani is lehet vele ennyit. Az új Android ráadásul az adatforgalom mellett az energiahasználatot is szépen meg tudja jeleníteni, így könnyebb kitalálni, hogy ha tovább kell életben tartani a mobilt, akkor miről kell először lemondani.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A nálunk kapható verzió, azon túl, hogy csak 16 gigabájt tárhelyet kap, híján van az LTE-képességnek is, de a 21 Mbps-es HSPA+ hálózatokat már kezeli. Az amerikai Verizonnál hamarosan megjelenik majd a 32 gigabájtos és LTE-képes verzió, ami az előzetes tesztek alapján fájdalmas csalódás  - a kecsesen ívelt  hátlap helyett egy dagadt, végig vastagabb, ráadásul sima felületet kapunk. Kellett ugyanis a hely a 2100 mAh-s akkumulátornak, de az LTE hálózaton még így is annyira gyorsan merül a mobil, hogy akár vezetékes telefonnak is nyilváníthatnák.

Extrák felár nélkül

Kipróbáltuk az NFC-képességet is, egyelőre legyen elég ezzel kapcsolatban, hogy működik és tényleg benne van az itthon kapható szolgáltatói és a független verziókban is. Az elérhető funkcióról és egyéb tapasztalatokról egy külön cikkben értekezünk majd.

Itthon szolgáltatófüggetlenül körülbelül 170 ezer forintot kérnek most a Samsung Galaxy Nexusért, szolgáltatónál pedig 60-160 ezer forintot kell fizetni hűségidő és díjcsomag függvényében. Az előző évek Nexus készülékeihez képest az idei egy sokkal érettebb, sokkal életrevalóbb, élhetőbb termék lett. Szórakoztató lenne erre is azt írni, hogy “ne vedd meg, mert jönnek a jobbak”, de a Galaxy Nexus már az ajánlott kategóriába esik. A csúcskategóriában evezve az ár sem túlzó, a hardveres felszereltsége jövőállóvá teszi, illetve végre a gyári Android is egészen közel került a megfelelő felhasználói élményhez barkácsolás nélkül is. Bizonyára jönnek izgalmasabb, szebb, jobb eszközök tavaszra, de aki nem bír tovább várni, az nem téved nagyot és még a Galaxy S III árnyékában sem valószínű, hogy szégyenkeznie kellene.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról