:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. január 23. 11:29

Elfogyott az IBM lendülete

Óvatos növekedést mutatott az IBM negyedik negyedéve, de nem maradt el a várakozásoktól a pénzügyi eredmény. A tőzsde nagyra értékeli a kiszámítható viselkedést, a vezetőt váltó vállalat stratégiai céljai változatlanok maradtak.

Mindössze egyetlen százalékkal tudta növelni bevételeit az IBM a negyedik negyedévben, köszönhetően a hardveres üzletág visszaesésének. Kiemelkedően jól ment a szoftverrészleg, a szolgáltatások azonban alig növekedtek, ahogy a leadott megrendelések mennyisége is csupán minimálisan nőtt. A negyedév során generált forgalom 29,5 milliárd dollárt tett ki, az árfolyamhatás kiszűrésével ez egyetlen százalékos növekedésnek felel meg 2010 hasonló időszakához képest. Magasabb ütemben, 5 százalékkal, 5,6 milliárd dollárra nőtt a profit, a bruttó eredményhányad pedig 1,1 százalékponttal, 50,2 százalékra emelkedett.

Estek a hardverek, stagnált a szolgáltatás

A hardveres üzletág bevétele 8 százalékkal, 5,8 milliárd dollárra esett, az adózás előtti eredmény pedig meredeken, 33 százalékkal 790 millió dollárra zuhant. A System z mainframe-ek eladásai 31 százalékkal estek vissza, érdemes persze megjegyezni, hogy az összehasonlítás alapját képező 2010-es negyedik negyedévben hatalmas kereslet mutatkozott az akkor megújuló rendszerekre, a visszaesés így a termékciklus természetes hatásának is betudható. Gyengén muzsikáltak az IBM tárolók és az x86-alapú System x szerverek, előbbiek 1, utóbbiak forgalma 2 százalékkal esett vissza. Jelentőset esett azonban a félvezetőgyártással foglalkozó egység, a bevételek 11 százalékkal zsugorodtak. A hardveres üzletág teljesítménye nem volt egyenletesen gyenge, a Power-alapú kiszolgálók 6 százalékkal nőttek, a POS terminálok forgalma pedig 9 százalékkal nőtt.

A szoftverek eladásai eközben 9 százalékkal emelkedtek, a szegmens által generált profit pedig 12 százalékkal nőtt. A teljesítmény itt sem egyenletes, a Lotus-család eladásai 2 százalékkal csökkentek, a köztesréteg-szoftverek azonban 11 százalékkal nőttek - igazán lendületesen azonban ott is csak a tavaly nyáron frissített WebSphere-család bővült, 21 százalékkal. Az operációs rendszerek eladásai mindössze 3 százalékkal nőttek.

A vállalat bevételeinek harmadát adó szolgáltatási üzletág 3 százalékkal bővült, a nagyobb költséghatékonyságnak köszönhetően azonban mind a Global Technology Services, mind a Global Business Services érdemben, 18 illetve 14 százalékkal tudta növeli adózás előtti eredményét. A már megkötött szolgáltatásiszerződés-állomány összértéke 141 milliárd dollárra rúgott, ezt nem sikerült növelni.

Saját magába fektet a vállalat

Az IBM részvényei a viharos tőzsdei körülmények ellenére is jól teljesítettek az elmúlt évben, 21 százalékkal erősödtek, összehasonlításképpen a nagy vetélytársnak számító Oracle 12 százalékot, a HP pedig 40 százalékot veszített értékéből. A történet része, hogy az IBM folyamatosan költ a saját részvényeinek visszavásárlására, legutóbb október végén jelentett be egy jelentős, 7 milliárd dolláros részvényvásárlási keretet. A lépés hatására a piacon forgó részvények száma csökken, a részvényenkénti tulajdonhányad pedig megnő - ezzel pedig a részvények értéke is emelkedik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A részvények visszavásárlását hagyományosan nem nézi jó szemmel a piac, a készpénz saját papírokra költése ugyanis azt jelenti, hogy a vállalat nem tud jövedelmezőbb befektetést elképzelni - legyen az felvásárlás vagy kutatás-fejlesztés. Az IBM-nél azonban a részvények számának csökkentése régóta bevett szokás, minden évben néhány százalékkal apad a közkézen forgó papírok száma, így mára az 1995-ös 2,1 milliárd részvényből mindössze 1,18 milliárd maradt a piacon - a többi a cég páncélszekrényeiben hever.

Ez a stratégia hosszútávon ekvivalens az osztalékfizetéssel - mondta el lapunknak Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője, a vállalat által elköltött készpénz mindkét esetben a befektetőknél jelentkezik haszon formájában. Az elemző szerint azonban a stratégiai visszavásárlás nagyobb mozgásteret enged a vállalat vezetése számára, a pénzügyi teljesítménytől függően változhat a mértéke, illetve akár el is maradhat. Osztalékfizetés esetén azonban a befektetők elvárják a kifizetések rendszerességét, gyenge teljesítmény esetén elmaradó osztalék pedig nagyot ront a vállalat megítélésén.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.