Szerző: Koi Tamás

2012. január 18. 09:53

Lassít a Firefox frissítési tempóján a Mozilla

Lassíthat a Firefox webböngésző frissítési ciklusán a Mozilla, ennek jelei már a december 20-án megjelent, 9-es verzió kiküldése során is mutatkoznak.

A korábbiakhoz képest jelentős mértékben visszafogta a múlt hónapban megjelent Firefox 9 webböngésző frissítési tempóját a Mozilla. A böngésző automatikusan települ azokra a számítógépekre, melyek a korábbi verziók egyikét futtatják, a végleges kiadás elkészülte és megjelenése után felfedezett hibák azonban arra késztették a szoftverfejlesztőt, hogy lassítson a bevezetésen.

A Mozilla több más szoftverfejlesztőhöz hasonlóan ütemezve küldi ki a szoftverfrissítéseket ügyfeleinek. Ennek egyik oka a frissítési folyamatot kiszolgáló szerverek terheltségének csökkentése, míg a másik minőségi szempont: ha a szoftverbe komolyabb hiba került, az ezzel a módszerrel nem terjedhet el egyszerre a klienseken. Ez utóbbi problémába futott most bele a Mozilla, mely a Firefox 9-es verziójának kiadását követően egy napon belül kénytelen volt frissíteni a böngészőt, ám még a december 21-én kiadott 9.0.1-es verzió sem javított ki minden, röviddel a megjelenés után felfedezett kritikus hibát a böngészőben.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Miközben a fejlesztők láthatóan versenyt futnak az idővel, a Mozilla a frissítési tempó drasztikus visszafogásával kézenfekvő megoldást talált a probléma tüneti kezelésére. Mindezt jól jelzik a StatCounter statisztikái: míg a november elején megjelent Firefox 8 öt nappal a kiadás után már Firefoxot futtató PC-k 40 százalékára települt, addig a Firefox 9-nél ez az arány mindössze 7 százalékos volt.

A Mozilla éppen tavaly nyáron közölte, hogy a Firefox jövőbeni kiadásaival a korábbi frissítési ciklusokat és verziószámozási gyakorlatot jelentősen megváltoztatja. A cég akkor úgy kalkulált, hogy hathetente ad ki egy-egy újabb főverziót a böngészőből, könnyen lehet azonban, hogy ezt az ütemtervet újra kell gondolni az alapítványnál - noha korábban olyan ötlet is felmerült, hogy havonta érkezzen új verzió. A Mozilla egyébként idén tovább finomítaná az úgynevezett csendes frissítési folyamatot, a tervek szerint a felhasználók gyakorlatilag semmit nem vennének észre abból, ha a böngésző frissítést kap.

A Firefox soron következő, 10-es verziója a tervek szerint január 31-én jelenhet meg, ez lesz egyben az első Extended Support Release (ESR) változat, melyek a megjelenés napjától számítva 42 hétig kapnak támogatást. Ezt a csomagot a gyors frissítési ciklusok miatt nehezebb helyzetbe került vállalati felhasználók igényei alapján alakította a Mozilla.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról