Szerző: Koi Tamás

2012. január 19. 09:53

Indulnak az első igazi mobilos fizetési rendszerek

Idén éles üzemben is elindulnak a legelső, igazi mobilpénztárca megoldások Európában a szolgáltatók, bankok, kártyatársaságok és mobilgyártók együttműködésével. Az egyik első ilyen, NFC-alapú megoldást a Turkcell vezette be kereskedelmi forgalomba, január közepén.

Kereskedelmi forgalomban is elindult az egyik első igazi, NFC, vagyis Near Field Communication alapú mobilpénztárca megoldás Európában, a törökországi Turkcell, a MasterCard és a Research in Motion együttműködésében. A Turkcell Cep-T Cüzdan nevű alkalmazása, illetve egy NFC-kompatibilis BlackBerry 9900 segítségével teljes egészében kiváltható a bankkártya az ország PayPass-elfogadóhelyein - ez egyébként nagyjából 60 ezer terminált jelent.

A megoldás a csúcskategóriás BlackBerrykbe épített NFC-modult használja a közelteres rádiós adatátvitelhez, a rendszer működéséhez emellett szükség van a fentebb említett alkalmazásra, valamint egy speciális SIM-kártyára - utóbbit bármelyik Turkcell üzletben beszerezhetik a felhasználók. A kártya megvásárlásakor a regisztrációs folyamat során a vásárlónak meg kell adnia a MasterCard kártyája adatait, a telefon innentől kezdve gyakorlatilag úgy működik, mint bármilyen, NFC-t használó MasterCard PayPass bankkártya, vagy NFC-tag.


NFC-antenna a telefon hátlapjába építve

Az itthon is elérhető PayPass-kártyákat, illetve ezek speciális formátumú változatait (létezik például óra- vagy matrica formában) az erre felkészített termináloknál elég pár centiméterre odatartani a felülethez az azonosítási folyamat elvégzéséhez. A rendszer biztonsági okokból csak adott limitösszegig engedélyezi a PIN- vagy aláírásmentes tranzakciókat. Itthon ez a limithatár egyébként ötezer forint a jelenleg forgalomban lévő PayPass megoldásoknál, a Turkcell ügyfeleknek pedig 35 török líra (ez napi árfolyamon átszámítva körülbelül 4500 forint, vagyis hasonló nagyságrendű összeg).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A BlackBerry okostelefonok közül jelenleg öt típusban található NFC rádiós modul, ezek közül kettő, a BlackBerry 9900 és a 9360 a SIM-alapú mobilok közül a világon elsőként kapták meg a MasterCard kártyatársaság PayPass certifikációját, mely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a telefonba épített rádiós modul segítségével bankkártyás tranzakciót végezhessen a felhasználó.

A MasterCard után január elején a rivális kártyatársaság, a Visa is PayWave-tanúsítványt (ugyanazon az elven működik, mint a PayPass) adott a két fenti készüléken túl a BlackBerry 9790 és 9380 típusoknak. Az Európában is kapható készülékek közül a BlackBerryk mellett a Samsung Galaxy S és S II, LG Prada 3.0 és a Google Nexus S (adott régiókban) támogatja a fizetéshez is használható NFC-kommunikációs protokollokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról