Szerző: Dojcsák Dániel

2012. január 18. 14:36

Sopánkodnak az amerikai weboldalak

A történelem eddigi legnagyobb online tiltakozássorozata alakult ki az amerikai képviselőház elé még tavaly októberben terjesztett törvénytervezet, a SOPA miatt. Ma várhatóan 7000 weboldal sötétül el vagy hívja fel más eszközökkel a figyelmet a kalózkodás visszaszorítását célzó jogszabály ellen.

A Stop Online Piracy Act (SOPA) ígérete szerint képes lesz elvágni a bevételt azoktól a weboldalaktól, amelyek az illegális letöltésekből és hirdetésekből tartják fenn magukat. A kritikusok szerint azonban nagyon veszélyes útra lépnek a törvényhozók, aminek az eredménye az lehet, hogy a jogtulajdonosok vérszemet kapva, a törvény súlyát bevetve az egyébként legális oldalakat is célba veszik a jogi szöveg túlértelmezésével, amivel beláthatatlan károkat okoznak a szabad web ökoszisztémájában. A törvénnyel kapcsolatban érdemes elolvasni a HWSW korábbi írását, ami részletesen tárgyalja a tervezet tartalmát és az azzal kapcsolatos félelmeket is.

Ágyúval lőnek verébre

Az eredetileg a kalózkodás visszaszorítására tervezett törvény jelenlegi formájában teljesen felborítja a felhasználói tartalomra vonatkozó jogszabályok egyensúlyát, csökkenti a véleményszabadság legalitását és erősen korlátozza a web függetlenségét, sőt, magát a web használhatóságát is. Az Obama-adminisztráció által előterjesztett javaslat rövid idő alatt a web fontos szereplői és a közvélemény célkeresztjébe került, tiltakozó akciók sora indul el ma annak ellenére, hogy a törvényhozás pillanatnyilag megtorpant és az elfogadási folyamatot lefagyasztották egy időre. Sikerként ezt azonban még nem lehet elkönyvelni, a SOPA visszavonásáról még nincs szó.

Ma az Egyesült Államokban a technológia iránt érdeklődők, illetve maguk a szolgáltatók is online tüntetéseket szerveznek a szerzői jogok és az internetes szabadságjogok mezsgyéjén húzódó forradalom támogatására. A SOPA és PIPA tervezetek ellen tiltakozó szervezetek a hónap elején már örömtüzeket gyújtottak, amikor a jogszabálytervezetet félretették a döntéshozók, a Fehér Ház módosításra, újragondolásra küldte vissza.

A halasztás még nem jelent győzelmet

Amennyiben az eredeti formában ment volna át a törvény, akkor az amerikai Igazságügyi Minisztérium kötelezhette volna az internetszolgáltatókat, szerverszolgáltatókat, hogy a szerzői jogi visszaélésekkel gyanúsítható domaineket letiltsák, a pénzügyi szolgáltatókat pedig arra, hogy feléjük a kifizetéseket leállítsák. A módosítások és az új verzió január 24-én kerül a szenátus elé szavazásra, addig is az összes szolgáltató és érintett arra biztatja az amerikai állampolgárokat, hogy hívják fel képviselőiket, írjanak nekik és gyakoroljanak rájuk nyomást, hogy a törvényt ne támogassák. A SOPA tervezettel kapcsolatban februárban folytatódhat a munka.

Darrel Issa republikánus képviselő, aki ellenzi a fenti két tervezetet, helyettük Online Protection and Enforcement of Digital Trade (OPEN) néven terjesztett elő egy alternatívát. Ráadásul Issa arra számít, hogy ezzel több támogatóra lel a mandátummal rendelkezők között, mint a SOPA. Az OPEN felvetése szerint inkább az International Trade Commission lenne az Igazságügyi Minisztérium helyett a felelős a külföldi illegális oldalak amerikai kapcsolatainak kezelésére. Ennek előnye az lenne, hogy egy meghatározható szervezet kezében lenne a feladat ahelyett, hogy a teljes bírósági rendszerben működne. A szövevényes, államokon átnyúló koordináció átláthatatlanná, követhetetlenné tenné a büntetési gyakorlatot.

Tüntetés az utcán és a weben is

A törvény elfogadása ellen közben már valódi tüntetések is indultak, New Yorkban például több ezren fognak a szenátorok hivatalai előtt demonstrálni. A látványosabb, és a magyar felhasználók számára is észlelhető akciók azonban a weben zajlanak. A legfeltűnőbb tiltakozást a Wikipedia vállalta, ami minden tartalmi oldalát elsötétíti ma egy napra az angol nyelvű felületen. A főoldal még betöltődik, rá is tudunk keresni a szócikkekre, azok meg is jelennek, de azonnal a fekete hátterű felhívás kerül eléjük, ahonnan elindulva a SOPA és PIPA javaslatokról részletesen lehet tájékozódni, illetve lehetőség van arra is, hogy valaki megossza a tiltakozó oldalt támogatása jeléül.

A Wikipedia akciója rávilágít arra is, hogy az amerikai jog törekvései nem csak az USA lakóit érintik,  az egész világ internetezési gyakorlatába is belerondíthat egy ilyen törvény. A virtuális demonstráció több tízmillió felhasználóhoz jut el csupán a Wikipedia által. Ha valakinek mégis szüksége lenne angol nyelvű Wiki-szócikkekre a mai nap folyamán, akkor a mobil felületet kell használnia: miután megtalálta a keresett szócikket, ami ekkor elsötétedik, az URL-be az „m.” paramétert kell beilleszteni így: „en.m.wikipedia.org/”. (A másik lehetőség a Google által eltárolt verzió megnyitása, a ritkán frissülő szócikkek esetén nem kell attól tartani, hogy elavult információval találkozunk.)

Sok tízmillió ember lát ma sötét weboldalakat

Az amerikai szaksajtó szerint a tiltakozáshoz körülbelül 7000 site csatlakozik ma, ami jelentős elérést biztosít, így-vagy úgy szinte minden aktív internetező találkozni fog a SOPA-ellenes online tüntetéssel. A Google ugyan nem teszi elérhetetlenné szolgáltatását, de a főoldalán egy linket tesz közzé, ami a tiltakozást magyarázó dokumentumra mutat. A Mozilla a .org és .com kezdőoldalait irányítja át 12 órára egy aktivizáló oldalra, illetve a Firefox böngésző alapértelmezett kezdőlapjának háttere feketére változik és ott is elérhetőek lesznek a szükséges információk, hogy ez miért történik. A Reddit közösségi híroldal, a Wordpress.org, a Twitpic.org, a Cheezburger hálózat, a BoingBoing.net egyszerűen elsötétíti oldalait a mai napon. Ugyanígy csatlakozik több játékfejlesztő cég, mint a Minecraft, a Riot Games, az Epic Games, a 38 Studios és a Red 5 Studios is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Google, Twitter, Facebook, LinkedIn Ebay, AOL, Mozilla, Zynga és a Yahoo egyéb fórumokon is hangoztatja a véleményét. Közzétettek ma több amerikai lapban egész oldalas hirdetést, amiben elítélik a SOPA tervezetet. A szövegben kiemelik a cégek, hogy a törvény alapvető céljaival, miszerint küzdeni kell a külföldi „zsivány” oldalak ellen, egyetértenek. Sajnos a törvény jelenlegi tervezete törvénytisztelő amerikai internetes és technológiai cégeket is érintene, új és bizonytalan felelősségi szintekkel.

A BSA is elbizonytalanodott

Érdekes fordulat az is, hogy a BSA alapító vállalatai, mint az Apple, Microsoft és 27 másik vállalat eredetileg támogatta a tervezetet, de a botrány kirobbanását követően újragondolták véleményüket. A BSA weboldalán a vezérigazgató, Robert Holleyman azt írja, hogy „Jogos és fontos kérdések merültek fel a törvénnyel kapcsolatban”. A támadások előre kalkulálhatóak voltak, de most már a BSA álláspontja is az, hogy ezek a félelmek többek, mint egyszerű hisztéria.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról