:

Szerző: Koi Tamás

2012. január 27. 12:21

Egyre lejjebb teszi a lécet a Logitech

A vártnál gyengébb negyedévet zárt a multimédiás kiegészítőkben utazó Logitech. A svájci cég egy év alatt harmadik alkalommal tett közzé profitfigyelmeztetést, a tavalyi vezetőváltás sem segít egyelőre.

Nehéz idők járnak a számítógépes kiegészítők piacára szakosodott, a PC-s érával együtt tündöklő Logitechre. A cég nem talál megoldást a piaci változások lekövetésére, emellett a kedvezőtlen gazdasági körülmények, így egyebek mellett az euró gyengülésének (a svájci frankkal szemben) köszönhetően ismét kénytelen volt lefelé módosítani 2012-es profitelőrejelzésén.

A Logitech a fenti körülményekre hivatkozva közölte, árbevétele a 2012 márciusában véget érő üzleti évben a korábban kalkulált 2,4 milliárd dollár helyett csak 2,3 milliárd dollár lesz. A vállalat eredetileg 2,6 milliárdos bevételcélt tűzött ki maga elé, az első negyedéves gyenge teljesítmény után azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ezt nem tudja tartani. A Logitech akkori vezérigazgatójának, Gerald Quindlennek ezért később távoznia is kellett, helyét megbízott vezérigazgatóként a társaság korábbi első embere, egyben jelenlegi elnöke, Guerrino De Luca vette át.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Tavaly októberben De Luca igyekezett megnyugtatni a befektetőket, nem érkezik több rossz hír a társaság pénzügyi eredménye kapcsán a 2012-es üzleti évben, ehhez képest a harmadik negyedéves forgalom 5 százalékkal esett vissza éves szinten (715 millió dollárra), miközben a nettó profit ennél is nagyobb mértékben, 15 százalékkal, 55 millió dollárra csökkent.

Elemzők szerint a Logitech nem vette figyelembe, hogy a fogyasztók figyelme a gyártó számára elsődleges eszközcsoportról - személyi számítógépek, konzolok - fokozatosan a mobil eszközökre terelődik, ezen a területen pedig gyakorlatilag semmilyen megoldással nem szolgál a cég. A Logitech mozgástere itt ráadásul jóval kisebb is, mint a PC-s megoldásoknál, hiszen egy okostelefon vagy egy tablet tulajdonosának jóval kevesebb - de legalábbis egészen más jellegű - kiegészítő komponensre van szüksége.

Szakértők szerint éppen ezért a Logitech növekedési pályájának egyszer, s mindenkorra vége lesz idén, jóllehet a cég egyelőre jelentős profitot termel, a vezetésnek szembe kell néznie azzal, hogy ennél rosszabb idők is járhatnak a vállalatra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.