:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. január 25. 16:50

Natív érzékelőtámogatás a Windows 8-ban

A tabletekben való használathoz a következő generációs Windowst fel kell készíteni a változatos szenzorok kezelésére is. A megoldást az okostelefonos implementáció átültetése jelenti, Sensor Fusion néven.

Natív támogatást nyújt az orientációs érzékelőkhöz a Windows 8 - jelentette be a Microsoft a készülő operációs rendszer fejlesztői blogján. Ugyan a posztban nem említik a szoftvercég okostelefonos operációs rendszerét, a megoldás nagyban hasonlít a Windows Phone Mango verziójában bemutatkozó érzékelőimplementációhoz.

Elmozdulás a beágyazott világ felé

A Windows 8 fejlesztése során a Microsoft számtalan olyan döntést hozott, amelyek a készülő operációs rendszert a beágyazott mobil operációs rendszerekhez, az Androidhoz illetve az iOS-hez közelítik. Ennek egyik tipikus eleme a natív meghajtók széleskörű használata - ami az eszközök változatos rétegei számára teszi felhasználóbarátabbá a telepítést és használatot. A korábbi bejelentések szerint az USB 3.0-s eszközök és a mobil szélessávú modemek esetében is natív vezérlőszoftvert használ majd az operációs rendszer, így sem külön driverek telepítésére, sem egyéni szoftverekre nem lesz szükség azok használatához. További előny, hogy az operációs rendszer pontosan tudja monitorozni a csatlakoztatott eszközök paramétereit, így tud figyelmeztetni, ha közel járunk az adatforgalmi limithez.

A Microsoft az orientációs szenzorokhoz is hasonló natív támogatást jelentett be. Ez azt jelenti, hogy a Windows-zal szállított tabletek érzékelői egységes, szabványos kimenetet adnak, amelyet az operációs rendszer megfelelően képes értelmezni. Az egységesség elősegítésére a Microsoft nyílt szabványt is megfogalmazott, amely 2011 júliusában az USB Implementers Forum a HID szabvány (human interface device) 1.12-es verziójának részeként el is fogadott. A szenzorok azonban nem csak USB-s kapcsolaton keresztül implementálhatóak majd, az operációs rendszer az alacsonyabb fogyasztású I2C buszon csatlakozó érzékelők számára is natív támogatást biztosít.

Alacsonyabb fogyasztás

A Microsoft szerint a natív, szabványos támogatás révén elérhetővé vált a nyers szenzoradatok hardveres feldolgozása is, ami különösen az ARM-alapú tabletek esetében hozhat jelentős fogyasztáscsökkentést. Az egyféle jel feldolgozására létrehozott speciális integrált áramkörök ugyanis jóval kevesebbet fogyasztanak, mintha erre a feladatra az általános célú processzormagot használná a rendszer. További előny, hogy amennyiben egyetlen alkalmazás sem igényli a szenzorok jelét, mind az érzékelők, mind a jelfeldolgozó egység áramtalanítható, így egyáltalán nem fogyaszt.

Ez utóbbi képesség, a szelektív bekapcsolás komoly figyelmet kapott a Windows fejlesztőitől is. A poszt szerint az operációs rendszer agresszíven figyeli az alkalmazásokat és a szenzorokat csak a szükséges és az alkalmazások által megkövetelt sűrűséggel kérdezi le, így minimalizálva a fogyasztást. Ez egyrészt a CPU oldalán csökkenti a terhelést, másrészt csökkenti a szenzorok és az adatbuszok fogyasztását.

Mindent a fejlesztőkért

A szenzorok a Windows 8 részét képező WinRT futtatókörnyezet részeként lesznek elérhetőek. A Microsoft ígérete szerint az érzékelők állapotának lekérdezése triviális feladat lesz a fejlesztők számára, köszönhetően a "sensor fusion" névre keresztelt köztesrétegnek. Bár a poszt nem tér rá ki, a "sensor fusion" korábban a Windows Phone okostelefonokban bemutatkozott megoldás, amely a szenzorok által küldött nyers jelet feldolgozza, finomítja, és így küldi meg az alkalmazások számára. Mivel a Microsoft erre nem tért ki, nem tudhatjuk, hogy milyen számottevő különbségek vannak a "sensor fusion" okostelefonos és tabletes implementációja között - vélhetően a két megoldás nagyon közel áll egymáshoz.

A Microsoft szerint a sensor fusionre azért van szükség, mert a szenzorok által küldött nyers jel önmagában alkalmatlan az alkalmazásokban történő használatra: egyrészt zajos, továbbá csak komplex matematikai algoritmusokkal fordítható le az eszköz valódi, háromdimenziós térben elfoglalt helyére. A jelszűrést és az algoritmusok implementációját így a Windows magára vállalja, az alkalmazások számára pedig elérhetővé teszi a "finomított" kimenetet. A poszt tanúsága szerint a "sensor fusion" a gyorsulásmérő, giroszkóp és magnetométer kimenetét összevonja, és ezekből állapítja meg az eszköz térbeli helyzetét illetve adja meg a pontos égtájakat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az alkalmazások számára öt különböző kimenet érhető el, a gyorsulásmérő és giroszkóp finomított, zajmentes kimenete, az iránytű, a 3D-s dőlésérzékelő, illetve az orientációmérő. Ez utóbbi négyállású, lekérdezésével az alkalmazások megtudhatják, hogy a képernyő melyik oldala van "lent", így annak megfelelően forgathatják a képet. Az alkalmazás kifejezett kérésére a nyers adatfolyamhoz is hozzáférhet, ebben az esetben azonban a feldolgozást saját hatáskörben kell elvégeznie.


Már tesztelhető

Mivel egyelőre piaci forgalomban nem érhető el megfelelő, Windows 8-kompatibilis érzékelő, a Microsoft elérhetővé tette egy ilyen eszközt. Az ST Microelectronics eMotion Developer Board for Windows 8 minden Windows 8-at futtató számítógéphez csatlakoztatható és képes valódi adatfolyamot generálni. Az érzékelő már a Windows 8 natív meghajtóját használja, így minden tekintetben azonos a majdan piacra kerülő erzékelőkkel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.